Імунітет проти коронавіруса може зберігатися роками

“Кількість імунних клітин, які допомагають організму захищатися від коронавіруса, повільно зменшується, але вони залишаються в організмі людини, яка перенесла інфекцію протягом тривалого часу. Про це заявляє група вчених в своїх наукових розробках”,- передає RT.

Дослідження, в якому взяли участь 185 пацієнтів з коронавірусом, показало, що через 8 місяців після зараження у більшості з них було досить імунних клітин, щоб продовжувати захищатися від вірусу.

Також було висловлено припущення, що при деяких типах коронавіруса імунні клітини людей, які їм перехворіли, можуть вижити до 17 років після одужання.

«Ця “пам’ять” клітин може допомогти більшості людей не заразитися протягом багатьох років»,- сказав співавтор дослідження Шейн Кроти з Каліфорнійського інституту імунології.

Дослідження їде шляхом, зазначеним недавніми дослідженнями «пам’яті» клітин, які вловили коронавірус і боролися з ним. Наприклад, імунологи Вашингтонського університету заявили, що цей тип клітин залишається в організмі не менше 3 місяців після захворювання. Інше дослідження показало, що ті, хто видужав від COVID-19, виробляли сильні імунні клітини, навіть коли було неможливо виявити антитіла.

В останні місяці виникла теза про те, що через зменшення кількості антитіл імунітет проти коронавіруса може зникнути вже через кілька місяців.

Однак прихильники викладенної вище точки зору також вказують, що антитіла – далеко не єдиний елемент імунної системи. Крім того, існує явище, назване «стерилізуючий імунітет», який виникає, коли самі клітини зберігають пам’ять про вірус, і це дозволяє уникнути хвороб більш ефективно, ніж в присутність антитіл.