У цій країні влада зможе обмежувати доступ до Інтернету без рішення суду

Іспанія прийняла указ, який дозволяє владі цієї країни обмежувати доступ до Інтернету без попереднього рішення суду. На думку влади Мадрида, нові правила необхідні для безпеки держави.

Уряд Педро Санчеса стверджує, що новий закон повинен «зупинити насильство на вулицях іспанських міст».

У тексті указу немає згадки про конкретний регіон Іспанії, але перед затвердженням документа на засіданні уряду прем’єр-міністр пояснив, що новий закон був створений, серед іншого, з метою блокування інформації, поширюваної сепаратистами.

Проект указу був створений незабаром після початку в жовтні заворушень в Каталонії, спровокованих місцевими сепаратистами.

Згідно з новими правилами, іспанська влада може «у виняткових випадках вживати заходів щодо обмеження функціонування мереж і служб електронних комунікацій». Проте, новий закон встановлює, що також може бути «тимчасово введено» блокування веб-сайтів.

Указ був затверджений незабаром після заяви прем’єр-міністра Каталонії Кіма Торри, який оголосив про створення «цифровий республіки» цього регіону, що повинна була стати етапом процесу відділення Каталонії від Іспанії.

Представники іспанської влади неодноразово заявляли, що Інтернет, і зокрема соціальні мережі, є «важливою зброєю каталонських сепаратистів в поширенні неправдивої інформації».