Чим приваблює життя українців в Іспанії?

Незважаючи на торкнулася європейські держави економічна криза рівень життя в Іспанії залишається високим. Прагнення громадян України оселитися в цій країні зрозуміло. Тут сприятливий клімат і доброзичливе місцеве населення, розвитку бізнесу, отримання освіти.

Стаття знайомить з особливостями життя українців в Іспанському Королівстві.

Жизнь в Испании

Рівень життя в Іспанії

Іспанія займає провідні позиції за рівнем життя серед держав ЄС. У країні широко представлений державний і приватний бізнес. Безліч підприємств середнього і малого бізнесу.

Прекрасно розвинені системи соціального захисту, охорони здоров’я, безліч престижних навчальних закладів з прекрасною репутацією. Є перспективи для талановитої молоді.

За статистичними даними 2018 року середня тривалість життя в Іспанії 84 року. Це один з кращих показників в ЄС. Понад 100 тисяч чоловік переступили столітній рубіж.

Робота і доходи іспанського населення

Економічна криза торкнулася іспанський ринок праці. У 2018 році рівень безробіття склав 14%, але економіка продовжує розвиватися. Впровадження сучасних технологій вимагає припливу професіоналів.

Іспанці і громадяни ЄС користуються першочерговим правом на працевлаштування. Українцям та жителям СНД запропонують тільки не зайняті резидентами ЄС вакансії. Кандидати отримують запрошення від роботодавця на роботу в Іспанії, на підставі трудового договору, Довгострокову робочу візу і тимчасовий вид на проживання.

Затребуваними професіями для іноземців вважаються лікарі, інженери, програмісти, конструктори. Життя і легальна робота в Іспанії доступна для некваліфікованих працівників. Є пропозиції для покоївок, няньок, доглядальниць, збирачів урожаю.

Розмір іспанської заробітної плати не найвищий в ЄС. Мінімальна оплата в 2018 році 856 євро в місяць, середня зарплатня брутто у Іспанії 1926 €. Річний дохід в Іспанії професійного працівника становить близько 24 тисяч євро.

Доходы испанского населения

Впливає на заробітну плату регіон проживання. Високі зарплати в Мадриді, Барселоні, і Каталонії. У провінції заробіток на 30% менше. Найнижча ціна проживання в Наваррі, Арагоні, Кастільі-Ла-Манші.

Заробіток чоловіків на 35% вище заробітку жінок. При цьому оплата комунальних послуг не перевищує 20% заробітної плати. Вартість життя сім’ї з двох чоловік в Іспанії 1000 євро в місяць з урахуванням витрат на оренду житла. Якщо житло власне 600 євро.

Клімат сприятливий для вирощування сільськогосподарських культур і фруктів, тому витрати на купівлю продуктів харчування маленькі.

Соціальні пільги

В Королівстві Іспанія законодавчо гарантована і налагоджена система державної соціальної підтримки населення. Працюють приватні благодійні фонди та громадських організацій.

Допомогу отримують місцеві жителі і легально прибули в країну іноземці. Матеріальну допомогу отримують при народженні дитини, втрати працездатності, несподіване звільнення, виникненні захворювання. Передбачена матеріальна підтримка для сиріт, пенсіонерів та інвалідів.

Навчання в Іспанії

Іноземцям дозволено вступати на навчання до Внз Іспанії державні і приватні. Складність полягає в необхідності оволодіння достатній для освоєння навчального матеріалу рівні іспанською мовою. Деякі програми викладають англійською, але таких курсів не багато.

Орієнтовна ціна навчання в державних університетах 4 000 € в рік.

Обучение в Испании

Як вирішується житлове питання?

В останні роки ціна житлових об’єктів в Іспанії стрімко впала. Іноземним громадянам дозволено купувати будинки і квартири. Наявність власного будинку або квартири є підставою для відкриття мультивізи на один рік з правом продовження. Віза дозволяє вільно подорожувати по території ЄС, неодноразово приїжджати в Іспанське Королівство і виїжджати з країни.

Увага! Власники нерухомості повинні платити податок з нерухомості (0,6 – 1,2% ставка залежить від регіону) навіть в тому разі, якщо постійно живуть за межами Іспанії.

Вартість оренди житла у великих мегаполісах 300-400 € в місяць, в провінції 200 – 250 €. Ціна залежить від площі квартири. Будь-який вид нерухомості припускає наявність зручностей інфраструктури для стоянки транспорту.

Порівняно недорога оренда житла не виключає наявності безпритульних, які не бажають користуватися централізованою соціальною допомогою.

Сучасний стан медичної системи

Іспанська система охорони здоров’я одна з кращих в ЄС. 10% державного бюджету витрачається на модернізацію лікувальних установ. 80% місцевого населення і живуть в країні іноземців (досить мати картку соціального страхування), користується безкоштовними послугами державних лікарень. 20% доповнюють лікування платними послугами приватних клінік.

Як відпочивають іспанці?

Влітку іспанці часто відвідують місцеві морські курорти, люблять ходити в гори. При цьому більшість не виїжджає за межі регіону проживання. Тільки 16% у спекотні місяці виїжджають за кордон. Каталонці люблять проводити канікули на Тенеріфе. У вихідні відвідують ресторани, нічні клуби, парки атракціонів.

Тенериф, Испания

Наскільки легко проходить інтеграція?

Українцям легко адаптуватися в сонячній Іспанії. Місцеві жителі виявляють доброзичливість до іноземців. Немає снобізму по відношенню до працівників іноземцям. Більшість іноземців труднощів з освоєнням іспанської мови і місцевих традицій не відчуває.

Сієста приємна риса життя в Іспанії — в робочі дні післяобідня перерва триватиме з 13.00 до 16.00. У цей час все завмирає, роботи згортають. Знижується вуличний рух. Іспанці вітають працьовитість і цінують відпочинок.

Сприятливі і малопривабливі моменти життя в Іспанії

Життя в Іспанії, за відгуками мігрантів, має хороші і погані риси.

Таблиця допоможе зорієнтуватися.

Життя в Іспанії плюси і мінуси

Позитивні риси

Негативні моменти

Теплий клімат

У літні місяці дуже жарко

Чисті морські пляжі

Немає централізованого опалення. Взимку складно підтримувати в будинках і квартирах комфортну температуру

Свіжі фрукти та овочі круглий рік

Іспанці люблять гуляти по ночах і голосно розмовляти, часто це заважає відпочинку

Часто проводяться спортивні розважальні та культурні заходи

В Іспанії багато домашніх собак, але не всі власники прибирають продукти життєдіяльності тварин на прогулянках.

Витрати на продукти харчування, оренду житла, комунальні платежі порівняно невисокі.

Високі податки

Багато громадського транспорту.

Складно просуватися по кар’єрних сходах

Розвинена транспортна інфраструктура

Реєстрація власної фірми пов’язана з необхідністю збору обширного переліку паперів.

Підводимо підсумок

Невеликі складності проживання в Іспанії для українців не скорочують потік охочих оселитися в цьому європейській державі. При дотриманні міграційних вимог легальний переїзд українців в Іспанське Королівство можливий.

Отримання громадянства та імміграція в Іспанію шляхом природної натуралізації займає десять років.