Насильство в сім’ї загострилося на тлі коронавірусу

Британські видання сьогодні приділяють велику увагу радикальним змінам в урядовій лінії, спрямованій на те, щоб приборкати поширення коронавірусу в Сполученому Королівстві.

Газета Daily Telegraph пише, що через кілька хвилин після того, як прем’єр-міністра Боріа Джонсон оголосивши про нові радикальні заходи в країні, вчені, грунтуючись на даних яких було прийнято це рішення, відразу ж провели в Лондоні брифінг, на якому вони опублікували шокуючу інформацію. Професор Фергюсон, провідний епідеміолог і консультант з інфекційних захворювань країни, пояснив невеликій групі спеціалізованих журналістів чому, якщо у Великобританії буде 20 000 жертв коронавірусу, це буде досягненням. Альтернатива-260 000 загиблих, пояснив епідеміолог.

“Хоча заходи соціальної дистанції, введені до цих пір, носили тимчасовий характер, вони повинні залишатися в силі до того часу, поки не буде знайдена вакцина або лікування, можливо, протягом року або більше. Якщо заходи будуть швидко скасовані, більше інших людей можуть стати жертвами зараження, і це буде результатом політичного рішення”, – пише газета, посилаючись на дослідження.

“Учасники брифінгу були вражені почутим”, – йдеться в The Telegraph. На питання про те, чи знаходиться країна в стані зараження, професор-член дослідницької групи, відповів: “Це наше розуміння в даний час”. За словами професора Фергюсона, єдиним виходом з довгострокових заходів є використання вакцин або інноваційних технологій.

The Telegraph зазначає, що нинішня стратегія, прийнята урядом в Лондоні, така ж, як і в січні, введена Китаєм.

Благодійні організації пропонують онлайн-підтримку жертвам побутового насильства в умовах самоізоляції під час коронавірусу, повідомляє Independent. Період самоізоляції може бути небезпечним для жінок, які опинилися в пастці вдома з кривдником, чия поведінка може бути ще більш посилено хаосом і невпевненістю, викликаної епідемією. Притулки для жертв насильства також піддаються ризику, оскільки їх співробітники заражаються і змушені ізолювати себе.

“Це особливо небезпечно для жінок з дітьми, які не можуть отримати свої речі і піти, а їх партнер може легко визначити, куди вони пішли”, – за словами Гери Хуссейн, яка заснувала організацію “Чайна” і надає онлайн-рекомендації для жертв домашнього і сексуального насильства. “Якщо кривдник знаходиться вдома, не має роботи і не може контролювати своє життя, а також фінансові труднощі, це може стати “скороваркою” в будинку”, – попереджає активіст.

Guardian фокусується на іншому аспекті епідемії, а саме, що популісти в Європі намагатимуться отримати вигоду з коронавірусу і повинні бути зупинені. Автор пише, що якщо в пандемії є якась політична надія, то це те, що криза є сильним цвяхом в труні популістської політики. Поки голос популістських лідерів ослаб, і їх спроби звинуватити мігрантів, проникні кордони і сили глобалізації в коронавірусі були різко і категорично відкинуті. Аналіз показує, що є щось більше: уряди очолюють такі популісти, як Дональд Трамп і Борис Джонсон, і їм потрібно готуватися до важких часів, якщо тільки вони не змінять свою поведінку.

У той час, коли ніхто не очікував, що китайці кинуть виклик жорстким заходам уряду проти коронавірусу, нинішнє ставлення італійців підсилює почуття неприйняття популізму. Якщо Італія зможе прислухатися до розпоряджень Уряду, які кілька тижнів тому сприймалися як спорадичні і тимчасові, можливо, зараз, на думку «Guardian», все обертається проти лідера популістської партії Ліги Матео Сальвіні.

Ми хочемо вірити, що проти популізму буде суттєвий поворот, зазначає вона, але багато що залежить від того, чи змінять речі в очах людей драконівські заходи, вжиті Італією, Францією та Іспанією, а також в інших країнах Європи.

Занепокоєння викликає ймовірність того, що це може бути тільки перша хвиля серії спалахів коронавірусу. Якщо вірус мутує, також якщо він сезонний, або якщо різні хронології подій в різних країнах призводять до різних хвилях інфекцій і криз, тоді уряди повинні будуть визнати, що були необхідні диференційовані заходи, і що ми все ще вчимося боротися з вірусом. Така віра і смирення будуть важким політичним посланням для управління. І з часом уряди зіткнуться з населенням, що страждають від горя і економічно зубожілим (що неминуче), але розчарованим і злим, можливо, готовим змиритися або навіть вимагати більшого авторитаризму.

Примарно, що нинішній шок від коронавірусу спонукає людей відмовитися від популізму і ознаменувати повернення до урядів кінця 20-го століття. Це було б повним неправильним розумінням шляху, яким ми йшли за останні кілька десятиліть. “Ми все ще думаємо, що можемо повернутися, але це вже закриті двері”, – підкреслює автор. Нам потрібно рухатися вперед у чомусь новому, що пов’язано з досвідом, знаннями та інформацією.

Поєднання цифрових технологій та популістської політики привело нас до так званої епохи популістики. Те, що врятує нас від популізму в наш час холери, – це здатність плуралістів і справжніх демократів знову завоювати довіру до об’єктивних фактів і досвіду способами, які мають сенс для людей. Тому криза коронавірусу є випробуванням прогресивної політики-випробуванням солідарності, а також випробуванням на прозорість. Це можливість зробити очевидним, що для того, щоб підвищити довіру до уряду, воно повинно мати довіру до громадян. Саме це врятує нас від коронавірусу і від вірусу популізму, підсумовує аналіз Guardian.