Естонія побудує свій перший ядерний реактор

“Щоб забезпечити збільшення виробництва енергії, Естонія планує побудувати свій перший ядерний реактор – невеликий модульний реактор, який буде готовий приблизно через десять років. Він буде розташований приблизно в 100 кілометрах на схід від Таллінна, на березі Фінської затоки”, – повідомив естонський оператор ERR .

Ще одна рушійна сила проекту – досягнення кліматичних цілей. Викиди від виробництва електроенергії в Естонії є найвищими в Європі, і уряд вирішив відмовитися від електростанцій, що працюють на сланцевий олії, до 2035 року.

Американські компанії NuScale power і Ultra Safe Nuclear беруть участь в плануванні і можливих тендерах. У вівторок було оголошено, що бельгійська інжинірингова компанія Tractebel вирішила інвестувати і стати акціонером естонської Fermi Energia, відповідальної за проект. Фінський державний енергетичний гігант Fortum грає консультативну роль.

Малі модульні реактори (SMR) вважаються більш безпечними, ніж традиційні реактори, і можуть розташовуватися недалеко від міст.