Як українцю зняти квартиру у Польщі

Плануєте поїздку Польскою Республіку, але не знаєте, як організувати проживання? Хочете зняти квартиру у Польщі, приступайте до пошуків варіантів за 30-40 днів до від’їзду.

arenda-kvartir-v-polshe

У статті зібрана інформація про оренду квартир різного ступеня комфортності в Польщі, деталі, які варто обговорити з власниками, домовляючись про оплату.

Короткострокова оренда

Хочете зняти квартиру в Польщі не дуже дорого? Не поспішайте укладати договір оренди, без попереднього огляду орієнтуючись на опис. У Польщі короткострокова оренда квартир оптимальний варіант навіть у тому випадку, якщо заплановано довготривале перебування. Знайти вигідні пропозиції по оренді квартир в Польщі на тривалий термін простіше на місці.

Радимо орендувати на кілька днів апартаменти в готелі або поселитися у хостелі. Бронюйте номер заздалегідь. Якщо відправилися в поїздку всією сім’єю з дитиною, краще на пару днів зняти квартиру. Тим, хто не має в своєму розпорядженні великою сумою, підійде кімната в квартирі чи частину жилого приміщення. Варіантів з короткочасним проживанням багато.

Довготривала оренда

Житло для тривалого проживання краще шукати, перебуваючи на території Польщі. У цьому випадку вдається:

  1. Точно з’ясувати, хто здає житло, господар або фірма посередник. Домовитися з власником набагато простіше, нерідко вдається скоротити витрати на оренду в ході обговорення ціни. Торг в більшості випадків доречний.
  2. Подивитися квартиру і переконатися, що інформація в описі відповідає реальному рівню комфорту.
  3. З’ясувати які платежі, та в який термін потрібно вносити, часто орендна плата складається з декількох частин.
  4. Дізнатися, наскільки безпечно бронювання в цьому районі.
  5. Проаналізувати транспортні маршрути та знайти оптимальний шлях поїздки на роботу.

Житло можна шукати самостійно або за допомогою агентств нерухомості. Другий варіант підійде тим, хто не володіє польською мовою. Ціна послуг зазвичай не перевищує вартість оренди за один місяць. Ріелтор допоможе зняти квартиру у Польщі на вигідних умовах на тривалий термін, відповість на питання, оформить документи.

Вартість оренди

Перед поїздкою бажано з’ясувати, скільки коштує оренда квартири в Польщі в тому регіоні, куди ви прямуєте. Впливають на ціну кілька факторів:

  • площа;
  • віддаленість від центру міста;
  • комфортність;
  • розмір комунальних платежів;
  • статус населеного пункту;
  • наявність побутової техніки і меблів.

Оренда збільшується в період літніх канікул в містах приморського регіону і Різдвяних канікул на гірськолижних курортах. Ціна оренди житла в Варшаві, великих містах і індустріальних центрах вище, ніж у маленьких провінційних населених пунктах.

Середньомісячна вартість оренди житла площею від 40 до 60 кв. м.
МістоЦіна місячної оренди в злотих
Варшава2670
Вроцлав2090
Гданськ1890
Краків1880
Катовіце1830
Люблін1680
Щепін1600
Познань1580
Жешув1500
Лодзь1450
Ополе1370

З’ясовуючи, скільки коштує зняти квартиру у Польщі, врахуйте — загальна сума складається з кількох платежів:

  1. Плати господарям квартири (koszt wynajmu) часто в описі вказана тільки ця сума.
  2. Оплати обов’язкових експлуатаційних послуг (czynsz), не плутайте з комуналкою:
  • внесок у форд ремонту;
  • зміст ліфта і омофона;
  • прибирання і вивіз сміття;
  • відведення стічних і дощових вод;
  • інші витрати.

Місячна сума експлуатаційних послуг може становити від 200 до 800 злотих. У деяких будинках czynsz відсутня.

  1. Оплата комунальних послуг: електрика, газ, телекомунікації, інтернет.

Увага! Орендодавці часто включають в експлуатаційні витрати та комунальні платежі.

Власники житла в Польщі платять податок за нерухомість. Частина цієї суми відповідну періоду проживання у орендованій квартирі часто включають в суму оренди. В ціну може бути включена і оплата місця на автомобільній парковці. Хочете виключити проблеми, деталі з’ясовуйте до підписання договору.

Плануєте зняти комфортну квартиру у Польщі на вигідних умовах на тривалий термін, дивіться орієнтовні ціни в таблиці.

Ціна місячної оренди житла
Квартири в спальному районіЦіна місячної оренди житла в злотих
1 кімнатна1600
2-х кімнатна1900
3-х кімнатна2200

Ціна житла в центрі міста на 150-300 злотих вище.

Як бути з пропискою?

Польське Управління у справах іноземних громадян радить прибулим в країну на тривалий час (понад трьох місяців) іноземцям протягом тридцяти днів після укладення договору оренди житлового приміщення оформляти прописку Meldunek czasowy за місцем постійного проживання. Без прописки квартирант не може вирішувати правові питання з легалізацією перебування, отримати вид на проживання, відкрити рахунок в банку і т. п., але прописка не дає іноземцю право на житлоплощу.

Для оформлення прописки орендареві житла необхідно звернутися в Уженд із проханням про оформлення прописки та надати оригінал та копію договору оренди. Законом не передбачено додаткові збори з власників житла за прописку мешканців. Згода власника не потрібна, але бажано заздалегідь обговорити можливість реєстрації прописки (Meldunek).

Часто господарі квартири не афішують здачу житла. Не хочуть платити прибутковий податок. Якщо орендар подасть заяву з проханням про прописку, факт здачі в найм буде виявлено податковою службою. Власник розірве договір оренди. Іноземцю доведеться шукати нове житло.

Як часто проводиться оплата?

Періодичність плати за житло бажано прописати в договорі оренди. Якщо умови в контракті не прописані, набирає чинності передбачені законом норми. Періодичність залежить від тривалості оренди:

  • менше місяця — оплата проводиться повністю;
  • безстрокова або тривала оренда — передбачає оплату до десятого числа наступного місяця.

Орендна плата (без урахування комуналки) може бути змінена за згодою сторін. Зміни закріплюють у додатковій угоді. Комунальні платежі квартирант виробляє, орієнтуючись на дані лічильників води, газу, електроенергії, розміру абонплати за підключення до інтернету і телевізійним комунікаторів. Експлуатаційні платежі виробляють в режимі прийнятому в даному будинку, вулиці, районі.

Корисні поради

Приступаючи до пошуку житла в Польській Республіці в першу чергу, ознайомтеся з досвідом тих, хто зумів знайти вигідні пропозиції.

Поради:
  1. В описі квартири на сайті оголошень зверніть увагу, як вказана ціна.

Повинні бути окремі суми:

  • для господаря;
  • на експлуатаційні витрати;
  • комуналка;
  • додаткові платежі якщо вони передбачені.

Виникли сумніви? Відразу деталі з’ясовуйте у власника.

  1. Заздалегідь погодьте можливість оформлення прописки Meldunek.
  2. Якщо в оголошенні є вимога Kaucja zwrotna (поворотного застави) для гарантії покриття збитків у разі псування майна на орендованої житлової площі дізнайтеся, наскільки велика ця сума і уточніть умови, при яких вам повернуть заставу при виселенні. Зазвичай заставна вартість дорівнює оплаті за один місяць проживання.
  3. Якщо плануєте використовувати автомобіль, слід заздалегідь уточнити ціну парковки. Сервісна паркінг в критому паркінгу обійдеться 160-210 злотих в місяць.
  4. Вселяючись в квартиру, в присутності господаря зніміть показання лічильників, води, газу, електроенергії і зафіксуйте дані в договорі оренди.
  5. Поцікавтеся наскільки зручно добиратися з району, де розташована квартира до роботи.

Підіб’ємо підсумки

Оренда житла у Польщі справа не проста. Вимагає уваги до деталей. Тим, хто володіє польською мовою простіше шукати вигідні пропозиції. За допомогою інтернету і агентств нерухомості можна знайти інформацію про здачу житла без знання мови. Найбільш вигідним варіантом є розділений на два етапи пошук.

  1. Оренда житла з низькою вартістю на нетривалий час початку поїздки.
  2. Пошук варіантів для тривалого проживання в Польщі за місцем роботи.

Вакансії з наданням житла легко знайти на сайті eurabota.