Робота в Польщі для студентів, сезонна або постійна?

Темп життя в нинішньому світі диктує умови. Будучи студентом вже неможливо присвячувати сто відсотків часу тільки навчання і розваг. Сучасним студентам доводиться думати не тільки про академічної успішності, але і про шматок хліба. Щоб забезпечити себе багато студентів вибирають для себе роботу за кордоном. Про те, що припускає робота в Польщі для студентів і піде мова в цій статті.

Польша фото

Робота в Польщі для студентів з України

Для роботи в Польщі під час студентства у сучасної молоді є два варіанти:

  • Вчитися в цій країні і паралельно працювати
  • Бути студентом на батьківщині і приїжджати до Польщі на роботу під час навчальних канікул

Робота іноземних студентів під час навчання має ряд обмежень. Першим і найбільшим є неможливість навчаються на денній формі працювати на повну ставку. Відповідно до польського законодавства людина, яка навчається в університеті або іншому навчальному закладі на стаціонарі або вечірньою формою навчання може присвячувати роботі не більше 20 годин на тиждень. А це якраз робота на півставки.

Друге обмеження – обов’язкова реєстрація працюючого студента в місцевих органах влади. Однак з цього правила існує виняток. Проходити процедуру реєстрації не обов’язково, якщо сумарний дохід студента не перевищує 150 євро в місяць.

Третій складністю, яка може перешкодити успішній підробіток для українських студентів – оформлення дозвільних документів трудову діяльність. Частіше в ролі таких виступає робоча віза в Польщу. Однак ряд польських Вузів, особливо приватної форми власності, надає максимально можливе сприяння в подібних ситуаціях.

Українські студенти польський навчальних закладів частіше вибирають такі підробітки:
  • Роздача рекламних листівок. Цей варіант роботи не високо оплачується (приблизно 8-9 зл/год), однак популярний серед студентів молодших курсів. Відбувається це із-за того, що на такій роботі не потрібно знання польської мови. Тим не менш, крім оплати праці до мінусів можна віднести мінливість погоди (адже працювати на вулиці) і відсутність перспектив кар’єрного зростання.
  • Обслуговуючий персонал. Оплата праці коливається в межах 8-12 злотих в годину. Залежить вона від власне виду виконуваної роботи. Офіціанти та бармени можуть розраховувати крім ставки ще й на чайові. Однак роботодавець вимагає знання як польського, так і ще однієї іноземної мови (найчастіше англійської). Незаперечною перевагою такої роботи — можливість коригування робочого графіка.
  • Репетиторство російської мови. Враховуючи, що російська мова входить в топ найпопулярніших мов у світі, поляки із задоволенням займаються його вивченням. Займаючись подібною діяльністю російськомовним студентам можна розраховувати на заробіток у 20-25 злотих в годину. Але конкуренція в середовищі репетиторів висока. А значить, за клієнта-учня доведеться поборотися з колегами.

Робота в Польщі для студентів на літо

Другий варіант студентської роботи у Польщі – приїхати на заробітки під час канікул. Сезонна робота в Польщі – зручний варіант для людей, які навчаються на стаціонарі. Вона має ряд переваг:

  •        Вибір вакансій. Так як літо – сезон відпусток, то в цей період утворюється «трудове голодування». Переважна більшість співробітників йде у відпустку, а значить, роботодавець наймає тимчасових співробітників, щоб не втратити можливий дохід.
  •        Короткий контракт. Сезонні роботи припускають нетривалий трудовий договір. Так як така зайнятість орієнтована або на заміщення вакантних посад в період відпускного сезону, або на виконання роботи, яка буває тільки влітку (збір урожаю, наприклад).
  •        Легкість оформлення документів. Робоча віза на три місяці оформляється швидше, ніж аналогічний документ з більш тривалим терміном дії. Також отримати дозвіл на роботу в Польщі можна, будучи вже на території цієї країни, в місцевих органах влади.

Найбільш затребуваними вакансіями для українських студентів останнім часом можна назвати:

  • Бармени
  • Офіціанти
  • Вантажники
  • Пляжні рятувальники
  • Контролери та механіки на атракціони

Окрема категорія робіт на літо – робота в сфері сільського господарства. Сюди можна віднести як роботи на полях, на зразок збору урожаю, так і працю на складах (фасування продукції). Попит на робочу силу під час літніх канікул значно збільшується, а отже, для молодих людей, які готові чесно і сумлінно трудиться на подібних посадах, роботодавець готовий надати не тільки конкурентоспроможну заробітну плату, але і хороші умови праці та проживання.

Істотним мінусом такої роботи є необхідність під час праці переносити важке фізичне навантаження. Однак враховуючи, що студенти часто молоді люди, то і цей мінус цілком переборна.

Робота для студентів у Польщі

Так як для багатьох студентів можливість пожити і попрацювати в Польщі під час канікул є перевагою в подальшому житті, а також враховуючи рівень показника зарплата в Польщі, то конкуренція на цьому ринку досить висока. Саме тому, підписуючи контракт для такого заробітку необхідно бути максимально уважним і акуратним.

При укладанні договору зверніть увагу на наступні умови:
  • Наявність у фірми, яка надає послуги з працевлаштування ліцензії на проведення такої діяльності. Часто у фірм є дозвіл на консультування щодо працевлаштування, але не на саме працевлаштування.
  • Сторони, які підписують контракт. Другою стороною повинен виступати польський роботодавець, а не українська фірма.
  • Умови роботи. Варто уважно поставитися до пунктів кшталт «та виконувати іншу роботу». Чим докладніше описані всі умови роботи, тим більше захищений юридично співробітник.
  • Умови проживання та харчування. Надається житло і харчування, платні ці послуги, в якому обсязі і вигляді вони надаються.

Майте на увазі, що не варто підписувати будь-який договір, якщо ви не розумієте хоча б одного слова, яке там написано. Інакше це може бути чревате неприємностями.

Отже, робота в Польщі для студентів на сьогоднішній день дуже привабливий варіант. Можливість заробляти, умови праці і проживання, спілкування з різними людьми, мовна практика – неповний перелік плюсів, які несе в собі подібна робота.