Як отримати громадянство Литви

Отримати Литовське громадянство сьогодні бажання багатьох. Громадяни України не є в даному випадку винятком. І це цілком зрозуміло, оскільки сьогоднішня Литва стала повноцінним членом Європейського Союзу і державою, що входить до складу Шенгенської зони. Литовська економіка високорозвинена, життя литовських громадян характеризується комфортними умовами, високими заробітними платами, соцзабезпеченням європейського рівня. Але для отримання паспорта цієї Балтійської держави потрібно пройти складний шлях легалізації, збору всіх необхідних документів, витримати ценз осілості і природно, володіти литовською мовою.

ЗМІСТ

  1. Переваги володіння литовським паспортом
  2. Хто може стати литовським підданим
  3. Основні шляхи отримання литовського громадянства
  4. Подвійне громадянство
  5. Процедура вступу в громадянство
  6. Відмова та подальші дії
  7. Які документи необхідні
  8. Іспити

Громадянство Литви

Переваги володіння литовським паспортом

Литовський паспорт дає безліч незаперечних переваг. Основними є:

  • підданство європейської країни, політична і економічна система якої стабільна протягом багатьох років;
  • можливість вільного переміщення в межах держав Шенгенської угоди;
  • відвідування більше 150 країн світу без необхідності відкриття віз;
  • право придбати нерухомість як в Литві, так і в будь-якій з держав ЄС з правом безперешкодно її відвідувати;
  • право працювати в Литві, в тому числі в державних структурах, отримувати високу заробітну плату при комфортних умовах праці;
  • високий соціальний захист;
  • пільгові умови отримання середньої та вищої освіти, а також медичного обслуговування для громадян країни;
  • безперешкодне відкриття візи в США і Канаду;
  • можливість полегшеного отримання громадянства будь-якої держави Євросоюзу (в порівнянні з громадянами третіх країн);
  • високі пенсії;
  • право голосу, право обирати і обиратися.

До безперечних переваг литовського громадянства слід також віднести значну історичну, ментальну, і навіть мовну близькість Литви. Цьому сприяли тривалий спільний період історії в рамках однієї держави, а також тривалі родинні та дружні зв’язки між Литвою, з одного боку, і Україною, Росією і Білоруссю, з іншого.

Переваги володіння литовським паспортом

У литовського громадянства також є кілька мінусів. Серед них:

  1. рівень життя в Литві явно не дотягує до розвинених держав Євросоюзу;
  2. рівень оплати праці в Литві набагато менше, ніж, наприклад, в Німеччині чи Нідерландах;
  3. отримати литовське громадянство досить непросто;
  4. в Литві існує певне упередження щодо російськомовних жителів;
  5. литовський паспорт не дає автоматичне право на роботу в будь-якій країні ЄС, оскільки Республіка вважається членом ЄС, який прийнятий до складу Союзу відносно недавно;
  6. Литва не визнає подвійне громадянство в відношенні громадян країн СНД.

Хто може стати литовським підданим

Основними вимогами для кандидата на литовське громадянство є визнання Конституції країни, володіння мовою та відсутність з боку претендента загрози для безпеки литовської держави. До кандидатів у литовські громадяни пред’являється ще безліч вимог. Серед них:

  • дотримання цензу осілості;
  • підтвердження реальності постійних доходів і наявність законного джерела доходу від професійної діяльності;
  • відмова від попереднього громадянства;
  • знання основ литовського законодавства;
  • відсутність соціально небезпечних захворювань;
  • відсутність кримінального минулого чи сьогодення (непогашених судимостей, ролі фігуранта в кримінальному провадженні, обґрунтованих підозр у зв’язках зі злочинним світом)

Конституція Литви

Основні шляхи отримання литовського громадянства

Отримати литовське громадянство можна двома основними шляхами:

  1. по праву народження;
  2. при натуралізації.

В основу литовського міграційного законодавства щодо громадянства покладено «право крові». Це означає, що будь-яка дитина, яка з’явилася на світ на литовській землі, якщо її батько або мати мають статус литовських громадян, автоматично отримує право бути підданим Литовської республіки. Подібне правом на громадянство мають також діти осіб без певного підданства (апатридів), сироти, знайдені на території країни і діти, усиновлені литовськими громадянами. При натуралізації є кілька способів отримання паспорта Литви:

  • шлюб;
  • інвестиції;
  • возз’єднання з сім’єю;
  • ценз осілості;
  • статус біженця;
  • репатріація;
  • відновлення громадянства;
  • інші способи.

Кожен із зазначених способів потребує більш детального розгляду.

Шлюб

Укладення шлюбу з підданими Литовської Республіки по праву може називатися одним з основних методів отримання громадянства цієї невеликої Балтійської країни в скорочені терміни. Литовським громадянином в даному випадку можна стати вже через 5 років. Шлюб з литовцем або литовкою призводить до прискореного отримання громадянства. Іноземний чоловік або дружина  мають право відразу стати постійним жителем Республіки. Дитина, що народилася в подібному змішаному шлюбі, автоматично стає литовським громадянином. Юридичні наслідки наступають виключно при укладенні офіційного шлюбного союзу. Якщо шлюб укладений не на території Литви, то буде потрібна легалізація Свідоцтва про шлюб згідно литовськими законами. Слід зауважити, що імміграційна служба країни уважно стежить за дотриманням законності при отриманні громадянства іноземним учасником змішаного шлюбу. Фіктивні шлюбні союзи категорично переслідуються за законодавством, а учасникам подібної змови загрожує термін в литовському виправній установі. Імміграційні офіцери протягом 5 років будуть періодично контролювати проживання пари під одним дахом, спільне ведення господарства, проведення часу і інші особливості, властиві реальному шлюбу. Народження дітей в змішаному шлюбі, один з учасників якого не є громадянином Литви, автоматично знімає всі підозри міграційної служби.

Шлюб

Інвестиції і бізнес

Сьогодні бізнес-імміграція в Литву стала неймовірно популярною серед громадян деяких країн СНД. Литовське законодавство допускає реєстрацію комерційних підприємств будь-якої юридично організаційної форми. Реєстрація власного бізнесу дасть можливість отримання виду на проживання (5 років), подальшого постійного місця проживання (5 років) років і, відповідно, громадянства. Також в період проживання в статусі тимчасового або постійного жителя Литви іноземний бізнесмен може безперешкодно придбати нерухомість на території Республіки. При інвестуванні в розвиток Литви понад 300 тисяч євро іноземний бізнесмен також може стати тимчасовим мешканцем, а згодом отримати статус постійного жителя і довгоочікуване громадянство. При особливо великих інвестиціях питання про отримання відразу постійного місця проживання або навіть громадянства Литви може розглядатися литовським урядом в індивідуальному порядку. Придбання нерухомості в Литві вартістю понад 300 тисяч євро може розглядатися в якості інвестиції з усіма правовими наслідками.

Возз’єднання з сім’єю

Спільне життя в межах кордонів Радянського Союзу призвело до того, що між жителями республік колишнього СРСР встановилися міцні родинні зв’язки. Переїхати в Литву і стати її громадянином можна також, якщо в цій країні живуть найближчі родичі. Однак для переїзду потрібно запрошення, яке повинна оформити литовська рідня. У ньому потрібно гарантувати матеріальну підтримку іноземних родичів на випадок надзвичайної ситуації, а також надання даху над головою. Запрошуючі повинні мати статус громадян Литви протягом мінімум 5 років.

Возз'єднання з сім'єю

Ценз осілості

Під дотриманням цензу осілості розуміють проживання іноземця на литовській території протягом мінімум 10 років. З них 5 проходять з видом на проживання, а ще 5 – вже зі статусом постійного жителя. Право клопотати про отримання литовського громадянства з’являється через 10 років. У цю ж категорію також входять жителі Литви, які оселилися в ній до 11 березня 1990 року і до цих пір не отримали литовське громадянство.

Біженці

Отримати статус біженця в Литві досить складно. Населення цієї країни трохи перевищує 3 млн осіб, тому литовці прагнуть захистити себе від непрошених гостей, особливо якщо вони приїжджають з країн Близького Сходу і Африки. Біженцям з країн СНД отримати притулок в Литві також непросто, але можливо. За останні роки литовський уряд надав притулок багатьом українцям і росіянам. Статус біженця дає право отримати литовське громадянство за спрощеною схемою через 6 років. Це можливо за умови, що за цей час ситуація на батьківщині вимушеного мігранта, який отримав статус, не зміниться на краще, що дозволить йому безперешкодно повернутися. При вступі до громадянства претендент проходить інтерв’ю особисто з Президентом Литви.

Громадянство для біженців

Репатріація

У Литві розроблені і діють програми по поверненню на історичну батьківщину представників литовського народу, які проживають поза її меж. Претендувати на паспорт Литви при репатріації можуть іноземні громадяни, якщо вони є онуками або правнуками литовців, які проживали на території країни перед початком Другої світової, якщо батько і мати є або були литовцями за національністю і народилися в межах кордонів Литви. Для підтвердження наявності литовських коренів необхідні відповідні документи. Литовське законодавство не передбачає певний список, тому документальним підтвердженням можуть стати паспорта предків, різні довідки, документи про освіту, церковні метрики і так далі. Рішення про видачу литовського паспорта приймається спеціальною комісією по громадянству, яка розглядає кожен випадок індивідуально. Стати громадянином Литви репатріант може вже через три роки постійного проживання в цій країні. Право на отримання литовського громадянства в даному випадку є безстроковим.

Нерухомість і громадянство

У Литві неможливо отримати національний паспорт при придбанні нерухомості. Але володіти «квадратними метрами» іноземцям можна. Володіння литовської нерухомістю має цікаві нюанси. Придбання нерухомості іноземцями в Литві має свої особливості Якщо говорити про житлоплощі, то вона не повинна бути менше 16 квадратних метрів на одну людину, в цьому випадку власник нерухомості і члени його сім’ї мають право отримати вид на проживання як власники нерухомості.

Нерухомість

Якщо вартість нерухомості перевищує 300 тис. євро, то її придбання може бути розцінено як інвестиції в економіку країни, а власник може стати відразу постійним жителем. Таким чином, придбання литовської нерухомості безпосередньо не веде до громадянства, але служить істотною підмогою на кожному етапі легалізації іноземного громадянина.

Подвійне громадянство

Нова редакція закону про громадянство, прийнятого в 2010 році, істотно змінила нормативну базу отримання литовського громадянства. Тепер в Литві однозначно не заборонено мати два паспорти. Але бути громадянином іншої сторони можна лише у виняткових випадках. Друге громадянство можуть мати:

  • особи, які отримали друге громадянство до досягнення 21 року;
  • особи, які були вислані з Литви до березня 1990 року і прийняли інше підданство;
  • особи, які мають литовське коріння і прагнуть відновити громадянство при репатріації;
  • іноземні подружжя литовських громадян;
  • прийомні діти литовських громадян, якщо вони стали такими до досягнення повноліття, так само як і литовські діти, усиновлені громадянами інших держав, можуть зберегти литовське громадянство;
  • іноземці, які отримали литовський паспорт за особливі заслуги; біженці.

З точки зору литовської держави, її громадяни, які мають одночасно підданство іншої країни, мають статус лише громадян Литви. Також правом володіти другим паспортом мають громадяни країн Європейського Союзу.

Процедура вступу в громадянство

Отримання литовського підданства визначається Законом про громадянство, прийнятого Сеймом в кінці 2010 року. Питаннями імміграції займається Департамент міграції та громадянства при МВС Республіки. Саме в його представництво, розташоване в поліцейському управлінні за місцем проживання заявника, слід подавати клопотання і документи на отримання литовського громадянства. Винесення рішення займе близько півроку, а в його прийнятті братимуть участь також деякі інші служби. Термін розгляду документів в кожному з відомств становитиме близько місяця. Вартість адміністративних послуг по отриманню громадянства буде істотно варіюватися в залежності від способу. Найменше доведеться платити репатріантам і тим хто відновлює громадянство (227 євро). Максимальну суму доведеться сплатити при натуралізації (470 євро).

Отримання паспорту

Сама процедура отримання паспорта вчорашніми іноземцями стандартна практично для всіх країн Євросоюзу. Паспорт видається в урочистій обстановці, після принесення присяги на вірність литовській державі. Як правило, на церемонії вручення паспортів присутні кілька новоспечених литовських громадян, які урочисто отримують документи про підданство Литовської Республіки.

Відмова та подальші дії

Можна констатувати, що позитивних рішень про присвоєння литовського громадянства набагато більше, ніж відмов. Така ситуація, взагалі то, не властива для прибалтійських держав, які не дуже щедро видають свої паспорти громадянам країн СНД. Якщо в отриманні литовського громадянства все ж відмовлено, то аплікант повинен отримати лист з офіційним повідомленням про це із зазначенням причини. Подальші дії залежать від причини відмови. Литовське імміграційне законодавство допускає оскарження негативного рішення про видачу громадянства в судовому порядку. Для цього необхідно у двотижневий термін з моменту отримання відмови підготувати і подати апеляцію в литовський суд. Залучення послуг імміграційного адвоката, який має позитивний досвід у вирішенні подібних питань, підвищить шанси на отримання громадянства. Відмовити у видачі громадянства можуть або по одній із зазначених вище причин, або через неповний пакет документів. Також цілком можливо, що деякі документи мають термін дії, містять недостовірну інформацію. Однією з можливих причин відмови можуть стати системні порушення імміграційних правил Литовської Республіки. Ще одним виходом із ситуації, що склалася стане повторна подача клопотання про отримання литовського громадянства. Повторно подати документи можна тільки через 6 місяців після попередньої невдалої спроби.

Подача апеляції

Які документи необхідні

Базовий пакет документів для отримання литовського громадянства включає в себе:

  1. паспорт громадянина України;
  2. анкета-заява;
  3. діючий закордонний паспорт і всі попередні паспорти з терміном дії (при наявності);
  4. довідка про відсутність судимості;
  5. документальне підтвердження законності перебування на литовській території;
  6. підтвердження наявності законного джерела доходів в Литві, а також його рівня;
  7. довідка з податкового управління про відсутність боргів перед литовським бюджетом;
  8. сертифікат медичного огляду, який підтверджує відсутність соціально небезпечних захворювань;
  9. довідка з литовської поліції про законослухняність апліканта;
  10. сертифікат, що свідчить про успішне проходження тестування на знання литовської мови і по інтеграції в литовське суспільство; чотири кольорові фотографії паспортного формату;
  11. право власності на житло або договір його довгострокової оренди;
  12. квитанції про оплату гербового збору та інших адміністративних послуг при отриманні громадянства.

Надані документи потребують обов’язкового перекладу на литовську мову. Багато з них мають бути нотаріально засвідчені. Ті документи, які були видані в кожній із країн – членів Європейського Союзу, не не потребують перекладу і візування нотаріусом. На додаток до базового пакету співробітники імміграційної служби країни можуть вимагати надати додаткові. Особливо уважно імміграційні фахівці відносяться до питань матеріального становища апліканта, підтвердженню родинних зв’язків з литовськими громадянами, а також до законослухняності здобувачів литовського громадянства.

Збираемо необхідні документи

Іспити

При отриманні громадянства практично в будь-якій з країн Європейського Союзу необхідно пройти тестування. Тести являють собою своєрідний іспит, під час якого необхідно показати впевнене володіння державною мовою певної країни, знання основ її законодавства та національних традицій. В даному випадку Литва не є винятком. Тому практично будь-який претендент литовського громадянства повинен здати мовний і інтеграційний іспити. Для іноземців, які хочуть вивчити литовську мову, уряд країни організовує безкоштовні мовні курси, на яких протягом 20 академічних годин можна вивчити основи литовської мови. Іспит проходить за попередньою домовленістю про час і місце його проведення між аплікантом і представниками імміграційної служби. Мовний іспит приймають, як правило, фахівці в галузі лінгвістики, уповноважені на це литовською владою. Іспит з інтеграції в литовський соціум приймається іншими фахівцями: соціологами або психологами. Необхідно показати знання литовських національних традицій і звичаїв, основних віх в історії країни, імен відомих литовських діячів науки, мистецтва, політики. Позитивний результат мовних і інтеграційних іспитів є ключовим моментом в отриманні литовського громадянства. Слід сказати, що імміграційні служби всіх держави Балтії дуже ревно стежать за законністю і строгістю процедури складання іспитів, оскільки впевнені в тому, що іноземець, який не хоче або не може вивчити державну мову і звичаї приймаючої його країни, не гідний стати її громадянином.

Охочих отримати громадянство Литви серед населення країн СНД щорічно більшає. Одні розглядають литовський паспорт в якості трампліну в Європу, інші збираються постійно жити в цій країні. Щоб збільшити свої шанси на отримання литовського підданства, необхідно ще на початку процесу ретельно вивчити законодавчу базу і досвід тих, хто вже пройшов цей нелегкий шлях.