Вища освіта та університети в Швейцарії

obrazovanie-v-shveycarii-min

Швейцарія – розвинена країна світу, відома своєю високою якістю освіти. Кожен рік тисячі іноземців приїжджають сюди, щоб вчиться в кращих університетах світу. Освіта в Швейцарії відкриває багато можливостей і дозволяє залишитися жити і працювати в розвиненій країні. Якщо ви замислюєтеся над надходженням в швейцарський вуз, читайте в нашій новій статті про основні аспекти отримання освіти в цій країні.

Переваги навчання в Швейцарії

Іноземні студенти відзначають такі переваги навчання в Швейцарії:

  • Якісна освіта світового класу. Швейцарська система освіти відома як надзвичайно сувора і вимоглива. Зрештою, швейцарці придумали деякі речі, які зробили наше життя простіше або ж цікавіше: пантенол, бобслей, целофан – лише кілька прикладів. Якщо вдасться поступити в швейцарський університет, студент гарантовано отримує кращу академічну підготовку.
  • Широкий вибір навчальних програм. Якщо ви хочете вчитися в Швейцарії, у вас буде багато варіантів, тому що швейцарські університети пропонують десятки інноваційних програм.
  • Кращі університети. Згідно з рейтингами університетів World Higher Education 2017-2018, три вузу входять в число ста кращих в світі.
  • Високу якість життя. Високоякісне охорону здоров’я, природа і чиста екологія, низький рівень безробіття і можливості освіти в сукупності роблять країну кращою для життя.
  • Мови. Велика перевага навчання в Швейцарії те, що тут три офіційні мови. Хоча англійська мова в цій країні і не основною, освіта в Швейцарії англійською також доступно.
  • Перспектива жити і працювати в розвиненій країні. Великі міжнародні компанії працюють в тісній співпраці з регіональними університетами і щороку набирають студентів на роботу. Цей легкий доступ до кваліфікованої робочої сили – причина розташування тут таких відомих компаній як Google і Novartis.
  • Мальовнича країна з великою кількістю гір і озер.

Система вищої освіти у Швейцарії та її особливості

Вже три роки поспіль система вищої освіти Швейцарії займає 2-е місце в міжнародному рейтингу U21 як найкраща в світі. І навіть США та Великобританія знаходяться на сходинку нижче. А соседни країни, Німеччина, Франція та Італія – на 15, 16 і 28 місці відповідно.

Для навчання доступні типи внз:

  1. 12 традиційних університетів, з яких десять кантональних і два федеральних технічних інституту. Тут освіта зосереджено на фундаментальних дослідженнях. Вони регулюються Федеральним департаментом внутрішніх справ (FDHA).
  2. 8 університетів прикладних наук – освіта в них засноване на прикладних дослідженнях і регулюється Федеральним департаментом фінансів (FDF).
  3. 15 педагогічних університетів.

Також на додаток до цього ряду вузів можна додати приватні університети, які пропонують великий вибір курсів.

Структура ступеня складається з трьох ступенів:

  • ступінь бакалавра займає 3 роки і є передумовою для вступу в магістратуру;
  • ступінь магістра – 1-1,5 року;
  • ступінь доктора займає від 3 до 5 років.

Навчальний рік складається з двох семестрів: перший починається у вересні і триває до лютого, другий – з березня по липень.

Як вступити до вузу Швейцарії

Вища освіта в Швейцарії доступно кожному іноземцю практично на будь-якому з курсів будь-якого університету. Виключення складає медичний напрям. Ця ніша заповнена місцевими студентами.

kak-postupit-v-vuz-min

Для вступу потрібно закінчена середня освіта і знання одного з трьох мов або англійської.

Зверніть увагу! Вища освіта в Швейцарії для українців доступно тільки після 1-2 курсів українського вузу. Виняток становить тільки два федеральних технічних інституту, куди надходять після здачі вступних іспитів при наявності атестата. У магістратуру українських студентів приймають після закінчення бакалаврату в Україні.

Зазвичай швейцарські університети приймають документи до 30 квітня. Точну інформацію можна знайти на офіційному сайті обраного університету.

Правила та умови надходження

Для більшості швейцарських вузів діють основні умови вступу:

  • мінімальний вік абітурієнта 18 років;
  • для вступу до магістратури – диплом бакалавра;
  • атестат про середню освіту з середнім балом;
  • рік чи два навчання в національному вузі;
  • підтвердження знань мови;

Корисно знати! Якщо у вас немає мовного сертифікату, ви можете пройти тест в університеті, і вже там вирішать, чи достатньо вашого рівня для завершення навчання. Цей варіант недоступний у всіх університетах, тому спочатку зверніться до установи.

  • відкрита студентська віза і отримання ВНЖ в Швейцарії.

Залежно від навчального закладу, додатково можуть зажадати мотиваційний лист, резюме, копії сертифікатів і т. п або здати вступний іспит.

Іспити

SAT: іспит для студентів, необхідний для вступу до більшості коледжів та університетів Швейцарії.

TOEFL: іспит для студентів і аспірантів, необхідних майже всім студентам, які бажають навчатися за кордоном.
TOEIC: тест, який призначений для оцінки повсякденних навичок англійської мови людей, які хочуть працювати в міжнародному середовищі.
MCAT: вступний іспит в Медичний коледж, щоб оцінити готовність студентів до суворим медичним програмам.

GRE: необхідний для вступу до більшості не-ділових програм в Швейцарії.
GMAT: потрібно для вступу у майже всі вищі бізнес-школи.

Українські абітурієнти, які бажають навчатися в швейцарському університеті, повинні звертатися безпосередньо до установи за своїм вибором. Крайні терміни для входу варіюються між установами, але, як правило, вам потрібно буде подати заявку навесні на курси, які починаються восени.

Покроковий алгоритм подачі заявки в швейцарський університет

1. Заповніть форму онлайн-заявки з веб-сайту університету.

2. Оплатіть реєстраційний збір.

3. Завантажте документи до закінчення терміну:

  • Підписана роздруківка заявки
  • Дві фотографії паспорта
  • Копія посвідчення особи
  • Виписка із залікової книжки з університету
  • Атестат середньої школи або диплом бакалавра
  • Сертифікати володіння мовою (німецька / французька / англійська)
  • Резюме
  • Свідоцтво про сплату реєстраційного внеску
  • Особисте есе / Мотиваційний лист.

4. Після отримання повідомлення про зарахування в швейцарський вуз, особисто подайте документи до найближчого посольство або консульство на відкриття студентської візи, а також дозвіл на проживання.

Вартість навчання та витрати студента в Швейцарії

Освіта в Швейцарії безкоштовно отримати не можна. Всі студенти, навіть державних університетів навчаються на платній основі. Але вартість навчання в Швейцарії цілком прийнятна і порівняно нижча, ніж у більшості європейських країнах. Навіть студенти з країн або бідних країн не матимуть жодних проблем з університетськими зборами. Іноземним студентам часто надаються стипендіальні програми, гранти та безвідсоткові кредити на навчання.

stoimost-obucheniya-min

Плата за ступінь бакалавра варіюється від 500 до 2 тис. швейцарських франків за семестр. Студенти, які навчаються в магістратурі, оплачують приблизно від 500 до 1600 швейцарських франків.

Щомісячні витрати студента складають приблизно півтори тисячі швейцарських франків. Ця ціна варіюється в залежності від міста. Цюріх і Женева вважаються найдорожчими містами не тільки в Швейцарії, але і за світовими мірками.

Більшість університетів пропонують студентські гуртожитки. Оренда квартири обійдеться у тисячу і більше євро. На харчування в середньому витрачається від 500 євро в місяць.

Який вуз обрати

Дев’ять університетів представлені в рейтингу QS 2018 займають лідируючі позиції в топ-550. Два федеральних університету ETH Zurich і EPFL входять в топ-10, ще п’ять до числа 200 кращих в світі. Крім наявності сильної присутності в міжнародних рейтингових таблицях, вузів в Швейцарії також входять в число лідерів за кількістю міжнародних студентів. Більшість швейцарських університетів фінансуються державою, що робить міжнародні дослідження щодо доступними. Студенти постійно задоволені високоякісними послугами в цих університетах і рівнем викладання на своїх курсах.

Кращі університети Швейцарії, які входять в топ-100:

1.Швейцарський федеральний технологічний інститут (ETH Zurich). Має чіткий фокус на технології. Заснований в середині 19 ст., він відомий своїми передовими дослідженнями та широким вибором курсів в різних областях науки і техніки. Тут навчається понад 19 тис. студентів, причому майже 40% іноземних.

2. Ecole Polytechnique F?d?rale de Lausanne (EPFL). Заснований на два роки раніше ЕТН, у 1853 році, і також спеціалізується на технології. Більшість курсів пропонуються на французькою мовою, але на англійській мові існує безліч магістерських і докторських програм.

3. Університет Базеля. Найстаріший університет країни. Має сім факультетів, що охоплюють широкий спектр академічних дисциплін.

4. Університет Цюріха (UZH). Маючи близько 25 тис. студентів, Цюріхський університет найбільший в країні. Тут викладають науку, медицину, право, філософію, теологію. Багато з магістерських програм пропонуються англійською.

5. Університет Женеви. Заснований в 16 ст, Женевський університет є третім найстарішим університетом в Швейцарії, а також третім за величиною, з приблизно 16 тис. студентів. 40% студентів є міжнародними.

Робота для студентів під час навчання

Для іноземних студентів кількість тижневих робочих годин обмежена 15, але це залежить від університету (наприклад, у Женеві дозволено працювати до 30 годин).

Легше знайти роботу у великих міських центрах, таких як Женева і Цюріх. У кожному університеті є офіс з працевлаштування, який надає інформацію про зайнятість студентів. Заробітна плата варіюється від 20 до 35 швейцарських франків у залежності від типу роботи і ваших навичок.

Підводимо підсумки

Як бачимо, навчання в Швейцарії дає передові навички, які будуть цінні для майбутньої кар’єри. Крім того, досвід навчання в Швейцарії дає можливість працювати в багатьох міжнародних компаніях, а також залишитися в цій країні на ПМЖ.