Польща перенесла президентські вибори

Вибори президента Польщі відкладаються. Голосування мало відбутися цієї неділі – 10 травня по пошті.

Згідно з Конституцією країни, голосування повинно бути проведено не менше ніж за 75 днів до закінчення терміну повноважень чинного глави держави. Для Анджея Дуди ця дата – 6 серпня, що означає, що вибори повинні відбутися не пізніше 23 травня.

Минулого тижня Дональд Туск закликав поляків не брати участь в цьому голосуванні через пандемію коронавіруса і введених обмежень.

Оголошення про перенесення президентських виборів було зроблено в соціальних мережах лідером правлячої партії “Право і справедливість” Ярославом Качинським і Ярославом Говіно.

У спільній заяві обидва політики заявляють, що президентські вибори 10 травня не відбудуться, і що для їх проведення буде потрібна перша можлива дата.

«Я запитала Державну виборчу комісію, чи готова вона провести вибори 10 травня. І отримала відповідь, що це неможливо”,- сказала Ельзбета Вітьок, голова польського Сейму.

Опозиція звинуватила уряд в тому, що він ставить політичні вигоди вище суспільної охорони здоров’я. Інша причина критики – відсутність демократичних дебатів під час виборчої кампанії.

Також підкреслюється неможливість кандидатів від опозиції провести особисті зустрічі з виборцями, з огляду на сильну присутність в суспільному житті нинішнього президента Анджея Дуди.