Критики Кремля засудили роздачу ваучерів учасникам референдуму

Кремль заявляє, що роздасть ваучери на покупки виборцям, які візьмуть участь в референдумі щодо конституційних змін, які можуть дозволити президентові Росії Володимиру Путіну залишатися на посаді до 2036 року. Цю звістку критики засудили, як жорстку тактику щодо збільшення явки виборців.

З 25 червня по 1 липня росіяни повинні проголосувати за схвалення або відхилення конституційних змін, одне з яких дозволить Путіну залишитися при владі ще на два шестирічних терміни замість того, щоб піти у відставку в 2024 році.

На думку Reuters, російська опозиція вважає голосування прикриттям конституційного перевороту і побоюється шахрайства.

Критики, в тому числі лідер опозиції Олексій Навальний і партія “Яблуко”, планують не голосувати, заявивши, що результат визначений. Сьогодні високопоставлений чиновник московської влади Олексій Немерюк заявив, що жителям буде видано 2 мільйони ваучерів на загальну суму 10 мільярдів рублів (144 мільйони доларів). Вони зможуть витратити їх в магазинах і ресторанах.

Немерюк уточнив, що ваучери будуть надані тим, хто візьме участь в референдумі, і підкреслив, що кошти допоможуть оживити споживчий попит після зняття обмежень, введених через коронавіруса.

Критики, однак, засудили це рішення і порівняли його з економічної підтримкою під час карантину. Багато малих підприємств скаржилися на те, що такої підтримки недостатньо.