Франція і Німеччина підписали договір про ядерні відходи на суму 1 мільярд євро

Французька корпорація ядерних технологій Orano підписала контракт з німецькими енергетичними компаніями PreussenElektra, RWE, ENBW і Vattenfall, згідно з яким вона отримає більше 1 мільярда євро на операції з транспортування перероблених ядерних відходів в Німеччину до кінця 2024 року.

З 1977 по 1991 роки чотири німецькі компанії відправили Orano на переробку 5310 тонн відпрацьованого палива своїх ядерних реакторів і залишкових відходів із середнім рівнем радіоактивності.

Відповідно до положень, передбачених у підписаних тоді контрактах, обсяг і еквівалент радіоактивності цих відходів, що містяться у відпрацьованих паливних елементах, повинні бути повернуті в Німеччину. “Понад 97% з них вже повернуто”, – повідомляє повідомляє L`Usine Nouvelle, посилаючись на інформацію, отриману від Орано.

Тепер за угодою в Німеччину на постійне зберігання до 2024 року повертаються не його матеріали, а інші високорадіоактивні відходи, що пройшли заскловування і еквівалентні отриманим по загальній радіоактивності.

Це полегшить транспортування і знизить витрати.