Українці в Польщі почали активно народжувати дітей

Близько 200 новонароджених, чиї батьки українці, було зареєстровано в 2018 році в Управлінні цивільного стану в польському Кракові. Число новонароджених збільшилася у порівнянні з 2017 роком на 50 відсотків.

Факт збільшення народжуваності серед українців, які переїхали до Польщі, красномовно свідчить про те, що наші співгромадяни з кожним роком все більше повністю переїжджають жити і працювати до Польщі, створюють сім’ї і народжують дітей.

Навіть імена, які українці дають своїм дітям, говорять про те, що вони вже не планують повертатися до України. Серед них: Кароліна, Мія, Амелія, Якуб, Міхал, Олек.

Згідно статистичних даних Малопольського воєводського управління в Кракові, більше 19,5 тисяч громадян України мають дозволи на перебування, які видані Малопольським воєводою. Згідно з оціночними даними, в Кракові живе близько 50 тисяч громадян України, перебування яких легалізовано на підставі виданих їм свідоцтв, віз або безвізового туристичного руху.

У Польщі розвинена соціальна допомога сім’ям, які мають дітей. Вона надається також і іноземним громадянам, які проживають в країні на законних підставах, при виконанні відповідних умов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що більше половини українців, які живуть і працюють в Польщі, отримують від 2,5 до 3,5 тисяч злотих на місяць (від 650 до 910 доларів). Такі оклади місцеві роботодавці платять тільки 40 відсоткам полякам.

У 2018 році польські державні установи, відповідальні за видачу віз громадянам інших країн, оформили і видали українцям близько 850 тисяч віз.