Ринок праці в Польщі: в сірій зоні працюють півмільйона українців

Оцінки служби персоналу показують, що сіра зона може покривати до 500 000 українців, які працюють у Польщі. Це становить 1,5 млрд. злотих у вигляді втрат в рік.

Дані служби персоналу показують, що з початку року на 30% збільшилася кількість компаній, зацікавлених в українцях. Їх все частіше наймають на роботу, на законних підставах. Кількість українців, що платять внески ZUS, склала 307 000, в 2017 році збільшившись на 78% р / р. Тим не менш, як і раніше існує розрив між кількістю українців, які працюють у Польщі, які, за оцінками Міністерства сім’ї, праці і соціальної політики, становлять близько одного мільйона чоловік і кількість людей, застрахованих в ЦРУ. Оцінки служби персоналу показують, що сіра зона може покривати до 500 000 тис. осіб. Це становить 1,5 млрд. злотих у вигляді втрат за ZUS за рік.

рабочие в Польше

З початку року інтерес до найму українців серед компаній збільшився на цілих 30%. Популяризація цього рішення призводить до посилення конкуренції серед роботодавців. Серед іншого, все більше і більше компаній пропонують привабливі форми зайнятості для українців, тобто контракти на роботу і карти побита », – говорить Кшиштоф Инглот, генеральний директор служби персоналу. За даними Інституту соціального страхування, в третьому кварталі цього року, кількість застрахованих українців в ЦКМ склала 307 тисяч. Таким чином, з початку року в Польщі у пошуках роботи приїхало понад 113 тисяч громадян України зайнятих юридично. Це багато? За оцінками Міністерства сім’ї, праці і соціальної політики в першій половині 2017 року надійшло, більше 900 000 заяви про намір польських роботодавців передати роботу іноземцю. – Кількість виданих декларацій не дорівнює кількості фактично працюючих у нашій країні українців.

По-перше, роботодавці можуть зробити кілька заяв про те ж працівника. По-друге, дозвіл на роботу становить всього шість місяців, що призводить до великих коливань. Однак, припускаючи, що на Польському ринку праці може бути до мільйона українців і 300 000 застрахованих в ЦРУ, інші іммігранти або працюють за контрактами, або без контрактів взагалі, – каже Кшиштоф Инглот.

Служба персоналу вказує, що для вирішення проблеми з сірою зоною, серед українців необхідні системні заходи, щоб краще контролювати роботодавця. На даний момент роботодавцю не потрібно документувати, що він юридично наймає українського працівника. Якщо під час подачі заявки роботодавець повинен буде внести аванс в ZUS, тоді вони точно будуть знати, хто наймає людину і на яких умовах.

Це може значно збільшити число зайнятих українців на законних підставах За оцінками Служби персоналу, в кінці цього року, кількість бажаючих працювати у Польщі може налічувати до 2 мільйонів заяв від українців. В найближчому часі вся політика працевлаштування має намір легалізувати роботу українців у Польщі, якщо Вам подобається це напрямки, то заходьте на наш сайт www.eurabota.ua шукайте легальну і високооплачувану роботу у нас на сайті.