Рекордне зниження безробіття в Польщі – новий рівень економіки чи затишшя перед бурею?

GazetaPrawna повідомляє, що в Польщі така гарна ринкова ситуація, що не вистачає робочих рук. І скоро брак може збільшиться. Трудовий ринок повільно звикає до хорошого економічного клімату. Зростання ВВП прискорюється, безробіття знижується до рекордно низького рівня, також зниження темпи працівників, які не побоюються втратити роботу.

Протягом трьох років пропозиція перевищила попит на ринку праці в Польщі. Прогнози підприємців, які бажають розширити свою команду, близькі до прогнозів попереднього економічного буму 2007-2008 років.

Cпрос на рынке труда в Польше

В кінці другого кварталу цього року понад 122 тисяч робочих місць були вакантними – це найвищий відсоток протягом майже десятиліття, хоча число претендентів не стає меншим. Проблема з вільними місцями присутня в кожній третій компанії, і майже половина компаній може знайти кваліфікованих працівників.

В обробній промисловості майже половина компаній мають багато вакантних місць. У той же час вакансій для водіїв, будівельників і в торговельній промисловості набагато менше.

Проблеми присутні не тільки з пошуком підходящої кваліфікації, але і з пошуком робочих рук взагалі – це лише верхівка айсберга, до якого наближається польська економіка.

Щоб зайняти вакантні місця в Польщі буде недостатньо сотні тисяч українців.

В даний час прогалини на ринку праці заповнюють українські іммігранти. Завдяки спрощеній процедурі юридичної роботи наших східних сусідів (протягом шести місяців в році) сотні тисяч українців працюють в Польщі. Однак правила не дозволяють їм працювати в Польщі постійно. Потік робітників з України може потім просунутися далі в Західну Європу, яка стикається з аналогічними демографічними проблемами.

Протягом кількох місяців зростання заробітної плати прискорився, безробіття виявилася на рекордно низькому рівні, і компанії відкрито заявляють про проблеми з пошуком співробітників. У великих містах рівень безробіття вже знизився до рівня мінімуму – Познань 1,7%, Варшава – 2,4%, Краків – 3,1%.

Користуючись ситуацією зниження безробіття в Польщі рекомендуємо пошукати роботу у нас на сайті eurabota.ua може вдасться знайти роботу по душі.