Як краще зняти житло в Польщі

Коли всі етапи пошуку роботи, оформлення документів, отримання трудової візи позаду на перший план виходить завдання пошуку підходящого місця для проживання. Як зняти житло в Польщі легко, швидко і вигідно поговоримо в цьому матеріалі.

Оренда житла у Польщі

Схема оренди житлових приміщень у Польщі здебільшого не відрізняється від подібного процесу в Україні. Однак є одне приємне для орендаря відмінність, але про нього трохи пізніше.

Велика частина людей, яким необхідно зняти житло користуються двома ресурсами. Перший з них – польські сайти оренди житла.

Аренда жилья фото

 

Цей варіант хороший тим, що вибір великий, проте і складнощів при такому варіанті вистачає. По-перше, доведеться вести переговори з власниками, а це без знання польської мови досить проблематично, так що доводиться звертатися за допомогою до друзів або знайомих, що не завжди зручно.

По-друге, на жаль, на подібних ресурсах зустрічаються оголошення від шахраїв. І, за статистикою, саме іноземці найчастіше стають жертвами подібних аферистів.

По-третє такий пошук займає багато часу.

Другий метод пошуку місця для життя є звернення до ріелторів або агентств нерухомості. Саме тут і є щось приємне відміну від українського ринку оренди житла. У Польщі плату за послуги брокера беруть на себе власники нерухомості. Таким чином при виборі майбутньої квартири або кімнати можна заощадити, при цьому убезпечивши себе від неприємних несподіванок.

Скільки коштує зняти житло в Польщі

Вартість оренди житла в Польщі залежить від таких факторів, як:

  • Вид нерухомості. Природно зняти кімнату в Польщі буде коштувати дешевше, ніж повноцінну квартиру або будинок.
  • Площа орендованого приміщення. Чим менше, тим дешевше.
  • Стан житла. Квартира з якісним ремонтом коштують дорожче.
  • Місце розташування житла в місті. Оренда в центрі коштує більше, ніж аналогічна житлоплощу в спальному районі.
  • Самого міста. Середній розмір орендної плати в столиці вище, ніж квадратні метри подібного рівня в невеликому містечку.

На останньому пункті зупинимося докладніше в таблиці середня вартість оренди в місяць в злотих:

 

Місто

Невелика квартира в центрі

Квартира на околиці міста

Кімната в гуртожитку

Ліжко-місце в хостелі

1

Варшава

2800

2000

1000

600

2

Краків

2300

1500

800

400

3

Гданськ

1995

1300

600

350

4

Вроцлав

2260

1600

900

500

5

Будогощ

1267

900

500

200

Зверніть увагу на те, що крім власне орендної плати, яку ви віддаєте власнику, до суми доведеться додати ще експлуатаційні витрати. Це не комунальні платежі, хоча вони теж лягають на плечі квартиронаймача. В експлуатаційні входять витрати на податки, відрахування у фонд ремонту, за експлуатацію ліфта тощо.

Документи для оренди нерухомості в Польщі

Оренда будинку в Польщі вимагає, крім іншого, ще і знання кількох пунктів щодо необхідної документації. Після того, як підходящі вам квадратні метри були знайдені, з господарем укладається договір, в якому прописуються всі пункти щодо регулювання прав та обов’язків сторін угоди. Серед іншого в цьому документі обумовлюються строки і розмір оплати, можливість тимчасової прописки (мельдунек) у Польщі, відповідальність квартиронаймача у разі псування майна власника.

Щоб укласти подібний договір іноземцю необхідно мати документи, що підтверджують його особу та легальність перебування на території країни, наприклад, карта побиту. У деяких випадках друга сторона може попросити підтвердження платоспроможності. Найчастіше в таких випадках іноземцем пред’являється трудовий контракт (умова про праце) з місцевою компанією, в якому вказаний розмір заробітної плати або виписка про стан банківського рахунку.

Де живуть українці

Безумовно, рівень особистого комфорту кожен вибирає для себе сам. Однак існують загальні тенденції по відношенню знімання квартир нашими співвітчизниками в Польщі.

Польша фото

Враховуючи, що більшість українців на тривалий термін їде в сусідню державу з метою працевлаштування в Польщі, то логічно, що вони знімають житло здебільшого бюджетне.

Серед іноземців поширений метод оренди, при якому одну квартиру знімає відразу кілька людей. Так можна заощадити як на самій оренди та плати за комунальні послуги, так і жити з людьми, що виросли в одній країні з тобою набагато комфортніше. Адже враховуючи, що сусідити доводиться тривалий період, жити з людьми, у яких зовсім інше ставлення до побуту може бути складно.

Так само українці часто намагаються зняти житло в Польщі, ціна на яке як можна нижче. Найчастіше це кімната в гуртожитку. А іноді і койко-місце. Це теж дозволяє не переплачувати за нерухомість і відчувати себе більш-менш зручно в умовах іншої країни.

Отже, зняти будинок у Польщі перебуваючи в іншій країні може стати складним завданням, однак при грамотному підході ця мета досяжна. Використовуючи сучасні цифрові технології, а так само допомогу друзів і знайомих, які вже перебувають на території цієї країни орендувати нерухомість і не потрапити на виверти шахраїв цілком можливо.

Скористайтеся польськими сервісами з оренди, укласти офіційний договір з власником нерухомості і оформите мельдунек і тоді ви будете захищені в правовому полі на території держави, яка відноситься до виконання вимог закону з усією відповідальністю.