Чи можлива робота в Чехії за польської робочою візою?

Українські трудові мігранти шукають роботу в Чеській Республіці. Навіть працівники без знання мови і кваліфікації отримують тут більше (700 – 850 €) ніж в Польщі (435 – 610 €) в місяць.
Робочу візу в Чехію відкрити складно. Вимоги до кандидатів високі. Доводиться шукати додаткові варіанти. Кадрові агентства часто пропонують роботу в Чехії за польської робочої візи, але без чіткого виконання міграційних вимог цей варіант не завжди легальний.
У цій статті ми постараємося відповісти на всі питання, пов’язані з офіційним працевлаштуванням в Чехії за дозволом на роботу в Польщі.

Чи можна працювати в Чехії по польській робочій візі

можно ли работать в чехии по польской визе

На підставі договорів про обмін трудовими ресурсами між роботодавцями країн Шенгенської зони допускається тимчасовий трансфертер працівників.
Наприклад, тим, хто легально працює в Польщі дозволено офіційно влаштуватися, на роботу в Німеччині, в Чехії, в Словаччині та інших країнах Єврозони, але тільки на підставі відрядження листа виданого польським роботодавцем конкретного співробітника.

Тривалість легального працевлаштування залежить від типу дозволу на перебування в Польщі.

  • 90 днів працюють ті, хто прибув за короткостроковою виданої на шість місяців візою;
  • 180 днів тим, хто приїхав на підставі довгострокового дозволу по національній робочій візі, Карті поляка або Воєводській візі.

В обох випадках щоб продовжити роботу необхідно повернутися до Польщі і оформити нове відрядження, але повторне отримання можливо тільки для власників Карти побиту або Воєводської візи.

Як працевлаштовують нелегалів?

Не всі хто оформляє польську Робочу візу, планують працювати в Польщі. Багато хто сподівається припинити кордон ЄС і зорієнтуватися на місці.
Не всі знають, що при повній свободі переміщення по території Єврозони більшу частину часу краще провести в тій країні, яка видала дозвіл на перебування.
Охочих заробити вводять в оману недобросовісні посередники і кадрові агентства.
Нелегальну роботу в Чехії за польською візою зазвичай пропонують за такою схемою:

  1. Посередник переглядає анкети кандидатів або кандидат сам знаходить посередника.
  2. За певну плату посередник знаходить польських і чеських роботодавців бажаючих найняти нелегала.
  3. Трудовий мігрант приїжджає до Польщі (по біометричного паспорту, Шенгенській або Робочій візі) і представник роботодавця або посередник переправляє його до Чехії (це не складно так як кордони між державами Єврозони відкриті).
  4. На місці проводитися інструктаж, поселення в гуртожиток.
  5. На наступний день можна приступити до роботи.

Здавалося все просто і ясно, але на цьому шляху вас підстерігає маса неприємних моментів.

Розглянемо деякі з них.

  • Знайти вільні вакансії в Чехії особливо для людей без кваліфікації складно. Доводиться заплатити 250-300 € рекрутингової агенції.
  • Потрібні кошти на проїзд, оренду житла (майже завжди вимагають передоплату) і проживання в перший місяць.
  • Ситуації, коли роботодавець без вказівки причини повністю або частково не виплачує зарплату не рідкість. Сперечатися або подати скаргу ви не зможете.
  • Іноді чеські роботодавці не відразу оформляють тих, хто прибув на роботу по відрядженні, і людина не знає, що фактично він був нелегалом протягом декількох місяців.

Якщо факт ведення нелегальної трудової діяльності в будь-якій країні Єврозони буде виявлений, вам загрожує депортація, штраф, притягнення до кримінальної відповідальності.

Правильне працевлаштування в Чехії по польській візі

Офіційне працевлаштування в Чехії по польській візі передбачає:

    1. 1. Пошук вакансії в Польщі.
    1. 2. Отримання запрошення від роботодавця.
    1. 3. Оформлення Національної робочої візи. Легально влаштуватися на роботу в Польщі можна і на підставі Карти поляка або Карти «побиту».
    1. 4. Прибуття до Польщі і працевлаштування в польській фірмі.
    1. 5. Оформлення роботодавцем відрядження до Чехії на ваше ім’я (за договором лізингу з чеським роботодавцем). У відрядженні вказують дані, запрошуючої працівника фірми, терміни виконання і тип робіт.
    1. 6. Прибуття в Чехію легальне працевлаштування.
    1. 7. Робота в Чехії протягом трьох або шести місяців в залежності від типу дозволу на перебування в Польщі.
    1. 8. Повернення до Польщі (можна доручити оформлення посереднику) для поновлення відрядження, якщо ця можливість передбачена законом.

Негативні моменти роботи по польській візі

Працевлаштування в Чехії по польській візі тільки на перший погляд здається дешевше оформлення Чеської робочої візи. Всі хто працює, таким чином, кожен місяць виплачують 3000 чеських крон (100 €) за легалізацію трудової діяльності. Отже, ви втратите 300 € або 600 €, але це не головна втрата.

Для отримання чеської робочої візи на два роки кандидат повинен три місяці без порушень закону пропрацювати в Чехії за короткостроковою візою, але час роботи на чеській території в якості відрядженого, Чеське Посольство не враховує.

 Отже, працевлаштування українців в Чехії по польській візі можливе на підставі підписаного з чеським роботодавцем договору лізингу трудових кадрів тільки при наявності у працівника оформленої польським роботодавцем відрядження.

Якщо польська віза видана на півроку, працювати в Чехії дозволено три місяці. Володарі Воєводській або Національної робочої візи, Карти побиту і Карти поляка можуть працевлаштуватися на півроку.