Коли закінчиться пандемія?

«Майбутнє зовсім не виглядає таким похмурим. Починаючи з весни можна очікувати реального заспокоєння ситуації. Пандемія пройде», – сказав Мюнхенської Mercury епідеміолог Клаус Стьор, давній співробітник ВООЗ. «Не дивлячись на деякі інфекції, влітку все буде нормально», – переконаний експерт.

“Однак до цього в Німеччині буде сувора зима”, – прогнозує Стьор. «Число нових випадків інфікування серед молодих людей буде збільшуватися. Але це не справжня проблема – вона складається з великої кількості неімунізованих більше 60 років, тобто вони все ще повністю уразливі для вірусу. Це може привести до різкого збільшення числа випадків зараження з необхідністю госпіталізації. Тому необхідно вжити заходів і докласти зусиль для просування імунізації “.

За даними Інституту Роберта Коха, 60,3% німців повністю імунізовані, а 65% отримали першу дозу. Але, як відзначають експерти, для досягнення групового імунітету потрібна квота в 85 відсотків. У той же час є фахівці, які заявляють, що домогтися групового імунітету буде неможливо, в тому числі через те, що імунізовані люди також хворіють COVID-19 і можуть поширювати інфекцію.

Клаус Стьор називає вакцинацію основним інструментом боротьби з коронавірусом. “Уже відомо, що навіть у разі зараження імунізовані значно легше переносять захворювання, дуже невелика частина з них потребує стаціонарного лікування і вмирає”, – відзначає експерт.

Тому він рекомендує посилити процес імунізації, а також почати з застосування третьої дози восени. Ймовірно, саме в цих умовах його прогнози збудуться і пандемія пройде.