Тисячі поляків взяли участь в антиурядових акціях протесту

Як повідомляє BBC, тисячі людей протестували в містах Польщі, щоб висловити солідарність з суддями, які повідомили, що їм загрожують.
Незадоволені поляки вимагають повернення одного судді, який був відсторонений після того, як поставив під сумнів рішення про призначення іншого судді.
Завдяки керівництву правлячої Партії справедливості, судова система країни зазнала серйозних змін, які були піддані критиці з боку Європейської комісії. Але уряд говорить, що зміни необхідні для боротьби з корупцією і перебудови судової системи, оскільки вона все ще пов’язана з комуністичною епохою. Варшава також стверджує, що політики беруть участь у відборі суддів не тільки в Польщі, а й в інших державах-членах ЄС.
За словами організаторів, акції протесту пройшли більш ніж в 100 містах, в яких взяли участь адвокати і судді.
Найбільший мітинг пройшов у будівлі Міністерства юстиції в Варшаві. Багато з учасників протесту махали прапором ЄС і носили гасла такі, як «Солідарність з суддями».
Нагадаємо, що суддя Павло Ющишин був знятий зі своєї посади на минулому тижні. Він поставив під сумнів призначення одного з суддів новою політизованою Національною судовою радою.
Ющишин виступив на акції протесту в Варшаві і сказав аудиторії: «Я звертаюся до своїх колег-суддів: не дозволяйте себе залякати, будьте незалежними і сміливими».
Організація, що представляє суддів в країні, стверджує, що несправедливо карати суддів, які виступають проти змін у судовій системі.
ЄС звинувачує Польщу в порушенні верховенства закону і незалежності правосуддя.