Польща підписала контракт на 4,6 млрд доларів на поставку американських винищувачів F-35

Сьогодні Польща уклала з США угоду на 4,6 мільярда доларів на покупку 32 винищувачів F-35 у американської компанії Lockheed Martin.

Як повідомляє Associated Press, європейська сторона хоче посилити свою протиповітряну оборону на східному фланзі НАТО в період посилення російської військової активності. За даними Associated Press, це буде 10-й член НАТО, який має такі винищувачі.

Сучасний літак замінить деякі з радянських МіГ-29, все ще використовуваних польськими ВПС.

Опозиційні політики критикують угоду і кажуть, що ціна занадто висока. За їх словами, ці кошти могли б бути використані для модернізації польських ВПС іншими способами.

У церемонії підписання договору взяли участь президент Польщі Анджей Дуда і посол США в Польщі Джордж Мосбаккер. Це сталося в Академії ВПС Польщі в Деблин.

За даними Міністерства оборони Польщі, вартість одного літака складає 87 мільйонів доларів, повідомляє ТАСС. Угода про покупку також передбачає навчання пілотів, доставку тренажерів і матеріально-технічне забезпечення. Підготовка пілотів на цих машинах почнеться в США в 2024 році. Перші винищувачі будуть доставлені до Польщі в 2026 році, додає ТАСС. Поставка літаків очікується до 2030 року.