Переліт з немовлям в літаку: правила та поради для батьків, чи можна літати з немовлям до 1 року

«Не так з дітьми добре, як без них погано», – говорить народна мудрість, і багато хто готовий підписатися під цими висловами, вирушаючи в подорож. Дійсно, переліт з немовлям процес не найпростіший, але залишити малюка вдома буває неможливо і за моральними, і по чисто фізичним причинам.

переліт

Як же летіти на літаку з немовлям? Що потрібно знати заздалегідь, щоб переліт пройшов спокійно і не перетворився на нервування? Давайте розбиратися. Як завжди, подивимося на прикладі громадян України, маючи на увазі, що ситуація з жителями інших країн колишнього СРСР багато в чому схожа, але може відрізнятися деталями.

ЗМІСТ

1 Чи можна однорічній дитині до 1 року літати в літаку?

2 Коли переліт з новонародженою дитиною заборонений?

3 З якого віку потрібен квиток маленьким дітям?

4 Документи новонародженому для виїзду за кордон

5 Правила перевезення дітей в літаку до 2-х років

5.1 Киснева маска

5.2 Автокрісло для немовлят категорії INF

5.3 Люльки і коляски немовлятам

6 Що можна взяти в літак для немовляти?

6.1 Багаж

6.2 Ручна поклажа

7 Поради при перельоті з однорічною дитиною

7.1 Відвідайте терапевта

7.2 Харчування на борту

7.3 Пиття

7.4 Реєстрація

Чи можна однорічній дитині до 1 року літати в літаку?

Перш за все, відзначимо що поняття «немовляти» в законодавстві, що регулює авіаперельоти, не зафіксовано. Згідно загальносвітової класифікації, діти поділяються на дві категорії:

  • Infant (прийняте скорочення INF) – малюки до 2-х років.
  • Children (абревіатура – CHD) – діти у віці від 2 до 12 років.

Якщо верхня допустима межа віку, що вимагає супроводу, більше 12 років (згідно з нормами і правилами авіакомпаній), дітей що перевозять відносять до категорії CHD.

Таким чином, згадуючи «грудних немовлят» ми будемо мати на увазі дітей категорії INF, тобто в віковій межі до 2-х років. Факт наявності або відсутності грудного вигодовування в даному випадку значення не має.

У віці від 7 днів до 2-х років (відповідно і однорічним дітям) закон не забороняє переліт, проте наполягає, що він повинен здійснюватися виключно в супроводі одного з батьків або опікуна, або третьої особи, якій заздалегідь були делеговані відповідні повноваження. Використовувати послугу «Супровід дитини членом екіпажу» в даному віці не можна.

Коли переліт з новонародженою дитиною заборонений?

Українські «Правила повітряних перевезень» не рекомендують переліт новонародженим немовлятам у віці до 7 днів, а також породіллям, у яких від моменту пологів пройшов той самий строк.

Прямої заборони немає, але багато авіакомпаній не дозволяють переліт цієї категорії осіб своїми правилами. У рідкісних винятках на борт можуть прийняти і новонароджених, якщо відсутність протипоказань підтверджено медичними довідками.

З якого віку потрібен квиток маленьким дітям?

Переліт дітей до 2-х років в більшості випадків оплачується. У деяких випадках це спеціальний «дитячий тариф», в інших він може бути позначений як «дитячий збір», а по-третє – стягується вартість повного дорослого квитка.

Справа в тому, що до 2-х років дитину можна перевозити на руках, тобто НЕ купувати для нього окремого місця. Однак це поширюється тільки на 1 дитину. Якщо дітей двоє, то другому потрібно купити квиток (місце), і нерідко це «дорослий тариф».

Допускається перевезення одним пасажиром не більше двох дітей категорії INF.

Для прикладу продемонструємо розцінки авіакомпанії Wizz Air, що діють для українців (на момент написання статті):

 

Умови

Розмір збору

до 2-х років без місцявід € 8 до € 27
до 2-х років без місця, але при вартості квитка батька нижче € 27вартість дорослого квитка
окреме місце

 

Кошти стягуються в гривнях, і, в залежності від місця придбання, можуть бути призначені додаткові збори.

Документи новонародженому для виїзду за кордон

З моменту народження маленький громадянин має більшість прав і обов’язків. На нього поширюються і всі вимоги щодо оформлення документів. Відповідальність за це несуть дорослі.

Пакет документів для вивозу дитини за кордон повинен включати:

  1. Закордонний паспорт. Відповідно до чинного законодавства закордонний паспорт для дитини обов’язковий при виїзді за кордон.
  2. Дозвіл на в’їзд. Відповідно до міждержавних угод, це може бути віза або право безвізового відвідування.
  3. Дозвіл на виїзд. Якщо дитина летить в супроводі обох батьків / опікунів, дозвіл не потрібен. В іншому випадку:
  • Якщо супроводжує один з батьків / опікун, потрібно завірений дозвіл від другого.
  • Якщо один з батьків / опікунів відсутній, надаються документи про це: рішення про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують статус зниклого безвісти і т.п.
  • У разі супроводження третьою особою, довіреність на здійснення перельоту і дозволу від обох батьків / опікунів (або підтвердження їх відсутності).
  • Якщо мова йде про переліт вихованців дитячих будинків, інтернатів і т.п., буде потрібен дозвіл від органів опіки.

Деякі країни, авіаперевізники, рейси можуть зажадати додаткові документи, наприклад, супровідну відомість або заповнені форми (бланки) внутрішнього зразка.

Правила перевезення дітей в літаку до 2-х років

Нагадаємо, що одна дитина до 2-х років може брати участь в перельоті без власного місця, на руках у супроводжуючого. Для другого буде потрібно придбати квиток з місцем. Існують спеціальні норми законодавства і правила перевізників для транспортування дітей.

Киснева маска

При перельоті «без місця», тобто коли дитина знаходиться на руках у супроводжуючого, закон однозначно вимагає наявності додаткової кисневої маски.

Такі місця є у всіх літаках, і досить вказати при бронюванні наявність однієї дитини, щоб авіакомпанія автоматично запропонувала підходяще.

Як правило, достатньо при бронюванні вказати слово «Infant» в поле «Ім’я», при цьому в поле «Прізвище» внести реальні дані.

Автокрісло для немовлят категорії INF

крісло для малюка

При наявності другої дитини категорії INF, окреме місце повинно бути обладнане автокріслом. Його наявність і установка забезпечуються супроводжуючим, а при невиконанні цих вимог авіаперевізник може відмовити в доступі до польоту.

Крісло має бути сертифіковане саме для авіаперевезень, про що мати відповідне повідомлення (шильдик, наклейка і т.п.). У більшості випадків встановлюються крісла на місцях біля вікон, але не в безпосередній близькості від аварійних виходів. Супроводжуючий повинен розташовуватися поруч.

Встановлюється крісло проти руху, за допомогою ременя безпеки. Члени екіпажу можуть надати додатковий ремінь, який необхідно повернути в кінці перельоту.

Люльки і коляски немовлятам

Люльки (мобільні ліжечка) і складні коляски можуть бути допущені в салон, якщо це дозволяється правилами перевізника. У віці до 1 року це допускається законом.

В іншому випадку, вони здаються в багаж безпосередньо перед посадкою (співробітник авіакомпанії забере коляску, і видасть її при виході). Речі повинні бути обладнані спеціальною биркою, яку необхідно отримати при реєстрації або при посадці.

Що можна взяти в літак для немовляти?

В оплату «дитячого збору» входить і можливість перевезення багажу. Ці норми встановлені законом, але на зовнішніх рейсах можуть регулюватися правилами компаній.

Багаж

Infant, чий переліт здійснюється «без місця», має право на одне місце багажу, сума трьох вимірів якого не перевищує 115 см (в американській системі – 45 inch). Вага – не більше 10 кг (22 lb).

Допуск речей в складі багажу регулюється загальними нормами і правилами.

Ручна поклажа

Загальні правила перевезення ручної поклажі ми вже докладно обговорювали в цій статті. При перельоті з немовлям додатково допускається брати в салон:

  • засоби особистої гігієни немовляти;
  • харчування для дитини, якщо вона на штучному вигодовуванні;
  • друковані видання (казки, розмальовки, комікси) на час перельоту;
  • прогулянкова (складна) коляска або дорожня люлька (для дітей до року);
  • інвалідна коляска або милиці.

Вага всіх предметів не повинен перевищувати 5 кг, але інвалідна коляска (складена) в цих параметрах не враховується.

Поради при перельоті з однорічною дитиною

Ми подивилися рекомендації кількох великих авіакомпаній, опитали реальних пасажирів, які подорожують з грудними малюками, і можемо запропонувати читачам рекомендації, що потрібно взяти з собою на борт.

харчування

Мова не йде про обов’язкові вимоги законів / правил, а саме про речі, які зроблять переліт максимально комфортним.

  1. Вибираючи засоби гігієни, розраховуйте один підгузник на кожну годину польоту (кількість годин в повітрі дорівнює кількості підгузників).
  2. Не забудьте вологі серветки і змінну білизну.
  3. Не забувайте про розваги. Дитину потрібно відволікти під час перельоту – візьміть книжки і / або невеликі іграшки. Не варто брати з собою розваги (іграшки), що нагадують зброю – на борт з такими предметами не можна. Також вони не повинні видавати гучних звуків, бруднитися і пахнути.
  4. Візьміть теплі речі – нерідко комфортна для дорослих температура може здатися малюкам прохолодною.

Є й поради, як краще підготуватися до майбутнього перельоту:

Відвідайте терапевта

Навіть якщо немає причин для занепокоєння, пройти обстеження перед польотом не завадить. Лікар порекомендує заспокійливі засоби і підкаже необхідні дії в непередбачених ситуаціях.

Якщо дитині потрібні ліки, обов’язково потрібно заздалегідь покласти їх в доступне дорослим місце ручної поклажі.

Харчування на борту

Якщо рейс передбачає харчування, а дитині потрібні спеціальні страви, це питання узгоджується заздалегідь на етапі бронювання квитків. Деяку їжу можна взяти з собою.

Пиття

Вологість повітря в салоні нижче звичної, що може призвести до виникнення спраги у дітей. Візьміть з собою питво в кількості більшій, ніж зазвичай потрібно на такий же час.

Реєстрація

У випадках, коли в квитках не вказані місця, і розміщенням займеться екіпаж безпосередньо перед польотом, краще прибути на реєстрацію заздалегідь (за 1-2 години), щоб встигнути, не поспішаючи врегулювати це питання і вибрати максимально комфортне місце.

Переліт з немовлям непросте випробування і для нього, і для батьків. Однак якщо заздалегідь передбачити можливі нюанси, вдасться максимально полегшити подорож, а то і перетворити політ в захоплюючу і пізнавальну пригоду.