Фанати Росії осквернили український пам’ятник перед матчем з Данією

“Датська поліція розслідує осквернення пам’ятника українському національному поету Тарасу Шевченку в Копенгагені напередодні матчу Євро-2020 між Данією і Росією”, – повідомляє Reuters.

Посольство України розмістило в Facebook фото, на якому зображений пам’ятник, пофарбований у кольори російського прапору.

«Ми рішуче засуджуємо цей акт вандалізму і провокації проти України», – заявило посольство України, додавши: «Цей ганебний випадок ще раз демонструє цивілізованому світу, що агресія Росії проти України реальна».

Датська поліція підтвердила, що отримала сигнал про вандалізм проти пам’ятника Шевченку і розслідує інцидент.

“Міська влада Копенгагена була проінформована про вандалізм і очистила пам’ятник протягом години”, – повідомив представник муніципалітету.

Шевченко, поет XIX століття, чиї твори вважаються основою сучасної української літератури і мови, був засуджений за боротьбу за незалежність України від Російської імперії.

Данія, яка приймає матчі Євро-2020 проти Фінляндії, Бельгії та Росії на стадіоні Паркен, має обмеження на поїздки через COVID-19, що означає, що уболівальникам з трьох зацікавлених країн не дозволили в’їхати без проходження карантину.

Лише кілька російських уболівальників відвідали матч групового етапу в Копенгагені, який Данія виграла з рахунком 4: 1.