Нідерланди оголосили про багатомільярдний план радикального скорочення поголів’я худоби

Уряд Нідерландів оприлюднив план на 25 мільярдів євро щодо радикального скорочення поголів’я худоби в країні, яка бореться з гноєм, що є джерелом аміаку.

Угода про викуп фермерських підприємств у спробі знизити рівень забруднення азотом обговорювалася протягом деякого часу і була остаточно підтверджена після угоди про новий коаліційний уряд у Нідерландах на початку цього тижня.

Але цей план, перший у своєму роді у світі, зустрів рішучий протест із боку фермерів, які останніми роками організували великомасштабні протести проти перспективи посилення правил та купівлі ферм. Вони побоюються, що занадто багато фермерів будуть змушені відмовитися від засобів для існування, що завдасть непоправної шкоди виробництву продуктів харчування.

Незважаючи на те, що Нідерланди проголошуються на міжнародному рівні «маленькою країною, яка годує світ» та найбільшим експортером м’яса в Європі, всередині країни вони борються із кризою забруднення, спричиненою занадто великою кількістю відходів сільськогосподарських тварин.

У країні найвища щільність поголів’я в Європі – більш ніж у чотири рази вище, ніж у Великій Британії та Франції – загалом понад 100 мільйонів голів великої рогатої худоби, курей та свиней. Тварини виробляють гній, який, змішаний із сечею, виділяє аміак – з’єднання азоту. Якщо він потрапляє в озера і струмки зі стоками з ферм, надмірна кількість азоту може завдати шкоди чутливому природному довкіллю.

13-річний план включає виплату компенсації тваринникам за переїзд чи відмову від галузі, а також допомогу у переході на меншу кількість худоби та більше землі.