Росіяни виявили реактор атомного підводного човна в Карському морі

Контейнер з ядерним реактором підводного човна К-19 був виявлений на могилі радіоактивних відходів в бухті Амбросієва Карського моря. Про це повідомив начальник державного центрального аеромобільного загону «Центроспас» МНС Росії Євген Лінєйцев.

На даний час проводиться експедиція в Карське море з пошуку викинутих підводних радіоактивних об’єктів. Представники спецпідрозділів МНС Росії «Центроспас» і «Лідер» разом з науковцями Інституту океанології РАН досліджують дно за допомогою дистанційно керованого робота «Сокіл».

Корабель «Академік Мстислав Келдиша» досяг заданої точки та кинув якір перед входом в бухту Амбросієва. Експедиція вирішила провести візуальний огляд майданчика, а також спектральний аналіз і взяти рослинний матеріал з дна. Робота триває», – написав Лінєйцев на своїй сторінці в Facebook.

За минулі роки багато об’єктів були поховані в чотирьох бухтах Карського моря. Тільки в долині Нової Землі, за попередніми даними МНС, перебуває близько 1 200 небезпечних підводних радіоактивних осередків.

Реєстр потенційно небезпечних підводних об’єктів, що скидаються у внутрішні територіальні води Росії, включає більше 24 000 одиничних об’єктів. Вони містять тверді радіоактивні відходи, хімічно токсичні речовини і боєприпаси і знаходяться в основному на глибині близько 500 метрів.