Анулювання польської робочої візи: як анулювати польську робочу візу і дізнатися чи закрита, чи може роботодавець скасувати в Польщі?

У будь-якого процесу дві сторони. Розглядаючи питання отримання віз до Польщі, не можна не вказати і на процедуру їх анулювання. Такі потреби виникають набагато частіше, ніж може здатися.

Для чого ж може знадобитися анулювати польську візу і як це зробити? Давайте розбиратися.

ЗМІСТ

 

  1. В яких випадках анулюють?
  2. Що робити не слід?
  3. Якщо віза не була використана і анульована – чи будуть проблеми в подальшому?
  4. Як анулювати польську робочу візу і отримати нову?
  5. Важливі і неоднозначні нюанси
  6. Як закрити шенгенську візу?
  7. Як дізнатися чи анульована віза в Польщу?

Анулювання візи

В яких випадках анулюють?

Перш за все, домовимося про умовності. Візи до РП, як відомо, можуть бути шенгенськими і національними. Анулюються вони схожим чином, з тією різницею, що запит на скасування шенгенських можна подавати до візових центрів в кожній із країн шенгенської зони, а національні розглядають тільки в представництва тих країн, що їх видавали.

Зверніть увагу, що не всі країни Шенгену вимагають анулювання віз. Деякі скасовують попередню автоматично при отриманні нової. На жаль, Польща поки до таких країн не належить.

Анулювання може бути примусовим і добровільним:

  1. Перше можуть провести на прикордонному контролі через різні помилки або порушення: неправильні дані, відсутність документів, фальсифікації тощо.
  2. Примусово віза може бути анульована вже в Польщі за скоєні правопорушення.

Найчастіше скасування віз відбувається при зникненні (зміні) обставин, за якими вона була видана.

Добровільне може знадобитися:

  • при самостійному виявленні помилок;
  • при зміні обставин;
  • при необхідності отримання нової національної візи при наявності попередньої (наприклад, воєводської після піврічної або навпаки);
  • з інших причин.

Саме добровільне анулювання польської візи і будемо розглядати більш детально.

Що робити не слід?

У мережі поширені кілька «порад», які нібито дозволяють швидко і легко закрити питання з непотрібною візою. Два основних з них:

  1. Спроба перейти кордон зі свідомо відсутніми документами в пакеті.
  2. Механічне пошкодження візи.

Розглянемо їх більш уважно.

Без документів на кордоні

Ще цей спосіб називають «нарватися на анулювання».

Анулювання на кордоні

По-перше, він може бути цікавий тільки тим, хто живе від кордону в кроковій доступності. Іншим швидше дістатися до ППВА.

По-друге, візу вам можуть анулювати, але й у Вашій «історії» залишиться запис про недопуск на територію. Як це позначиться на наступних візах? У більшості випадків, негативно. До того ж, можна отримати відмову у в’їзді і без анулювання.

Чи можуть анулювати через пошкодження в паспорті?

Слух говорить, що будь-яке пошкодження візи автоматично робить її недійсною. Це правда, за таким дозволом до Польщі не пропустять.

Однак про її пошкодженні поки ніхто не знає, і доведеться або «нариватися», як в попередньому пункті, що, м’яко кажучи, не дуже розумно. Або все одно відправлятися в центр писати заяву.

Обидва способи використовувати не варто. Толку від них не так багато, а проблем можна створити собі пристойно.

Якщо віза не була використана і анульована – чи будуть проблеми в подальшому?

Будь-яка віза наділяє певними правами: на в’їзд, перебування в країні. Але наявність прав не є обов’язком відвідувати РП або виконувати дії, на підставі яких вона видавалася. Обставини можуть змінитися, і отриманий дозвіл не знадобитися.

Якщо випадки мають поодинокий характер, ніяких негативних наслідків для отримання наступних віз виникнути не повинно. У практиці зустрічалося багато випадків, коли людина, не скористалася візою, не робила ніяких дій і спокійно отримувала дозвіл на в’їзд в наступний раз.

Однак певні проблеми все ж можливі. Наприклад, іноземець отримав запрошення на роботу, на його підставі візу, але вирішив не їхати. Запрошення було анульовано. Віза в паспорті залишилася, але шанс, що по ній можна потрапити в країну, мізерно малий. При цьому отримати нову неможливо, а при в’їзді щодо безвізового режиму можуть виникнути додаткові питання.

Ми рекомендуємо анулювати візу, якщо необхідність в ній відпала і / або зникли підстави для її видачі.

Анульована віза

Як анулювати польську робочу візу і отримати нову?

Розглянемо процес дострокового закриття польської національної візи українцями на прикладі добровільної процедури. Для громадян інших країн ситуація багато в чому аналогічна.

Крок 1. Звернення ППВА

Анулювати національну візу в РП може тільки диппредставництво цієї країни. Звернутися можна в посольство, консульство або візові центри Польщі.

Відвідування проходить без попереднього запису в порядку живої черги.

Деякі центри (але далеко не всі!) допускають анулювання старої візи одночасно з прийомом документів на нову. Це може дещо збільшити термін розгляду, але скоротить кількість відвідувань центру. Таку можливість потрібно уточнювати в конкретних установах.

Консульство Польщі у Львові

Крок 2. Заява-анкета та інші документи

Заяву про анулювання краще писати безпосередньо в центрі, щоб не упустити нічого важливого. Заява пишеться в довільній формі, але має і обов’язкові пункти. Ми вкажемо на основні з них, але центри можуть зажадати і власних доповнень.

Непоодинокі й випадки готових бланків, які може надати ППВА, що є додатковим стимулом написання заяви на місці.

Основні параметри заяви:

  • Шапка. Стандартні «Кому», «Від кого».
  • Опис. Суть заяви. Що саме потрібно анулювати і з якої причини.
  • Дата, підпис.

Разом із заявою надається паспорт, а також копії сторінки з особистими даними та візи, що вимагає анулювання.

Крок 3. Очікування

Рішення про анулювання приймає консул. В середньому на процес йде близько 7 робочих днів. Якщо рішення позитивне, на візу ставиться штамп «анульовано».

Іноді її можуть і просто перекреслити або поставити інші позначки. Головне, що у всіх базах буде врахована її недійсність, і можна буде претендувати на нову.

Якщо дозволяють інші обставини, відкрити робочу візу в Польщу можна відразу ж після анулювання старої.

Всього три кроки до мети – небагато і неважко.

Важливі і неоднозначні нюанси

Часто виникає питання: чи потрібно анулювати робочу візу, якщо її період ще триває, але термін перебування повністю витрачений.

Приклад анульованої візи

Наприклад, віза 180/360 видана з 01.01 по 01.01. наступного року. До червня людина витратив весь покладений термін перебування в 180 днів. У серпні у неї з’явилася можливість отримання воєводської. Чи треба анулювати попередню?

Закон однозначно говорить: мати дві національні візи одночасно не можна! Однак практика показує, що ставлення до цього моменту в візових центрах і консульствах різне.

Зустрічалися випадки:

  1. Однозначної вимоги анулювання старої візи до подачі документів на нову.
  2. Одночасне прийняття заяви на анулювання та документів на нову.
  3. Отримання нової візи без будь-яких змін старої.

Можливі практично всі варіанти, але все-таки рекомендуємо анулювати стару візу, тому що залишається невеликий шанс виникнення проблем на кордоні.

Ще однією розповсюдженою помилкою є думка про скорочення коридору по робочій візі, якщо анулювати попередню з повністю вибраними днями перебування. Не варто тішити себе ілюзіями – це не так!

Є тільки одне важливе нововведення в польському законодавстві на цю тему! Якщо ви працювали в Польщі в 2017 році, то в 2018-му можете відкрити нову робочу візу по zezwolenie, що не вичікуючи коридору!

Чи може роботодавець скасувати робочу візу?

Безпосередньо роботодавець анулювати не може – такі повноваження є лише у співробітників спеціальних державних організацій. Але роботодавець зобов’язаний повідомити про звільнення працівника, в тому числі і в Straz Graniczna

Якщо не переоформити офіційно своє перебування в Польщі, то цілком можливо, що віза буде анульована при виїзді з країни або відповідної перевірки на території РП. Санкції можуть носити і більш серйозний характер: штраф, депортація, внесення даних до списку ШІС.

Погранична служба Straz Graniczna

Як закрити шенгенську візу?

Процес анулювання Шенгену багато в чому схожий з описаним вище, тільки ще більш доступний. Заяву можна подавати в представництві будь-якої держави, що входить в зону.

Однак з різних причин здобувачеві можуть відмовити в прийомі заяви і направити в центр тієї країни, що візу видавала.

Як дізнатися чи анульована віза в Польщу?

Однозначно про скасування візи говорить відповідна відмітка на ній. Якщо відміток немає, а ситуація викликає сумніви, то перевірити можна тільки самими звичайними, багато в чому практичними, але не завжди розумними способами:

  • постаратися в’їхати;
  • спробувати отримати нову;
  • подати заяву на анулювання старої.

Зрозуміло, можна звернутися в ППВА з прямим питанням, але в деяких обставинах це може спровокувати анулювання дієвої візи. Наприклад, якщо людина звільнилася, але роботодавець ще не повідомив про це, то в’їхати в країну теоретично можливо. Але подібне питання в центрі з поясненнями причин може призвести до появи штампа «анульовано».

Скасування діючої візи зовсім нескладний процес. Якщо грамотно до нього підійти він не повинен зайняти багато часу, а знаючи всі процедури можна вирішити питання за кілька днів.