Студентська віза в Польщу для українців

Потік української молоді в Польщі збільшується щорічно, і основною причиною цього є навчання у польських вузах. Звичайно, те, що випускники після закінчення отримують диплом європейського зразка, буде непоганою перспективою. Це відмінний варіант, особливо для тих, хто має намір змінити місце проживання назавжди. Диплом польського університету не вимагає підтвердження в інших державах, тому випускники, якщо хочуть, можуть сміливо рухатися в інші європейські країни. Якщо ні, вони можуть на правах корінних жителів займати відповідні посади, оскільки будуть мати диплом за вказаною спеціальністю.

studencheskaya-viza-v-polshu-dlya-ukraincev

Однак мало бути зарахованим у польський вуз. Перш ніж поїхати, треба правильно оформити документи, що дають право на перебування там. В іншому випадку всі витрати сил і часу будуть марними, а студента можуть навіть депортувати з країни.

ЗМІСТ

  1. Типи студентської візи для навчання в Польщі
  2. Список документів на отримання студентської візи для повнолітніх
  3. Додаткові документи для неповнолітніх
  4. Де оформити і скільки коштує віза?
  5. Чи можна продовжити візу?

Типи студентської візи для навчання в Польщі

Відмінність типів студентських віз – в терміні навчання. Взагалі існує два варіанти віз для студента: шенгенська або національна. В залежності від мети навчання потрібно вибирати одну з них. Так, на шенгенську можна претендувати лише у разі короткострокового навчання, тобто якщо воно не перевищує 90 днів. До цього типу відноситься відвідування курсів або літніх шкіл. А ось національну візу отримують студенти вузів, причому її неможливо отримати на стадії абітурієнта, тобто поки офіційно особа ще не вважається студентом польського вузу. Це неможливо із-за того, що одним з документів, який необхідний для розгляду заявки на національну візу, є саме довідка про зарахування.

Отже, залежно від того, до якого типу студентів ви ставитеся, ви повинні зібрати відповідний список документів. Короткострокова (шенгенська віза) потрібно в тому випадку, якщо ви збираєтеся відвідувати мовні школи, проходити практику чи курси підвищення кваліфікації. Вона дозволяє законно перебувати на території Польщі до 90 днів. Головна її перевага в тому, що її наявність дозволяє вільно подорожувати по всіх країнах ЄС в певний період.

Якщо ваша мета – навчання у вузах, коледжах або школі поліції, то для цього вам потрібна національна віза (тобто довгострокова). Головна перевага цієї візи – це дозволений термін перебування, який може становити кілька років (зазвичай 3-4).

До того ж цей тип візи також дає право відвідувати інші країни шенгенської угоди, хоча іноді термін таких поїздок регламентується. Метою для виїзду в інші країни ЄС за національною візою може бути тільки туризм, тобто працевлаштуватися десь на період канікул не вдасться. До того ж в’їжджати в Польщу можна тільки з України (оскільки, якщо ви поїдете через Румунію, наприклад, вас навряд чи пропустять прикордонники). Їхати додому можна тільки через Польщу – такі вимоги ставить національна віза країни.

Список документів на отримання студентської візи для повнолітніх

Незалежно від того, короткострокова або довгострокова віза вам потрібна, список документів для осіб, які досягли 18-річного віку залишається незмінним. Він включає наступні:

  • Wniosek (візова анкета) повинна бути заповнена заявником українською чи польською мовами, підписана особисто претендентом на отримання візи, а також вгорі повинна бути вклеєна фотографія;
  • оригінал і копія закордонного паспорта;
  • оригінал так копії всіх сторінок національного паспорта;
  • лист-довідка про зарахування до польське освітня установа;
  • оригінал і копія медичної страховки (з дотриманням всіх умов відповідно з типом візи).

Додаткові документи для неповнолітніх

документы на визу

Якщо особа, яка вирушає до Польщі, на момент подачі документів ще не досягла 18 років, то список необхідних документів дещо розширюється. Це ніяк не впливає на процес отримання візи, тим більше не ускладнює його. Але потрібно надати додаткові документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • дозвіл на виїзд, підписану обома батьками (чи офіційними опікунами);
  • оригінали та копії паспортів обох батьків (навіть якщо батьки розлучені + на момент подачі документів повинен бути присутнім один з них);
  • чек про оплату візового збору (студенти після 18 років потрапляють в пільгову категорію населення, тому не повинні платити).
Уточнення з приводу документа-підтвердження зарахування студента: крім самої довідки, необхідно також надати план курсу (тобто список предметів, рекомендованих до вивчення), а також точний графік навчального процесу.

На всякий випадок підготуйте документ, що підтверджує наявність місця для проживання: про нього запитують не завжди, але краще, щоб він був. Пам’ятайте, що це список додаткових документів, тобто він не виключає наявності і основних (тих, що були наведені в попередньому пункті).

Де оформити і скільки коштує віза?

Подати документи можна як в один з офіційних візових центрів в будь-якому місті, так і безпосередньо в посольстві Польщі. Ціна залежить від деяких факторів. Наприклад, короткострокова віза, яка оформляється в звичайному режимі (тобто не менше тижня) буде коштувати 35 євро, а ось термінова коштує вдвічі більше (70 євро).

Довгострокова віза взагалі оформляється безкоштовно.

Але разом з тим потрібно ще сплатити сервісний збір, вартість якого залежить від віку. Так, за неповнолітніх платять батьки, ціна приблизно 450 грн. А повнолітні повинні платити самостійно – ціна близько 550 гривень. Точну суму на момент подачі вам можуть сказати працівники банків, які проводять такі платежі).

У список додаткових витрат (при необхідності) зазвичай включають СМС-сповіщення про готовність паспорта (30 грн) і його доставку кур’єром (100 грн). Але якщо ви проживаєте в місті, з якого подавали документи, то навряд чи вам знадобиться доставка.

У разі отримання відмови витрачені кошти не повертаються, але заявник має право найближчим часом подати апеляцію, виправивши помилки, за які отримав відмову. Нерідко ті, кому відмовили в перший раз, отримували бажане з наступної спроби.

Чи можна продовжити візу?

Це питання виникає у кожного, оскільки багато хто, відправляючись в Польщу на навчання, мають намір затриматися там якомога довше. До того ж студентська віза дає право своєму власникові працювати в країні, тому саме це часто стає стимулом для продовження візи.

Отже, продовжити візу можна двома способами:

  • повернутися додому і подати документи на отримання студентської візи ще раз, хоча фактично це вже отримання нової візи (спосіб не користується великою популярністю на практиці, оскільки він не рентабельний)
  • шляхом продовження дії візи методом отримання Карти побиту (це можна зробити, перебуваючи в Польщі без повернення в Україну).

Останній метод дійсно ефективний і користується попитом у тих, хто прагне залишитися в Польщі. Подати заяву на Карту побиту можна за 50 діб до кінця дії візи, при цьому потрібно зібрати повний пакет документів, про який вже докладно розповідалося в статті.

Отже, студентську візу можна отримати швидко і без проблем, єдина умова – потрібно ретельно підготувати список документів з дотриманням всіх вимог, це значно прискорить і полегшить весь процес.