Карта побиту на підставі роботи – як отримати українцю

Тим, хто планує трудову іммігрувати в Польщу варто знати як отримати Карту побиту на підставі роботи.

карта побыта на основании работы

У статті зібрана актуальна інформація про переваги, які дає власникові карта. Дізнаєтеся, як у Польщі отримати карту побиту по роботі, які типи карт видають іноземцям, який термін їх дії, скільки коштує оформлення.

Карта побиту, що це за документ

Карта побиту або Karta pobytu спеціальне посвідчення особи іноземця європейського зразка виконане у вигляді ламінованої карти з фото, даними біометрії, зазначенням адреси проживання та реєстраційного номера.

Отримання карти заключний етап підтвердження права на проживання:

  • Карта часовего побуту — фактично Тимчасовий Вид на проживання (ВНЖ) в Польщі максимальний термін три роки;
  • Карта сталего побуту — постійного перебування (ПМП) максимальний термін десять років, можна отримати після п’яти років тимчасового перебування;
  • Zezwolenie na Pobyt Rezydenta — Статус резидента можна отримати після 5-ти років перебування з підтвердженням легального доходу останні три роки.
Увага!
Не плутайте повноваження карт.

Карта поляка на відміну від Karta pobytu не дає власникові Вид на проживання в Польщі (ВНП) та можливість згодом оформити Громадянство в Польщі.

Які переваги дає?

Карта побиту дає власнику право:

  • неодноразово без оформлення візи перетинати кордон
  • працювати в Польській Республіці
  • купувати і оформляти на своє ім’я нерухомість і транспортні засоби;
  • вільно переміщатися по країнах Шенгенської зони і перебувати на її території до 90 днів;
  • навчатися в польських ВУЗах;
  • реєструвати власний бізнес;
  • члени сім’ї власника Карти побиту мають право відкрити національні польські візи.
Додатковий бонус!

Власники Карти побиту мають право оформити візи в Сполучені Штати Америки і Великобританії.

Процедура оформлення

Українець, легально пропрацював на підставі трудового контракту та робочої візи три місяці, має право подати прохання про оформлення Карти побиту на підставі роботи.

Карта буде видана для роботи у конкретного роботодавця, який оформив запрошення для даного іноземця чи підписав з ним трудовий договір, на підставі якого була відкрита Робоча віза в Польщу.

Якщо працівник захоче змінити місце роботи одягнутися отримувати карту, або оформляти ВНП в Польщі по роботі повторно.

Увага!
Переклад документації на польську мову необхідно робити у присяжного перекладача у Воєводстві.

Документи для оформлення картки

В основний перелік документів для отримання Карти побиту по роботі входять:

  1. Написане польською мовою заяву з проханням про оформлення Карти.
  2. Заповнена польською мовою друкованими латинськими літерами анкета (4 примірники) з підписом і датою. Бланки отримують безкоштовно Воєводстві або скачують з сайту ужонда даного Воєводства.
  3. 4 розмір фотографії 3,5 х 4,5 див. Знімок повинен бути зроблений протягом останніх 6 місяців. Голова здобувача у положенні лівого полупрофиля.
  4. Ориганал закордонного паспорта + дві копії всіх сторінок.
  5. Чек про сплату збору. Внести гроші можна у Воєводстві. Ціна карти погодинного побиту (ВНП) 340 zl, Карти сталого побиту (ПМЖ) 680 zl.
  6. Довідку про тимчасову прописку (Meldunek), вимагають не у всіх Воєводствах. У відповідності з останніми законодавчими змінами достатньо вказати адресу постійного проживання або надати договір оренди житла.
  7. Оригінал медичного поліса оформленого польської страхової фірмою, іноді можна надати поліс української фірми з перекладом. Поліс має покривати всі витрати в разі хвороби.
  8. Запрошення (O?wiadczenie) від роботодавця або Воєводства на підставі якого була оформлена Робоча віза в Польщу.
  9. Трудовий договір (Umowa o prace) або контракт, що підтверджує легальне працевлаштування.
  10. Документи, що підтверджують наявність постійного доходу. Наприклад, довідка про наявність коштів на особистому рахунку (800 zl в місяць передбачений законом мінімум на кожного члена сім’ї + сума достатня для повернення в Україну).
  11. Здобувач зобов’язаний здати відбитки пальців.

отпечатки пальцев

Після подачі документів через 7-10 днів претендент отримає повідомлення про те, що його прохання надійшло на розгляд. У листі буде вказано контакти спеціаліста або органу провідного перевірку документів по цій справі. У деяких випадках повідомлення можуть запросити додаткові документи, які необхідно надати протягом семи днів.

Частіше інших вимагають довідки:

  • про те, що на посаду іноземця немає бажаючих серед поляків або громадян (оформляє роботодавець після трьох місяців роботи запрошеного з іншої країни співробітника);
  • про бажання роботодавця прийняти кандидата на роботу після закінчення дії візи;
  • про відсутність податкової заборгованості;
  • про відсутність судимості.

Можуть запитати та інші додаткові документи.

Максимальний термін розгляду справ 45 днів.

Рішення (wniosek) набувач одержує поштою або SMS. Після цього приходить в Рівняння по справах іноземців або Воєводство і власноручно підписує документ, який свідчить про повідомлення претендента про рішення.

Карту виготовляють після прийняття позитивного рішення. Вартість виготовлення 50 злотих. Термін 14 днів. Повідомлення про готовність приходить SMS. Забирають особисто після пред’явлення закордонного паспорту.

предъявление заграничного паспорта

Спочатку Карту побиту видають працівникам на один рік. Повторно на три роки.

В який адміністративний орган подавати документи?

Документи для отримання Карти побиту подають в Управління у справах іноземних громадян або Воєводство за 45 днів до закінчення терміну візи. Якщо подали пізніше (дозволено подати в останній день дії візи) в закордонний паспорт здобувача, ставлять штамп про початок процедури оформлення (децизия).

Важливий момент!
Обов’язково перевірте, поставлений штамп після здачі документів чи ні? Якщо немає потрібної друку неможливо довести легальність перебування в Польщі після закінчення візи. Штамп дає право перебувати в країні до моменту прийняття рішення, але виїжджати за її межі заборонено.

Як вчинити, якщо в отриманні карти відмовили?

Якщо в отриманні Карти побиту відмовлено протягом 14 (календарних) днів після винесення рішення можна подати апеляцію в Управління у справах іноземців. Якщо апеляційний орган підтвердив відмову, протягом 30 днів подають скаргу до Адміністративного Воєводський суд у Варшаві. Розгляд справ платне внесок 300 zl.

Зверніть увагу.
Факт подачі апеляції або скарги скасуванням відмови не є і термін легального перебування у Польщі не подовжує. Якщо дія візи закінчився, ви повинні залишити країну протягом 30 днів.

Як впливає на Карту побиту зміна роботи?

Карта побиту видається іноземцям на підставі запрошення (O?wiadczeniu) від конкретного роботодавця або трудового контракту із конкретною фірмою.

Якщо термін дії карти не закінчився, а працівник втратив роботу необхідно протягом п’ятнадцяти робочих днів звернутися до Воєводське управління. Іноземцю нададуть 30 днів для пошуку роботи. Якщо пошук увінчався успіхом, Карту побиту перереєстровують. Працівник продовжить роботу на новому місці

Зверніть увагу
Дозволена тільки одноразова перереєстрація картки у зв’язку з втратою роботи.

Якщо втрата роботи сталася в період розгляду справи про отримання карти, і за 30 днів вдалося знайти роботу досить повідомити Воєводство нові дані

Якщо не вдалося знайти роботу, а термін візи закінчився, необхідно залишити Польщу протягом 30 днів.

Процедуру оформлення Робочої візи і Карти доведеться проходити заново.

Підіб’ємо підсумки

Робота в Польщі для українців відмінний варіант легалізації з отриманням Карти побиту на підставі роботи.

Складності при оформленні пов’язані з внесенням змін у законодавчі акти Польщі відмінностями вимог та переліку документів в різних регіонах Польщі.

Підготовку до отримання слід починати з консультації профільного спеціаліста, в тому місці, де плануєте оформляти картку.

Відео: карта побуту на підставі роботи