Tax Free ” (Такс-Фрі) у Польщі: повернення податку на польські товари

Такс фри фото

Польща – це дуже зручна для шопінгу країна. Крім того, що вона знаходиться зовсім поруч з Україною, вона має багато переваг. Польща – європейська держава, відповідно, в місцевих магазинах дуже багато якісних товарів від її сусідок. Та й самі польські фірми виготовляють багато товарів, гідних уваги покупця, бо разом з якістю, товари, у більшості випадків, мають привабливі ціни. Але найбільший бонус від покупок у Польщі в тому, що після придбання товару можна оформити Tax Free. Ця можливість є майже скрізь, особливо у великих магазинах. Тобто якщо товар, що ви придбали виїде разом з вами за межі ЄС, то торгові точки можуть повернути до 100% сплаченого податку. Як показує практика, більшість людей, які подорожують або їздять у Польщу «за покупками», чули про Tax Free, але не розуміють, як саме вона працює, і що потрібно зробити, щоб повернути частину витрачених грошей. Тому при написанні статті переслідувалася єдина мета – розповісти що означає дана система, та як правильно нею користуватися.

ЗМІСТ

1 Поняття Tax Free: як працює система

2 Які типи Tax Free існують і чим вони відрізняються?

3 Коректне виконання процедури – запорука повернення коштів

4 Який відсоток мають товари за системою Tax Free?

5 Де можна повернути гроші?

Поняття Tax Free: як працює система

Деякі країни додатково збільшують ціни на товари на суму податку ПДВ та екстра вартість. Це потрібно для того, щоб система оподаткування стала простіше, а отримані гроші йдуть на потреби мешканців певної країни. Тобто, отримані на податках гроші йдуть на соціальні потреби населення: виплата пенсій, страхування та інше. Тому місцеві вже давно звикли до плати за товари більше ніж їхня реальна вартість, оскільки як громадяни вони мають свої переваги від того, що не скажеш про іноземців, оскільки вони тут не живуть. Але плюс для мандрівників у тому, що вони можуть повернути гроші, які вказані у чеку, як ПДВ.

Так, на вході більшості польських магазинів знаходиться попередження, що тут працює система Tax Free, але іноді краще додатково запитати у продавців, оскільки попереджають про це не завжди.

Така система дійсно зручна і необхідна, адже кожен хотів би заощадити якимось чином. Але проблема в тому, що не кожен може нею скористатися.

Отже, якщо ви дотримуєтеся таких умов, то маєте право отримати певний відсоток від зробленої покупки на території Польщі:
  • не маєте статусу біженця;
  • не маєте права на працевлаштування в країні;
  • вартість здійснених вами покупок перевищує 300 злотих;
  • ви знаходитесь в країні не більше 3 місяців;
  • не маєте ВНП в Польщі.

Які типи Tax Free існують і чим вони відрізняються?

Податок на додану вартість можна повернути частково або повністю. У першому випадку магазин користується послугами глобальних операторів на повернення Tax Free, а в другому – виписує власний документ. Обидва способи мають свої особливості, тобто кожен з них має свої переваги і недоліки.

Часткове повернення податку за системою Tax Free – це досить зручний варіант для тих туристів, які не мають наміру повертатися в магазин, де вони зробили покупку. У цій ситуації, кожен, хто хоче повернути свої гроші, може це зробити в пунктах видачі певного оператора, або в одному з відділень його партнерів.

Повернення повної суми податку за системою Tax Free – це зручний, а головне економічний спосіб для тих, хто часто їздить «за покупками» в Польщу, або той, хто сюди просто часто приїжджає. Адже, опція повернення повної суми доступна тільки під час наступного візиту в країну.

Коректне виконання процедури – запорука повернення коштів

Перше, що потрібно зробити максимально точно – заповнити чек Tax Free, причому не важливо, ви будете робити це від руки, або заповнювати надрукований бланк. Адже головне в даному випадку – перевірити правильність заповнення даних, тому повинні бути вказані: номер паспорта покупця, ПІБ, вартість і дата здійснення покупки, а також країна проживання. Досить часто додатково вказують відсоток грошей, що вам повинні повернути (це повинні робити не ви, а продавець, відповідно з таблицями і правил). Майте на увазі, ви зобов’язані надати свій паспорт продавця при заповненні листа Tax Free, оскільки без цього вам його просто не видадуть.

Також зберігайте чек від самого магазину, так як ці дві бумажки працюють тільки разом, за одним Tax Free, не видадуть грошей. Отже, перші кроки здійснені, але є ще кілька необхідних дій, для того, щоб повернути свої гроші. Коли ви маєте на руках обидва чеки, то при перетині кордону, ви повинні показати їх прикордонному працівникові. Далі він повинен поставити штамп, тому що саме це дозволить вам повернути сплачені податки (це можна зробити як в Україні, так і в Польщі під час наступного візиту).

Порада: не ховайте далеко покупки, які мають намір повертати гроші, адже на кордоні вас можуть попросити показати їх, і хоча це трапляється не завжди, і краще мати їх у швидкому доступі.

Який відсоток мають товари за системою Tax Free?

У вартість кожного з товарів, розкладені на полицях польських магазинів, обов’язково додано суму податку. В Польщі, ці ставки залежать від категорії товару, наприклад вони можуть становити 5, 8, або 23 відсотка.

Так, податкова ставка на: рибу, сире м’ясо, молочну продукцію, хлібобулочні вироби, овочі, фрукти, ягоди, а також соки – 5%. Сума податку на: дитяче харчування, тропічні фрукти, консервовані овочі становить 8%. А ось за: побутову техніку, посуд, побутову хімію, спортивні товари, меблі, дитячі іграшки, мобільні телефони, косметику та парфуми все переплачують (але ви можете повернути) – 23%.

Але враховуйте також той факт, що компанії, які допомагають у поверненні грошей надають свої послуги безкоштовно, тому додаткову доведеться заплатити комісію посереднику. Точної суми, яку потрібно сплатити фірмі, яка буде займатися вашими податками назвати неможливо, оскільки велика кількість чинників на це впливає.

Де можна повернути гроші?

Як вже говорилося раніше, якщо ви претендуєте на повернення повної вартості, то це можна зробити у Польщі під час наступного візиту. Якщо вас задовольнить часткове повернення коштів, то це можна зробити і в Україні.

Ще один метод отримати витрати – зробити це під час перетину кордону. На кожній митниці є пункти, де вам можуть це оформити, і працівники з радістю підкажуть де це можна зробити, раптом ви не знайдете самостійно.

Проблема в тому, що при перетині кордону, не завжди є час для цього. Тому найкращий варіант для тих, хто не любить багато часу присвячувати подібним речам – повернути гроші методом банківського переказу. Ця процедура трохи довше (триває близько 2 місяців), але вона легка. Правда, не забудьте вказати номер банківського рахунку, коли будете відправляти чеки в польський відділу global refund.

Отже, повернути сплачені податки можна, навіть потрібно, оскільки це в будь-якому випадку економія, особливо, якщо вартість ваших покупок була досить високою. До того ж, зробити це дійсно нескладно.

Як повернути податок на покупки в Польщі (відео)

Пропонуємо Вам подивитися відео про те, як можна повернути податки на покупки в Польщі.