Колишній морський піхотинець США оголосив голодування у російській в’язниці

“Колишній морський піхотинець США Тревор Рід, який відбуває дев’ятирічний тюремний термін у Росії, оголосив голодування на знак протесту проти свого тюремного ув’язнення та порушення його прав”, – про це повідомляє Reuters.

“Ми пишаємося сильним характером нашого сина, але ми також дуже стурбовані його здоров’ям”, – заявили в понеділок батьки Ріда Джоуї, Паула та його сестра Тейлор.

Російська подруга Ріда розповіла ABC News, що він розпочав голодування минулого четверга, 4 листопада. Його родина підтвердила цю новину через російського адвоката. У заяві йшлося, що Рід протестував проти «довільного» затримання та «численних грубих порушень» його основних прав людини та його прав відповідно до російського законодавства.

Колишній охоронець морської піхоти перебуває під вартою в Росії із серпня 2019 року. У липні минулого року його було засуджено до дев’яти років ув’язнення за напад на двох співробітників поліції. Посольство США в Москві назвало судовий процес «абсурдним», тому що двоє поліцейських насилу згадали інцидент під час судових слухань і дали суперечливі свідчення.

Протягом кількох місяців Рід перебував у трудовому таборі у віддаленому районі Мордовії, замкнений у маленькій камері без туалету, і, за словами його сім’ї, речі, які посол США в Росії Джон Салліван приніс йому під час вересневого візиту, не були надані йому наглядачами.

Після зустрічі президента США Джо Байдена із російським колегою Володимиром Путіним у червні з’явилися надії на обмін полоненими. Сам Байден заявив, що порушив питання про Ріда і Поля Уїлан, ще одного громадянина США, затриманого Росією. Однак у наступні тижні та місяці угода не була досягнута, і представник сім’ї Рідів сказав ABC News, що йому нічого не відомо про будь-які переговори про випуск, які зараз ведуться.