Вчені знайшли спосіб використовувати зміїну отруту в боротьбі з коронавірусом

“Російські вчені на чолі з Юрієм Уткіним, завідувачем лабораторією Інституту біоорганічної хімії РАН, знайшли спосіб придушити коронавірус за допомогою ферменту, що входить до складу зміїної отрути. Результати їх роботи опубліковані на порталі bioRxiv”, – повідомляє РІА Новини.

«Ми показали, що фосфоліпаза A2 (PLA2), отримана з отрути різних видів змій, здатна забезпечувати різну ступінь захисту від клітин коронавіруса SARS-CoV-2 (Vero E6), які широко використовуються в вірусних експериментах», – повідомили дослідники.

Крім того, біологи з’ясували, що найбільш ефективною є отрута гадюки Нікольського (Vipera nikolskii). Вона володіє потужною віруліцидною дією проти збудника COVID-19. Ці рептилії живуть на південному заході Росії і в Україні.

Результати роботи вчених показують, що зміїна отрута може бути перспективним інструментом для створення ліків, що атакують оболонку вірусу.

За останніми даними ВООЗ, 90 мільйонів чоловік вже заразилися коронавірусом, і понад 1,9 мільйона померли. Більшість випадків COVID-19 зареєстровано в США, Індії та Бразилії. Також ці країни лідирують за кількістю померлих пацієнтів.