Мадрид пообіцяв іспанцям безкоштовну вакцину

Через кілька годин після того, як Pfizer оголосив, що вони досягли майже 90% успіху на третьому етапі клінічних випробувань розробки вакцини, міністр охорони здоров’я Іспанії Сальвадор Іла запевнив іспанців, що вакцина буде для них безкоштовною.

“Вакцина буде поширюватися через Національну систему охорони здоров’я, і, якщо все піде за планом, до травня наступного року більшість іспанців з групи ризику вже будуть вакциновані”,- сказав Іла.

Очікується, що контракти на поставку між консорціумом і ЄС буде підписано на наступному тижні, після чого Іспанія отримає 20 мільйонів доз, перша партія з яких надійде в січні. Вартість однієї дози, за попередніми даними, складе близько 2 євро 90 центів. При цьому 1 євро і 12 центів буде оплачувати Європейська комісія, а решта, 1 євро і 78 центів – кожна держава-член.

Через побоювання, що з самого початку не буде достатньо людей, які бажають пройти вакцинацію, вже готується інформаційна кампанія, яка пояснює переваги вакцини. Міністр охорони здоров’я також приєднався, заявивши, що це дозволить країнам перейти до наступної стадії боротьби з пандемією, а саме до економічного і соціального відновленню.

Європарламент обговорить сьогодні поставки в ЄС вакцини проти COVID-19 з фармацевтичними компаніями Pfizer і Bayontech. Йдеться про 300 мільйонів доз вакцини, яка показала хороші результати на третій фазі клінічних випробувань.