Індійська жінка, яка звинуватила депутата в згвалтуванні, покінчила життя самогубством

Смерть 24-річної індійської жінки, яка підпалила себе на минулому тижні біля будівлі Верховного суду після того, як не витримала психологічного переслідування з боку поліції і судових органів, знову привернула увагу засобів масової інформації до поводження з жінками в Індії.

Під час спроби самоспалення, зробленої 16 серпня, жінка отримала опіки 85% тіла, її друг-чоловік, який брав участь в цьому, – опіки 65% тіла. Чоловік помер 21 серпня, жінка – 24 серпня.

Жінка звинуватила Атула Райя, члена регіональної партії Бахуджан Самадж, в згвалтуванні її в своєму будинку в місті Варанасі. Її скарга була подана до поліції в травні 2019 року. Рай, який заперечував звинувачення, був заарештований через місяць і фактично засуджений до двох років тюремного ув’язнення.

Однак в листопаді минулого року брат депутата подав скаргу до поліції, звинувативши жінку в шахрайстві. Вона відкинула звинувачення, але була арештована і кілька місяців перебувала під вартою.

«З листопада 2020 року влада змушує нас зробити цей крок. Ми хочемо, щоб ви всі, громадяни Уттар-Прадеш і всієї Індії, дізналися про це», – сказав друг молодої жінки.

«Крок, який ми збираємося зробити, буде болючим і лякаючим. Ми також трохи налякані, але цей страх безглуздий», – додав чоловік за кілька хвилин до того, як пара підпалила себе.

Влада Індії офіційно заявила, що розслідують справу, і двоє поліцейських були звільнені.

Згвалтування і сексуальні злочини в Індії були в центрі уваги ЗМІ з грудня 2012 року, коли 23-річна жінка стала жертвою групового зґвалтування і померла від отриманих ран.

Інцидент привів до прийняття більш суворих законів по боротьбі з сексуальними злочинами. У минулому році п’ятеро чоловіків були засуджені до довічного ув’язнення і четверо були страчені.

Але, незважаючи на більш суворі закони, кількість сексуальних зазіхань на жінок не зменшується. У 2018 році поліція зареєструвала 33 977 випадків зґвалтування в Індії, що означає в середньому одне згвалтування кожні 15 хвилин. Згідно жіночим правозахисним групам, реальні цифри набагато більше лякають, але багато жінок не повідомляють про злочин проти них, бо їм соромно.

Самоспалення 24-річної жінки – не перший випадок такого самогубства. У 2018 році інша жінка підпалила себе після того, як поліція проігнорувала її скаргу на Кулдіпа Сенгара, члена правлячої партії Бхаратія Джаната.