Пов’язаний з Путіним олігарх заперечує звинувачення у відмиванні грошей

“Російський мільярдер, близький до президента Путіна, Аркадій Ротенберг заперечує використання Barclays Bank для відмивання грошей і обходу санкцій”, – повідомляє AFP.

Звинувачення в “підозрілих транзакціях, скоєних через лондонський Barclays Bank російськими бізнесменами Аркадієм і Борисом Ротенберг, не більше, ніж нісенітниця”, – сказав представник олігарха.

Аркадій і Борис Ротенберг – друзі Путіна. Вони накопичили багатство під час його політичного підйому. Основним джерелом доходів є контракти на будівництво з державою, найбільш значний з яких пов’язаний з Зимовими Олімпійськими іграми в Сочі в 2014 році. Інший об’єкт – міст, що з’єднує Кримський півострів з материковою частиною Росії.

На братів були накладені санкції, які фактично заборонили західним банкам вести з ними справи.

У розслідуванні міжнародних ЗМІ стверджується, що Ротенберги могли використовувати Barclays Bank для відмивання грошей і обходу санкцій. Звинувачення базуються на тисячах звітів про підозрілу діяльність, представлених в фінансові служби Міністерства фінансів США (FinCEN) банками по всьому світу. У документах йдеться про 2 трлн. доларів за операціями з 1999 по 2017 рік.

Слідство також виявило інших російських олігархів, близьких до Кремля, в тому числі Олега Дерипаску та Алішера Усманова.