Суворі закони Швеції можуть виявитися перешкодою для розвитку бізнесу

Закони про імміграцію повинні бути пом’якшені, щоб висококваліфіковані фахівці з інших країн могли спокійно працювати в Швеції, – заявили керівники провідних компаній, повідомляє видання Dagens Industri.

 работать в Швеции

У відкритому колективному листі, яке опублікувало Dagens Industri, лідери тридцяти найбільших компаній країни заявляють, що видворення зі Швеції фахівців, які приїхали з інших країн, шкодить бізнесу.

«Ми не можемо очікувати, що інженери, IT-фахівці та інші кваліфіковані працівники покинуть свої країни, якщо вони ризикують бути депортовані з Швеції з непередбачених причин», – йдеться в листі.

Агентство міграції Швеції відмовляється продовжувати дозволи на роботу фахівцям з інших країн і тому вони були змушені виїхати з країни. Це стало причиною жорсткої критики відомства роботодавцями.

Головна причина виниклої ситуації – статті шведського законодавства про соціальне забезпечення, в яких говориться, що якщо іноземний працівник отримує зарплату, яка нижча, передбаченої колективним угодою, то він повинен бути негайно звільнений з роботи і повернутися у свою країну. Також, якщо з вини роботодавця допущена адміністративна помилка і працівник не був у відпустці належну кількість днів, то міграційним агентством приймається рішення про депортацію іноземного працівника.

З таким положенням справ не згодні роботодавці, які вважають, що депортація кваліфікованих співробітників значно послаблює конкурентоспроможність Швеції.

Наприклад, за оцінкою Йохана Аттби, засновника соціальної мережі Fishbrain, до 2020 року потреба у ІТ-спеціалістах зросте до 60 тисяч, якщо вакансії не заповнити, то Стокгольм ризикує втратити статус хаба для стартапів.

На сьогоднішній день найбільш популярними професіями в Швеції є: інженери, вчителі і медсестри.

Джерело www.eurabota.ua