Як отримати робочу візу до Швейцарії?

Високий рівень середньої заробітної плати (5 700 € в місяць) збільшує число українців, охочих отримати робочу візу до Швейцарії, але здійснити бажане вдається не всім. Вимоги до кандидатів осінь високі.

У статті зібрана актуальна інформація про те, як отримати робочу візу до Швейцарії, які документи потрібні, як довго розглядають заяви наскільки великі витрати на оформлення.

Що являє собою робоча віза?

Швейцарська робоча віза спеціальний дозвіл Міграційної служби країни на здійснення трудової діяльності. За терміном дії (зазвичай один рік) робоча віза аналогічна довгострокової національної візи.

Документ видає на підставі оформленого роботодавцем дозволу на запрошення іноземця на певну посаду, для якої протягом місяця не вдалося знайти виконавців серед громадян Швейцарії та ЄС.

швейцарская виза

Етапи отримання робочої візи

Оформлення робочої візи в Швейцарію проводитися в кілька етапів.

  1. Необхідно знайти відповідну кваліфікації вільну вакансію
  2. Зв’язатися з роботодавцем і запропонувати свою кандидатуру.
  3. Якщо протягом 30 днів знаходження вакансії в вільному доступі не вдалося знайти виконавця серед швейцарців і громадян ЄС роботу можуть запропонувати українцям.

Увагу

В Швейцарії строго квотується надання робочих місць для іноземців не входять в Шенгенську зону країн.

У 2018 році було дозволено видати 5 тисяч дозволів категорії «L» і 3,5 тисяч категорії «B». В кожному кантоні свої правила найму співробітників іноземців.

Зацікавлений роботодавець запитає у кандидата дані для оформлення в Департаменті праці персонального дозволу на роботу (за оформлення платить роботодавець).

  1. Для проходження процедури аплікант повинен надати:
  • резюме;
  • копію діючого закордонного паспорта;
  • диплом про освіту.

У кантональному міграційному департаменті перевіряють інформацію і в разі позитивного враження щодо запропонованої кандидатури пересилають документи в Секретаріат з питань громадянства та міграції на затвердження. Якщо заявка схвалена в Швейцарське Консульство в Україні направлять дозвіл на надання Робочої візи конкретній людині. Узгодження, як правило, займає чотири місяці.

  1. Умови співпраці запрошений працівник і роботодавець закріплюють у трудовому договорі.
  2. Після отримання дозволу та підписання трудового контракту кандидат готує документи (детальний перелік наведено нижче) і приступає до оформлення національної Робочої візи в Швейцарію.
  3. Заявки розглядають 60 днів.
  4. Після легального отримання іноземцем візи в Швейцарію і прибуття в країну протягом 14 днів проходять реєстрацію в Міграційному Департаменті за місцем проживання та подають прохання на отримання права на проживання.

Українцям видають ВНП трьох типів:

«L» — дозволяє проживати і працювати в країні один рік з можливістю продовження ще на рік, якщо трудовий договір у одного і того ж роботодавця буде продовжено на рік.

«В» — при першому зверненні видають дозвіл на трудову діяльність і ведення бізнесу на рік з правом щорічного продовження, якщо компанія працює з прибутком, найманий працівник не може змінювати роботодавця і кантон.

«З» — довгострокове дозвіл, можна отримати після десяти років проживання Швейцарії передбачає можливість зміни роботодавця, права власників Виду на проживання цього типу відрізняються від можливостей місцевих жителів тільки відсутністю виборчих прав.

Заявки розглядають протягом 7-14 днів.

Увагу
До отримання Виду на проживання (ВНЖ) і пластикової карти засвідчує особу приступати до роботи заборонено.

Які документи потрібні для отримання робочої візи?

Документи необхідні для оформлення довгострокової візи в Швейцарію здобувач подає особисто в Швейцарське Посольство в Україні.

В основний перелік входить:

  1. Три примірники візової анкети з датою і підписом. Заповнюють на одному з державних мов Швейцарії (ретороманська, італійський, німецький, французький) або англійською мовою.
  2. Закордонний паспорт з терміном дії на три місяці більше передбачуваної дати повернення.

загранпаспорт

Додаткові вимоги:

  • у паспорті обов’язково має бути 2 чисті сторінки;
  • три копії листів із зазначенням особистих даних;
  • дві копії виданих останнім часом Шенгенських віз, якщо є.
  1. Український громадянський паспорт (оригінал + копія).
  2. Чотири якісні кольорових фото 35 х 45 мм (з яких три приклеюють на візові анкети, одне докладають окремо).
  3. Дозвіл на роботу (оригінал + копія).
  4. Дві копії + оригінал трудового договору.
  5. Підтверджує відсутність проблем із законом довідка.
  6. Медична страховка з покриттям 30 000 €.
  7. Чек про внесення консульського збору.

Співробітники Посольства можуть запросити додаткову інформацію. Наприклад, диплом про освіту.

Заявки на надання робочої візи в Швейцарію для громадян України розглядають три місяці.

Увагу
Всі видані в Україні документи переводять на одну з державних мов Швейцарії (ретороманська, італійська, французька, німецька) або на англійську мову. Переклад нотаріально завіряють, проставляють апостиль.

Витрати на оформлення

Вартість робочої візи в Швейцарію – 60 €. Держмито вноситися в момент подачі заяви в гривнях за курсом. Чек про оплату докладають до пакету документів.

Увагу

У разі відмови внесок претенденту не повертається.

Можливі додаткові витрати на ксерокопіювання, переклад, нотаріальне завірення.

Як продовжити робочу візу?

Якщо трудовий контракт продовжується, продовжать і робочу візу. За 30 днів до закінчення терміну дії попереднього дозволу Міграційне управління за місцем проживання подають прохання про продовження.

Заявки розглядають 60 днів. Здобувачеві на цей період видають посвідчення тимчасового типу, яке до видачі картки ВНП необхідно постійно мати при собі.

Підводимо підсумки

Представники дефіцитних спеціальностей можуть легально влаштуватися на роботу в Швейцарії на запрошення роботодавця. Є пропозиції і для працівників без кваліфікації, але частіше їх запрошують для сезонних робіт. Знайти вакансії можна на порталі eurabota.

Робоча віза при першому зверненні видається на рік з правом продовження. Перші роки роботи іноземний працівник не може змінювати роботодавця. Після отримання права на постійне проживання — ПМП в Швейцарії дозволено змінювати місце роботи.