Вакцина проти Covid-19 буде безкоштовною для всіх жителів США

За повідомленням AFP, якщо вакцина проти коронавируса виявиться ефективною, Сполучені Штати нададуть її безкоштовно всім американцям, заявили офіційні особи США, підкресливши, що вони не будуть скорочувати час на розробку за рахунок безпеки вакцини.

Пол Манго, високопоставлений чиновник міністерства охорони здоров’я, сказав журналістам, що вони не будуть ігнорувати правила, за якими оцінюються і схвалюються вакцини.

Вашингтон вклав понад 10 мільярдів доларів в шість проектів по створенню вакцини і підписав угоди, які гарантують поставку сотень мільйонів доз, якщо вони будуть схвалені після клінічних випробувань.

Вакцини будуть оплачені державою. Лікарям або клінікам, які будуть вводити їх, все-таки доведеться заплатити, але витрати будуть покриватися приватними і державними страховиками.

Манго підкреслив, що більшість страховиків погодилися не брати гроші зі своїх клієнтів. Він додав, що до січня 2021 року планується надати сотні мільйонів доз.

Френсіс Коллінз, директор Національного інституту здоров’я, сказав, що він буде «обережним оптимістом» щодо того, що принаймні одна з шести вакцин в Сполучених Штатах буде доступна до кінця року.

Критики президента Дональда Трампа висловили стурбованість тим, що адміністрація може обійти суворі правила щодо вакцин і зробити їх доступними до 3 листопада – дня президентських виборів в США, однак Пол Манго відкидає це.

Росія запатентувала свою вакцину на цьому тижні, так і не перейшовши до фінальної фази клінічних випробувань.

Провідний спеціаліст з інфекційних захворювань в США Ентоні Фаучи висловив надію, що росіяни дійсно довели, що вакцина безпечна і ефективна, але він серйозно в цьому сумнівається. Коллінз порівняв вакцину “Русский Супутник V” з грою в російську рулетку.