Що брати на роботу в Польщу з собою: з їжі, особистих речей, одягу, які документи і скільки потрібно грошей для виїзду за кордон

Деталі, дрібниці, нюанси. Часом, захоплені чимось глобальним, ми забуваємо про найпростіші, приземлені речі, а пізніше, зіткнувшись з побутовою реальністю, відчуваємо дискомфорт. Наприклад, знайшов чоловік хорошу роботу в Польщі, отримав запрошення, відкрив візу – все, здавалося б, йде якнайкраще, але вже приїхавши в нову малознайому країну, раптом виявляє, що не вистачає самого найнеобхіднішого.

що брати з собою

Захотів прийняти душ, а засобів гігієни немає. Виникло бажання перекусити, а під рукою нічого. Заболіла голова, але звичні ліки залишилися вдома. Звичайно, Польща не та країна, де якісь товари є дефіцитом, але у новачків поки немає досвіду де і що купувати, як заощадити.

В результаті виникають непотрібні витрати, але ж саме дохід – основна причина приїзду людини в РП. Як уникнути втрати часу і коштів? Що саме взяти з собою, відправляючись на роботу в Польщу? Про це і буде детально розказано в цій статті.

ЗМІСТ

1 Що потрібно брати в Польщу на роботу?

1.1 Які документи взяти з собою?

1.2 Які особисті речі необхідні?

2 Що ще може стати в нагоді за кордоном?

 Що потрібно брати в Польщу на роботу?

Далі буде надано список того, що взяти з собою потрібно обов’язково або вкрай бажано.

Це узагальнений перелік для середньостатистичної людини, але якщо комусь потрібні специфічні речі і / або кошти, наприклад, при хронічних захворюваннях, їх потрібно враховувати окремо.

2Які документи взяти з собою?

Зібрати необхідні папери – це один з найскладніших, але, одночасно, і один з найпростіших процесів. Отримання і оформлення дозволів, дійсно, займає більшу частину часу, але, по-перше, саме на ньому люди зосереджують основну увагу, а по-друге, якщо документи будуть не в порядку, людину просто не пропустять в країну.

Нагадаємо, що на момент перетину кордону, у працівника має бути два основних документи:

  • Паспорт з робочою польською візою (або право безвізового в’їзду, у випадках з українцями).
  • Документ, що підтверджує працевлаштування (освядчення, зезволення).

Вважається, що все інше (страховку, житло, засоби та ін.) надасть роботодавець, однак специфічні речі – наприклад, довідку від лікаря про необхідність того чи іншого ввезеного препарату, потрібно мати в індивідуальному порядку.

Список актуальний для перетину кордону громадським транспортом або пішки. Для в’їзду на власній машині будуть потрібні і документи на автомобіль.

До уваги українців, які в’їжджають по безвізовому режиму, а також білорусів та росіян, які перетинають кордон по Шенгенським візам:

Вищевказаний список підійде тільки в випадках реального працевлаштування.
Якщо в’їзд здійснюється з метою пошуку роботи (тобто на момент перетину кордону роботодавця ще немає), то необхідно мати значно більше різних документів – список буде аналогічний туристичному в’їзду.

Які особисті речі необхідні?

Саме ця категорія речей і становить найбільший інтерес. Список складався на підставі досвіду великої кількості реальних людей, які розповіли про свої побутові проблеми при першому працевлаштуванні в Польщі.

Репрезентативність вибірки досить висока, проте потрібно розуміти, що суб’єктивність в даному переліку так само займає не останнє місце.

Збираємо одяг

На який термін в’їжджає людина і в яку пору року буде працювати – відомо заздалегідь. Тому речі повинні бути сезонними і не складати основну частину багажу. Якщо щось і забудете, то одяг економ-класу в Польщі цілком доступний.

Звернути увагу необхідно на два моменти:

  • Потенційне продовження роботи. Наприклад, людина в’їжджає взимку на 3 місяці, але далі вирішує залишитися і подає на Карту Побиту. Швидше за все, час перебування затягнеться на рік і більше, а значить, крім теплої куртки знадобляться і речі для інших сезонів.
  • Умови роботи. Можна в’їжджати в самий спекотний сезон, але працювати в морозильнику. Якщо спеціальний одяг (що потрібно з’ясувати заздалегідь) не надається, краще подбати про свій комфорт і здоров’я заздалегідь.
Зверніть увагу на особисті речі:
білизну, шкарпетки, одяг для дому та т.п. Зіставте робочий графік з періодичністю потенційного прання, і не беріть зайвого.

Якщо планується спільне проживання з іншими працівниками (хостел, гуртожиток, квартира), якщо душ буде місцем загального користування, візьміть гумові тапочки. Лікування грибкових захворювань навряд чи додасть радості перебування за кордоном.

Найнеобхідніше із засобів гігієни

Зрозуміло, мило, мочалка, шампунь, кондиціонер, гель, зубні паста, щітка і т.п. повинні бути індивідуальними. Однак ввозити їх слід виключно на перших порах, далі необхідне зможете придбати в Польщі.

Зверніть увагу на манікюрний набір або як мінімум ножиці для нігтів, а також бритву.

Багато, і особливо чоловіки, вважають це другорядною справою, проте жити можливо доведеться з малознайомими людьми, а ножиці і бритви можуть стати переносником багатьох захворювань, в т.ч. таких серйозних як гепатит і ВІЛ.

До речі, якщо у вас є машинка для стрижки або ви перукар – візьміть інструменти. У вільний час ви зможете заробити на стрижках.

Постільна білизна, рушники

Ці речі так само можна віднести до особистих, і їх стерильність не повинна викликати питань. Але ми не рекомендуємо захаращувати багаж горами білизни – досить взяти стільки рушників і комплектів білизни, щоб можна було застосовувати чисте, поки використане знаходиться в пранні.

Посуд

Це досить неоднозначне питання. Везти з собою валізу каструль, сковорідок і тарілок безглуздо. Але якщо приготування і споживання їжі планується в домашніх умовах, необхідний мінімум має бути присутній. Особистий набір у вигляді чашки, ложки, вилки і тарілки потрібен точно.

Наша порада:
якщо приготування їжі буде здійснюватися самостійно, з’ясуйте у роботодавця про наявність посуду в місці проживання. Нерідко багато з необхідного вже є. Якщо ж без ввезення громіздкою посуду не обійтися, спробуйте зв’язатися з потенційними співмешканцями і розділити між собою необхідне

Що можна взяти з їжі?

Про цей пункт в списку необхідного практично не забувають. Разом з цим, саме з продуктами відбувається найбільше число помилок.

Ввезення на території Польщі / ЄС продуктів тваринного походження заборонене! Це відноситься як до продукції прямої переробки – м’яса, сала, молока – так і до їх похідних, наприклад, до молочного шоколаду.

Нерідко виникає питання: невже не можна взяти хоча б бутерброд з салом? Офіційно – не можна. На практиці, іноді на одну -дві скибочки просто не звертають уваги, але часті і зворотні ситуації, коли на кордоні доводиться розлучатися з улюбленим продуктом. Чи є сенс ризикувати? Кожен вирішує сам.

Наша порада:

не зловживайте і продуктами тривалого зберігання. Крупи і макарони, наприклад, можна ввести до 2 кг, але немає сенсу запасатися надовго, тому що ціни на ці продукти в Польщі цілком адекватні, а якість часом краще звичного.

Продукти потрібні тільки на найперший період перебування (і, можливо, на дорогу). Приблизний список може виглядати так:

 

Варто взяти

Брати не слід

Воду в дорогу – 1 бут.М’ясо, сало, ковбаса
Чай – 1 упак.Сир
Кава – 1 бан.Яйца
Цукор – не більше 1 кг.Молочний шоколад
Крупи, макарони – не більше 1 упак.Молоко

 

Рекомендуємо ввозити товари виключно в закритих заводських упаковках, щоб уникнути зайвих питань.

Як анти-приклад: Одна жінка, велика любителька саморобної випічки, вирішила взяти з собою трохи цукрової пудри. Відсипала її в саморобний пакетик, і … витратила кілька годин на митниці намагаючись довести, що це безпечний білий порошок. Все закінчилося добре, але нерви і час вже не повернути.

Сигарети

Якщо відмовитися від цієї згубної звички поки не виходить, слід знати, що сигарети в ЄС значно дорожче, ніж в країнах СНД. Відомі марки досягають 15 злотих (на момент написання, це приблизно 112 гривень).

Норми ввезення сигарет в РП дуже строгі. Все зайве буде вилучено. На прикладі звичайних сигарет, можна перетинати кордон:

  • З блоком сигарет (200 штук), якщо в’їзд здійснюється водним або авіатранспортом.
  • З двома пачками сигарет (40 штук) – всіма іншими способами.

Ввезення тютюнових виробів дозволений тільки особам старше 17 років.

З метою економії коштів, часто курці переходять на саморобні вироби. Для цього на ринках можна придбати спеціальні гільзи, ваговий тютюн і пристрій для забивання. Як показує практика, такі сигарети дозволяють багаторазово знижувати витрати на куріння.

Наша порада: кидайте курити!

Аптечка

Медикаменти обов’язково повинні бути присутніми в переліку потрібного. Це пов’язано і з підтриманням здоров’я при хронічних захворюваннях, і з необхідністю купірувати непередбачені хвороби (отруєння, застуда і т.д.).

ліки в дорогу

Орієнтовний список  виглядає так:

  • Особисті ліки. Ми починаємо саме з цього пункту, вважаючи його вкрай важливим. Медичні препарати в РП дорогі, і більшість з них продається тільки за рецептом. Щоб не піддавати здоров’я ризику, попіклуйтесь про наявність необхідних коштів, а також довідок, що підтверджують їх необхідність.
  • Знеболюючі засоби. Від головного, зубного та іншого раптового болю. Препарати не повинні мати в складі сильнодіючих і / або наркотичних засобів.

Скільки грошей брати для виїзду?

Безсумнівно, головна мета будь-якої роботи – заробіток. Але до першої заробленої плати треба якось існувати, а такого поняття як аванс в Польщі немає широкого поширення.

Тому кошти необхідні. Скільки? Це питання індивідуальне, і залежить від потреб і витрат (наприклад, від необхідності оренди житла або надання проживання роботодавцем), але вистачити їх повинно до отримання першої оплати за працю. Чи цього достатньо? На наш погляд, ні!

Наші поради:

  1. Проведіть ретельний розрахунок витрат на необхідне для проживання.
  2. Візьміть з собою кошти, достатні для дороги до роботи і існування в РП протягом місяця.
  3. Додайте до них гроші на форс-мажорні обставини: зворотню дорогу та проживання протягом тижня.

Точну суму кожен зможе обчислити тільки в індивідуальному порядку, але, як правило, на форс-мажорні обставини закладають 20% від суми, зазначеної в пункті 2.

Інструмент, обладнання

В кількості необхідній для виконання своїх функцій, при не перевищенні допустимої вартості і ваги обладнання, перетин кордону з інструментом допустимо. Однак доцільність такого ввезення існує далеко не завжди.

Наприклад, якщо жінка планує працювати в манікюрному салоні, і у неї є для цього звичне і сертифіковане обладнання, вона може ввести його з собою. З іншого боку, якщо кухар, який звик до своїх ножів, намагається ввести їх – можуть виникнути проблеми на кордоні, пов’язані з перевезенням «холодної зброї».

Масивне, дороге обладнання в більшості випадків надається на місці, так що ввозити улюблену бетономішалку не варто. До того ж це навряд чи можливо без спеціального декларування.

Що ще може стати в нагоді за кордоном?

Комфорт – явище індивідуальне. Необхідне одному може бути зайвим іншому. І все ж кілька додаткових дрібниць стане в нагоді більшості іноземних працівників:

  • Польська сім-карта. Зв’язатися з роботодавцем буде необхідно, та й без спілкування під час роботи не обійтися. Використовувати іноземні сім-карти не вигідно, а польські оператори запропонують більш цікаві умови. Купити картку можна в більшості торгових центрів, вокзалів, газетних кіосків, можна придбати необхідне і на кордоні.
  • Злоті. Всі витрати в Польщі здійснюються в місцевій валюті (в окремих випадках в євро або доларах). Опинитися в країні з гривнями / рублями в кишені не зовсім зручно – потрібно скористатися транспортом, купити ту ж сім-карту і т.д. Краще поміняти частину грошей на кордоні, але не перестарайтеся – цілком можливо пізніше знайдете більш вигідний курс обміну.
  • Розмовник. Без знання мови працювати в іншій державі непросто. Але якщо навичок все ж немає, а робота знайдена, найпростішим способом є придбання розмовника.

розмовник

Решту вибирайте за потребами, керуючись принципом, що все, що потрапляє під категорію «про всяк випадок», може залишитися вдома.

Чому важливо заздалегідь спланувати свій багаж? Тому що нестача необхідного може призвести до труднощів, зайві речі – до додаткових витрат і втрати сил, а ввезення забороненого – до ще більш плачевних наслідків.

Звертайте увагу на те, що збираєтеся брати з собою на роботу в Польщу. Плануйте заздалегідь, щоб вже в РП ваша робота була максимально комфортною, а побутові негаразди не відволікали.