На роботу до Польщі приїжджають українські лікарі, але дуже мало

Ідея найму медичного персоналу з-за східного кордону схожа на бумеранг. Пропозиції про роботу надходять все частіше: від міністерства, від місцевого уряду і приватних лікарень. За оцінками, іноземців – лікарів і медсестер – у Польщі, чекають кілька тисяч вакансій. Прибувають медичні працівники з України. Між тим, міністерство охорони здоров’я працює над спірним рішенням, яке полегшило б роботу східних фахівців.медицинские работники из Украины в Польше

Петро Поспех – губернатор Ключборга, сказав що ще до приїзду в Польщу йому вдалося схилити на роботу в Польщу двох лікарів з України. За його словами пошук триває, і він сподівається, що таких працівників буде працювати в Польщі не менше 5 осіб. Процедура нострифікації медичного диплома дуже складна. До того, як лікарі з України почнуть працювати в Польщі, їм потрібно здати польський іспит та іспити по медицині.

Процедура нострифікації ініціюється на прохання відповідної особи. Вартість такої процедури встановлюється індивідуально університетом, зазвичай вона коштує близько 2500 злотих. Присутність відмінностей у програмі зобов’язує випускника-медика скласти необхідні іспити, і це ще одна умова процесу нострифікації диплома.

Особливо в маленьких містах помітна нестача лікарів. Уряд місцевих органів влади визнають, що молоді люди зі зрозумілих причин вважають за краще працювати у більш великих містах. Саме не міські лікарні, насамперед дуже потребують медичного персоналу з України.

Кілька аспірантів з України працюють в медичному центрі, в Познані. Очікується, що медсестри будуть працювати у центрі протягом наступних трьох років. Влада заявляє, що ці працівники, як постійні працівники, тобто, вони три роки повинні відпрацювати в цьому центрі. Подібної процедури вже давно протистоять сестринські організації, які вже звернулися до міністра охорони здоров’я. Медсестри вважають, що керівники лікарень наймають за меншу плату українців, тому і укладають з ними договори на постійну роботу.

Країни ЄС пом’якшують правила працевлаштування та ефективно приймають на роботу українських лікарів, наприклад Чеська Республіка. У Польщі медичні доходи не є привабливими в порівнянні з більшістю країн ЄС. Багато експертів вважають, що ідея залучення українських лікарів у медичну професію є лише негайним рішенням, спрямованим на важливе «виправлення» системи. Після декількох років роботи в польському установі ніщо не заважає лікаря або медичної сестри з України, знову емігрувати, на цей раз в Західну Європу, де вони зазвичай заробляє більше.

Якщо у Вас є медична освіта або Ви вчитеся на медика, то у Вас є чудова можливість знайти роботу в Європі, за допомогою нашого сайту www.eurabota.ua