Несподіваний поворот у Румунії – перемога опозиції, згідно з першими офіційними попередніми даними

“Опозиційна Соціал-демократична партія Румунії перемогла на парламентських виборах, за результатами обробки 95% бюлетенів”,- повідомляє телеканал Digi 24 з посиланням на попередні дані Центральної виборчої комісії країни.

Згідно з інформацією, Соціал-демократи (СДП) отримали 29,8% голосів, правляча Націонал-ліберальна партія (НЛП) – 25,11%, а Союз порятунку Румунії – Партія свободи, єдності і солідарності (УСР-ПЛЮС) отримав підтримку 14, 5% тих, хто проголосував.

Телеканал зазначає, що 5-відсотковий бар’єр можуть подолати ще дві партії – Альянс за єдність румунів (8,7%) і Демократичний союз угорців в Румунії (6%).

Всього вчора на виборах в Румунії, де проживає близько 19 мільйонів чоловік, проголосувало понад п’ять мільйонів чоловік. За даними Euronews, на виборчі дільниці прийшло менше 30% виборців, що мають право голосу, а на низьку явку виборців вплинула пандемія коронавіруса.

Прем’єр-міністр країни і лідер Націонал-ліберальної партії Людовик Орбан заявив, що, на його думку, його партія «виграє ці вибори». Він підкреслив ЗМІ, що результат буде відомий «після завершення виборчого процесу», а опитування громадської думки «не враховують голоси, подані з 19:30 до 21:00», а також результати голосування за кордоном.