Нострифікація атестата і диплома в Чехії

Для того, щоб отримати роботу за кордоном, недостатньо її просто знайти. Необхідно оформити всі необхідні документи. І Чехія не є винятком. Обов’язковою для працевлаштування є нострифікація диплома в Чехії. На перший погляд ця процедура здається досить складною, але знаючи всі нюанс і слідуючи правилам процес можна значно спростити.

ЗМІСТ

1 Що таке нострифікація диплома

2 Як проходить нострифікації диплома в Чехії

2.1 Де здійснюється нострифікація

2.2 Як вибрати відповідний вуз

2.3 Переклад диплома та подача документів

3 Як підтвердити атестат

4 Терміни і вартість нострифікації

5 Як нострифікувати медичний або юридичний диплом

Що таке нострифікація диплома

диплом

Нострифікація являє собою процедуру визнання диплома, який був виданий в іншій країні. По суті, це процес порівняння навчальних програм вузів різних країн. Процедура нострифікації потрібна для того, щоб працювати або вчитися за кордоном. Підтвердити диплом або атестат можна як самостійно, так і звернувшись до компанії-посередника.

Як проходить нострифікація диплома в Чехії

Процес нострифікації можна умовно розділити на п’ять етапів. Найкраще проходити процедуру в такій послідовності:

  1. Вибір відповідного вузу. Пам’ятайте, що в деякі навчальні заклади вступити досить проблематично. На цьому етапі потрібно знайти такий навчальний заклад, навчальна програма якого схожа на програму вашого ВУЗу. Також пам’ятайте, що програма повинна бути акредитована на території країни.
  2. Засвідчення копії диплома у нотаріуса. Якщо ви займаєтеся оформленням нострифікації самостійно, то слід завірити відразу кілька копій, якщо раптом по першій прийде відмова.
  3. Судовий переклад документів. Список дивіться нижче.
  4. Заповнення заяви і відправка документів в обраний раніше чеський ВУЗ. Весь пакет документів потрібно відправити на адресу ВУЗу поштою.
  5. Розгляд заяви. За чеським законодавством, заяву повинні розглянути протягом 60 календарних днів. Претендентові має прийти лист, в якому при позитивному результаті додається сам документ про нострифікацію.

Де здійснюється нострифікація

Якщо ви перебуваєте на території України, то для нострифікації можна звернутися:

  • в чеське посольство;
  • в компанію-посередник, яка здійснює нострифікацію диплома на замовлення претендента;
  • до вузів, навчальна програма яких акредитована в Чехії. Такий варіант нострифікації можливий, якщо спеціальність максимально схожа зі спеціальністю в Чехії.

На території Чехії в залежності від того, який напрямок має диплом претендента, його нострифікацією можуть займатися:

  • Міністерство освіти Чехії. Безпосередньо заявка в нього не подається. Це можна зробити виключно за допомогою навчального закладу. Міністерство займається виконанням контролюючих функцій: розглядає апеляції при відмові, дає ВУЗам вказівки розглядати заяви і приймає остаточне рішення про нострифікацію.
  • Міністерство внутрішніх справ Чехії. Розглядає питання про нострифікації дипломів, власники яких працюють в сфері державної безпеки.
  • Міністерство оборони. Працює з дипломами з тих ВУЗів, які пов’язані з військовими напрямками.

Слід зазначити, що якщо мова йде про військові ВУЗи, то стандартного пакету документів буде мало і доведеться пройти ряд додаткових перевірок.

Вступ до вузу в Чехії без нострифікації на даний момент неможливий, хоча давно точаться розмови про її скасування.

Як вибрати відповідний ВУЗ

На сайті будь-якого чеського навчального закладу публікуються навчальні програми з усіх спеціальностей. Можна ознайомитися з програмою і відправити документи туди, де вона максимально близька до програми по диплому претендента. Краще відправляти заяви відразу в кілька вузів. Нострифікація за певними спеціальностями може викликати деякі складності. Найпростіше нострифікувати документ про освіту за технічними та економічними спеціальностями. Набагато складніше медичний напрямок (особливо педіатрія), туризм, юриспруденція. Варто пам’ятати, що навчання в магістратурі в Чехії займає два роки. З цієї причини, якщо в вашому ВУЗі ви вчилися на магістра півтора року, такий диплом не пройде нострифікацію.

Переклад диплома і подача документів

Диплом, який необхідно нострифікувати, а також додаток до нього необхідно перевести на чеську мову. Пам’ятайте, що це повинен робити спеціально акредитований перекладач. Дані такого фахівця завжди можна знайти в реєстрі Міністерства юстиції Чехії.

Підпис такого перекладача дозволяє визнати текст перекладу в будь-якій офіційній установі Чехії. Якщо ви оформляєте нострифікацію самостійно, потрібно простежити, щоб були розшифровані всі абревіатури предметів, якщо вони є в дипломі.

Для того щоб здійснити нострифікацію, необхідно надати певні документи.

До них відносяться:

  • копії диплома та додатка до нього, які раніше були завірені нотаріусом;
  • заповнена форма нострифікації та копія першої сторінки закордонного паспорта;
  • якщо кандидат змінював прізвище, то слід докласти документ, який це підтверджує (копія, завірена нотаріусом, а також переклад з посвідченням);
  • бажано додати навчальний план ВУЗу, який видав диплом, із зазначенням кількості годин і оцінками.

Як підтвердити атестат

Щоб вчитися в чеському ВУЗі, необхідна нострифікація атестата.

атестат

 Сам процес нострифікації схожий з визнанням диплома. Різниця в документах і деяких процедурах. Необхідні документи для нострифікації атестату:

  • атестат про закінчення 11 класів (повну загальну середню освіту);
  • додаток до атестата про повну загальну середню освіту;
  • довідка про прослухані предмети за три останні роки із зазначенням кількості годин. Кількість годин за три роки має бути не менше 4000, а за два роки – 2200. При меншій кількості годин доведеться складати додаткові іспити, а можуть і просто відмовити в нострифікації;
  • документ про наявність у школи відповідного рівня акредитації.

Після того як всі документи були зібрані, їх необхідно подати до відповідної інстанції. У Празі це департамент Міністерства освіти при міській адміністрації, в інших містах – обласні адміністрації. Після розгляду документів претендентові будуть призначені від трьох до шести іспитів за шкільною програмою. На кожен іспит є тільки одна спроба. Права перездачі немає.

Терміни і вартість нострифікації

Якщо говорити про нострифікацію атестату, то згідно із законом магістрат повинен розглянути документи за 60 днів і призначити дати іспитів і їх кількість. Іноді рішення можуть винести швидше, за 3-4 тижні. Що стосується нострифікації диплома, то цей процес може зайняти до 4 місяців.

Законом мита і збори за визнання іноземного диплома точно не визначені. Найчастіше нострифікація здійснюється безкоштовно.

Але деякі ВУЗи можуть зажадати оплату за розгляд пакету документації. Вона може складати від 500 до 2000 чеських крон.

Претендент може не подавати документи самостійно, а звернутися до посередників. Середня вартість послуг посередника становить 600 євро.

Ви можете звернутися як в українську компанію, так і знайти фірму в Празі або іншому місті. У більшості з них є офіційні сайти російською мовою.

Як нострифікувати медичний або юридичний диплом

Нострифікувати юридичний диплом досить складно. Наприклад, в Чехії спеціальність «Право» не поділяється на бакалаврат і магістратуру. Тут юристів навчають за безперервною п’ятирічною програмою.

Диплом за спеціальністю “Право” в Чехії видають чотири ВУЗи:

  • Карлов університет,

Карлов університет

  • Університет Масарика,
  • Університет Палацького,
  • Західночеський університет.

Правда, нострифікувати в них диплом практично неможливо. Щоб підтвердити юридичну освіту, потрібно подати апеляцію до Міністерства освіти. Там визнати диплом набагато більше шансів.

Також складність може виникнути при нострифікації медичного диплома. Наприклад, програми за спеціальністю «Педіатрія» в Чехії немає. Для того, щоб підтвердити такий диплом, можна пройти нострифікацію, наприклад, у Словаччині, а потім подати апеляцію до Міністерства освіти Чехії. На підтвердження диплома лікаря витрачається багато часу.

Також в цьому випадку претендентові необхідно здати додатковий іспит.

Ще одна складна спеціальність – «Туризм». Проблема в тому, що в Україні її вивчають на географічному факультеті, а в Чехії – на економічному. Таким чином, навчальні плани відрізняються дуже істотно: чеські студенти вивчають курси макроекономіки, мікроекономіки, економічної математики. Тут нострифікацію проходять через міністерство. І з більшою ймовірністю претендент отримає підтвердження економічного диплома.

Нострифікація диплома спеціаліста також має особливості. Зокрема, при закінченому спеціалітеті здобувачеві можуть визнати закінчену магістерську освіту, але ось право використовувати титул магістра він не може. У Чехії чітко прописується науковий титул. І якщо був нострифікованих диплом спеціаліста, то вказати потім в документах «магістр» не можна, але надходити в докторантуру здобувач може. Якщо при закінченому спеціалітеті визнали бакалавра, то вступати можна в магістратуру.

 

Нострифікація документів про освіту є обов’язковою умовою отримання освіти або роботи за фахом в Чехії. Для її здійснення необхідно зібрати пакет документів і подати його до відповідних інстанцій. Підтвердження диплома юриста, лікаря і фахівця в галузі туризму може викликати певні складнощі.