Путін підписав закон про вихід Росії з “відкритого неба”

“Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що офіційно закріплює вихід Росії з Договору про контроль над озброєннями під відкритим небом – пакту, який дозволяє неозброєні спостережні польоти над державами-членами”,- повідомляє Reuters.

Росія сподівалася, що Путін і президент США Джо Байден зможуть обговорити угоду, коли вони зустрінуться в кінці цього місяця в Женеві.

Але адміністрація Байдена повідомила Москві в травні, що не повернеться до договору після того, як попередня адміністрація США Дональда Трампа вийшла з нього в минулому році.

Кремль заявив сьогодні, що рішення США про вихід з договору “значно порушило баланс інтересів” між учасниками договору і змусило Росію вийти з договору.

«Це серйозно підірвало дотримання договору і його важливість для зміцнення довіри і прозорості, створивши загрозу національній безпеці Росії», – йдеться в заяві Кремля на офіційному веб-сайті.

У Москві сподівалися, що Байден перегляне рішення свого попередника. Але адміністрація Байдена не змінила своєї позиції, звинувативши Росію в порушенні договору, що Москва заперечує. У січні Росія оголосила про свої плани вийти з договору, а в минулому місяці уряд вніс до парламенту закон, що офіційно закріплює її вихід.

Російські офіційні особи заявили, що шкодують про рішення США не приєднуватися до договору, назвавши це «політичною помилкою», і попередили, що цей крок не створить атмосфери, що сприяє обговоренню питань контролю над озброєнням на саміті в Женеві.