Перший запуск російського вантажного космічного корабля до МКС

“Транспортний корабель “Прогрес МС-16”, який повинен доставити вантажі на Міжнародну космічну станцію (МКС), відокремився від третього ступеня ракети-носія “Союз-2.1а” і почав автономний політ”, – повідомляє ТАСС.

Зустріч корабля “Прогрес МС-16” з МКС вперше з листопада 2018 року відбудеться за дводенним графіком. Його стикування з модулем “Пірс” російського сегменту Міжнародної космічної станції заплановано приблизно на 09:20 мск. в середу.

Раніше ракета-носій “Союз-2.1а” була запущена з об’єкта 31 (стартовий комплекс “Схід”) на космодромі Байконур. Це перший запуск російського вантажного космічного корабля до Міжнародної космічної станції (МКС) в 2021 році. Вантажне судно доставить на станцію 600 літрів палива для дозаправки, 420 літрів питної води з системи Джерело і 40,5 кг стислих газів з додатковими запасами азоту, а також близько 1400 кг різного устаткування і матеріалів, спецодягу, інструменти для космічних експериментів, стандартний раціон і свіжі продукти для членів екіпажу активної експедиції. Також в вантажному відсіку є ремкомплект для замазування тріщини МКС. Пуск вантажного корабля “Прогрес МС-16” спочатку планувався на грудень 2020 року, але був перенесений на 2021 рік через необхідність проведення додаткових перевірок.