Правила в’їзду в Польщу для Українців

Перетин кордону з Польщею в 2018 році – обов’язковий процес для в’їзду на територію Республіки, який здійснюється виключно в спеціально встановлених для цього місцях (прикордонних переходах). Ми вже багато і детально розповідали про оформлення віз та інших документів, необхідних для потрапляння в країну, про способи перетину митниці та багато іншого. В даному матеріалі зупинимося докладніше на самій процедурі в’їзду.

ЗМІСТ

  1. Де швидше і коли краще?
  2. Правила в’їзду в Польщу і перетин кордону іноземцями
  3. Наслідки нелегального в’їзду до Польщі
  4. Як часто можна перетинати кордон РП?

Перетин кордону з Польшею

Де швидше і коли краще?

Щоб зрозуміти, де і коли перетнути кордон буде більш зручно і швидко, подивимося на статистику. На її основі польська прикордонна служба прогнозує орієнтовний час проходження митного контролю на різних видах транспорту.

Вказані розрахункові дані витрат часу на польський митний контроль.
Перевірка відповідними службами країни виїзду, як правило, займає трохи менше, але в цілому можна порівняти час. Статистика оновлюється постійно: близько 8 разів на добу – розрахунковий час очікування, 2 рази з інтервалом у 12 годині – фактично пропущений транспорт.

Подивитися актуальну на даний момент інформацію можна тут – http://granica.gov.pl/prognozy.php. Далі описані тільки ті переходи, дані за якими офіційно надаються відповідними службами.

Де перетинати кордон для українців?

Українські переходи, як правило, завантажені сильніше за російські та білоруські через більшу кількість бажаючих потрапити в Польщу. У назві пропускного пункту буде вказано польський топонім, а в дужках – український.

Дорогуськ (Ягодин)

На цьому українсько-польському кордоні пропускається легковий, вантажний і пасажирський транспорт. Пункт завантажений практично завжди, однак якщо в денний час очікування може скласти до 6 годин, то в період з 2:00 до 08:00 можна обійтися 1-2 годинами в черзі.

Кордон Дорогуськ (Ягодин)

Хребенне (Рава Руська)

Перетин кордону для всіх видів автотранспорту. Найбільше навантаження на автобуси – в нічний час, очікування може скласти до 8 годин. Особисті автомобілі проходять трохи більше оперативно, але пікові значення досягають 6 годин. Найменші значення – з 14:00 до 23:00 – близько 1-2 годин.

Зосін (Устилуг)

Допускається проїзд тільки легкового та пасажирського транспорту. Завантаження з особистих машин рівномірне, але насичене – в середньому по 5-6 годин цілодобово. Автобуси проходять трохи швидше (3-4 години).

Долгобичів (Угринів)

Легковий транспорт та автобуси. Максимальне очікування – до 5 годин. На жаль, камери на даний момент відсутні з обох сторін.

Кордон Долгобичів (Угринів)

Корчова (Краковець)

Усі види автомобільного транспорту, включаючи легковий, вантажний і автобуси. Середнє очікування – 2-3 години з піками до 4 годин.

Медика (Шегені)

Проходить автотранспорт будь-якого типу. Легковий витрачає по 2-3 години на перехід протягом усієї доби. Вантажний – з піками до 4 годин. Автобуси проїжджають оперативно, з простоєм від 0 до 1 години.

Кросценко (Смільниця)

Один із найбільш вільних пунктів. Пропускається автотранспорт всіх видів з піковими очікуваннями до 1 години.

Будомєж (Грушів)

Очікування на особистому авто може досягати 2-3 годин. Вантажівки та автобуси проходять практично без затримок.

Кордон Будомєж (Грушів)

Авіа- і залізничне сполучення

Незалежно від країни відправлення, виїзний контроль на авіатранспорті здійснюється на митних пунктах міжнародних аеропортів. Перевірка залізничних пасажирських поїздів проходить всередині рухомого складу в момент перетину кордону на спеціальних митних постах.

Правила в’їзду в Польщу і перетин кордону іноземцями

Які документи потрібні?

Підставами для перетину кордону на тривалий час є чинний паспорт і відкрита віза. Українці можуть мандрувати країнами ЄС без візи (лише з туристичною метою та обмежений час). Винятки становлять неповнолітні (вони можуть бути вписані в паспорт батьків/ опікунів); а також особи з документами, які заміняють собою візу і є фактично дозволом на в’їзд.

Зверніть увагу:
якщо Польща використовується в якості транзитної держави, необхідно надати транзитну візу в країну кінцевого перебування.

Що потрібно ще? Крім цього, залежно від типу візи митники можуть попросити у вас додаткові документи, необхідні для в’їзду в країну. Наприклад, це може бути підтвердження наявності грошей для життя та харчування, медична страховка або бронь готелю.

Також документи-підстави можуть знадобитися під час перетину кордону:

  1. За робочою візою
  2. За Картою побиту
  3. За Картою поляка

Перевірка документів

Малий прикордонний рух з України

На окрему увагу заслуговує т. зв. малий прикордонний рух (МПР). Він встановлюється на підставі міждержавних договорів і поширюється на жителів прикордонних областей. Його суть – можливість короткострокового відвідування встановлених договором місць в сусідній країні без оформлення візи.

У цьому випадку отримується не віза, а т. зв. «дозвіл», яке видає польське консульство: для українців – в Луцьку та Львові.

Оформлення дозволу на МПР коштує 20 євро.
Від сплати звільняються пенсіонери, інваліди, неповнолітні до 18 років.

Проходимо прикордонний контроль

Процедура перетину кордону в цілому проста: на кордоні виїзду та в’їзду у вас перевіряють документи, багаж і транспорт. Як правило, з боку країни, у яку ви в’їжджаєте, проводиться більш ретельна перевірка.

Якщо переміщення в Польщу здійснюється особистим автотранспортом, то необхідно уважно ознайомитися з усіма положеннями цього процесу.

Рекомендуємо вивчити перелік дозволений і заборонений до ввезення до Польщі речей.

Проходимо прикордонний контроль

Заборона на в’їзд

Відкрита за всіма правилами віза не означає гарантованого в’їзду в країну! Відмовити в перетині кордону можуть з таких причин:

  • відсутність документів, що підтверджують мету в’їзду (довідка про вступ до ВНЗ, запрошення від роботодавця чи родича тощо);
  • паспорт, віза або інший документ визнані підробленими;
  • перевищено максимально допустимий термін перебування в Польщі за конкретним типом візи;
  • якщо той, хто в’їжджає, не надав медстраховку, підтвердження платоспроможності, бронь житла або інші необхідні підстави, які мають бути згідно з правилами перетину кордону;
  • іноземець перебуває в списку небажаних осіб;
  • тому, хто в’їжджає, заборонено перетинати кордон ЄС на підставі запису в SIS;
  • перебування в країні іноземця визнано небезпечним для національної або громадської безпеки, а також є загрозою для здоров’я поляків.

Наслідки нелегального в’їзду до Польщі

Перебування в країні без відповідних дозвільних документів, після закінчення їх терміну дії (або вказаного у візі періоду перебування), а також у разі судових рішень, які наказують покинути Республіку Польщу, заборонено!

Іноземець мусить залишити РП. Якщо є конкретні правові підстави (відмова в апеляції, наприклад), надається термін у 15-30 діб, щоб поїхати з країни.

У разі порушення цих норм можуть бути призначені штрафи та покарання:

  • примусова депортація;
  • заборона в’їжджати терміном від 6 місяців до 5 років.
Заборона на в’їзд може стосуватися лише Польщі чи всіх країн Шенгенської зони
(тоді людина опиняється в переліку SIS, і це серйозно).

Види порушень та терміни заборон

Покарання на період від півроку до трьох років накладаються за такі правопорушення:

  • перебування в РП без чинного або з недійсною візою паспорта чи іншого необхідного документа;
  • іноземець не покинув територію РП після закінчення допустимого терміну перебування, якщо він (термін) передбачений типом виданої візи, в т. ч. перевищив період перебування в інших країнах ЄС;
  • немає доведених фінансових можливостей для подальшого перебування в країні та повернення на батьківщину;
  • перебування за межами географічної зони або перевищення термінів, установлених малим прикордонним рухом, якщо в’їзд здійснювався цим способом;
  • невідповідність заявленої мети перебування фактичній, якщо законодавство РП і/або ЄС не передбачає її коригування;
  • перебування в країні після встановленого терміну в зв’язку з відмовою в отриманні відповідного статусу (біженець, гуманітарні та інші цілі) або апеляції щодо відмови.

Підставою для заборони на термін 1–3 роки можуть служити:

  • нелегальне працевлаштування та здійснення трудової діяльності;
  • незаконна підприємницька діяльність.

Незаконна діяльність.

Заборонити в’їзд на 3–5 років можуть з таких причин:

  • перебування в санкційних списках SIS;
  • засудження польським судом і передача в іншу країну для виконання покарання;
  • підтверджена медичною комісією загроза здоров’ю польського суспільства.

Визнана загроза національній безпеці чи обороноздатності РП тягне за собою заборону на в’їзд терміном на 5 років!

Як часто можна перетинати кордон РП?

Кількість в’їздів-виїздів, так само як і терміни перебування, регламентуються типом документа, що дозволяє в’їзд. Це може бути одноразова або мультивіза. І все ж скільки разів можна? Кількість перетинів може регулюватися або бути безлімітною, якщо в закордонному паспорті вказана віза MULTI. Детальніше про види віз можна дізнатися тут.

Правила в’їзду в Польщу регулюються законодавством країни і нормами європейського права. Способи та методи залежать від типу дозвільної документації та можуть варіюватися, залежно від країни проживання. У будь-якому разі необхідно ретельно вивчити питання, щоб через незнання особливостей не виникли проблеми.

Проїзду польського кордону автомобілем

Як перетинати польський кордон, коли краще їхати, коли не їхати. Як проходить весь процес проходження кордону і повний огляд, як проходить митна перевірка, прикордонний контроль.