Тисячі жителів Варшави підтримали членство Польщі в ЄС

“Масштабна акція протесту на підтримку членства Польщі в Євросоюзі пройшла в центрі Варшави”, – повідомляє АР.

Агентство пояснило, що протест спрямований проти рішення Конституційного суду від 7 жовтня, в якому говориться, що польське право має більшу вагу, ніж норми європейського права.

Колишній президент Європейської ради, колишній прем’єр-міністр Польщі і лідер найбільшої польської опозиційної партії Громадянської коаліції Дональд Туск закликав громадян до протесту. «Операція по виходу Польщі з ЄС, запланована Ярославом Качинським, йде повним ходом. Якщо ми нічого не зробимо, ніщо не зупинить її», – сказав Туск у відеозверненні, розміщеному в Twitter.

Туск навіть назвав рішення Конституційного суду зрадою національних інтересів. «Ми повинні врятувати Польщу. Ніхто за нас цього не зробить », – закликав лідер опозиції.

На його заклик відгукнулися кілька тисяч чоловік. Під прапорами Польщі і Євросоюзу вони зібралися в центрі Варшави. Демонстрації пройшли і в інших великих містах – Гданську, Познані, Щецині, Вроцлаві.

Нагадаємо, що 7 жовтня Конституційний суд Польщі ухвалив, що кілька статей договорів ЄС не відповідають Конституції Польщі, що ставить під сумнів верховенство права Європейського Союзу над національним законодавством.

Франція і Німеччина заявили, що Польща має юридичне і моральне зобов’язання повністю і беззастережно дотримуватися правил Європейського Союзу.

Зі свого боку МЗС Польщі відповів, що Варшава продовжує поважати закони Європейського Союзу, а рішення суддів означає, що «форми тлумачення або застосування, коли воно порушує Конституцію», неприйнятні.