Росія спустить на воду перший повністю невидимий військовий корабель в наступному році

“Росія наближається до завершення будівництва свого першого військового корабля, повністю оснащеного стелс-технологією”, – повідомляє РІА Новини.

“Корвет “Меркурій”, відомий, як проект 20386, як очікується, буде переданий ВМФ Росії не раніше наступного року”, – повідомляють два джерела в суднобудівній галузі.

Суднобудівники країни раніше використовували стелс-технологію в якості поглинаючого радіолокаційного покриття, але очікується, що «Меркурій» стане першим в Росії повністю невидимим кораблем з особливою формою, що дозволяє мінімізувати виступи і поглиблення корпусу.

За останнє десятиліття Росія вклала значні кошти в комплексну програму переозброєння, щоб замінити зброю радянських часів.

Новий бойовий корабель буде озброєний крилатими ракетами, ракетами ППО і артилерією.

До анексії Криму російський флот був готовий відмовитися від будівництва повністю прихованого бойового корабля.

У 2013 році газета «Известия» процитувала високопоставлене військове джерело, яке заявило, що корабель буде занадто дорогим – до 200 мільйонів євро і оснащений «надмірним» озброєнням, таким, як крилаті ракети «Калібр».

У квітні «Військовий огляд Росії» опублікував статтю про «Меркурії», в якій були посилання на відомі недоліки конструкції, такі, як відсутність обладнання, необхідного для обслуговування сучасного озброєння корабля.

Оголошення про будівництво корабля відбувається на тлі зростаючих побоювань з приводу розширення військового співробітництва між Москвою і Пекіном.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг попередив про постійну загрозу з обох сторін «встановленому порядку, заснованому на певних правилах».

«Росія і Китай все активніше співпрацюють, як в політичному, так і у військовому відношенні», – сказав він італійській газеті La Repubblica. «Це новий вимір і серйозний виклик для НАТО».

В останні роки Росія прагнула розвивати свої військові відносини з Китаєм, оскільки відносини Москви з США досягли найнижчого рівня з часів холодної війни.