Рада Європи стежитиме за ситуацією з верховенством закону в Польщі

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вчора проголосувала за запуск процедури моніторингу в Польщі на предмет верховенства закону, повідомляє БТА.

Вперше така процедура відкривається проти держави, що є членом ЄС.

Таким чином, Польща приєдналася до десяти інших держав-членів Ради Європи, які повністю контролюються Європейською організацією. Доповідачі ПАРЄ будуть регулярно відвідувати Польщу і періодично оцінювати, чи дотримується Країна свої зобов’язання і обіцянки.

Судові реформи, проведені в останні роки польською Консервативною партією “Право і справедливість” (PiS), багато в чому суперечать європейським нормам і стандартам і являють собою спробу поставити судову систему під політичний контроль виконавчої влади, йдеться в прийнятій резолюції.

У ній говориться, що Польща повинна в терміновому порядку розділити посади генерального прокурора і міністра юстиції, реформувати Національний судовий суд, члени якого в даний час обираються переважно політиками, а не суддями, і дотримуватися недавні рішення Верховного Суду, які відкидають деякі реформи, нав’язані PiS. Також повідомляє про ” зловживання дисциплінарними санкціями щодо суддів і прокурорів».