Туреччина буде використовувати придбаний у Лівії російський «Панцир-1С» для створення нових дронів

В цьому році в середині травня лівійському уряду при активній підтримці Туреччини вдалося захопити російський зенітно-ракетний комплекс «Панцир-1С», який знаходився в хорошому робочому стані.

Військова машина, доставлена ​​до Лівії з ОАЕ, була передана в розпорядження сил фельдмаршала Хафтара, що базуються в аеропорту Ель-Ватія.

Відомо, що захоплений ЗРОК був доставлений до Тріполі, але потім його сліди губляться. Військові експерти одностайно припускають, що трофей зараз знаходиться в Туреччині, де його ретельно вивчають. Отримані технології цілком можуть бути використані при розробці власного обладнання аналогічного призначення.

Також можливості «Панцира-1С», напевно, будуть цікаві творцям безпілотних літальних апаратів. Наприклад, для модернізації БПЛА Bayraktar TB2, а також нового ударного пристрою Akandji, здатного нести 1350 кг корисного навантаження і досягати висоти 12000 метрів. Також Туреччина працює над безпілотним винищувачем.

Туреччина зараз будує винищувач наступного покоління TF-X, який буде важче виявити радіолокаційній апаратурі, ніж F-16. Відповідно, близьке знайомство з «лівійським подарунком» не буде зайвим.