Настає друга хвиля трудових емігрантів у Польщі, на цей раз з Білорусії.

За даними GUS, з травня по жовтень цього року білоруси перетнули кордон Польщі 2,2 мільйона разів. Це на 20 відсотків більше, порівняно з тим же періодом в 2016 році. Більшість перетинів кордону впали на пік сезонної роботи.

с мая по октябрь этого года белорусы пересекли границу Польши 2,2 миллиона раз

Білоруси, як і українці, можуть приїхати до Польщі в рамках спрощеної процедури найму. І, за даними Міністерства сім’ї, праці і соціальної політики, їх все більше запрошують на роботу польські роботодавці. У першій половині цього року кількість заяв про намір довірити роботу білорусам може бути не таким вражаючим, як у випадку з українцями – 24 тисячі, але в три рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Я припускаю, що висхідна тенденція буде продовжуватися, – каже Кшиштоф Инглот, президент правління служби персоналу.

За словами Инглота, роботодавці як і раніше будуть прагнути прийняти на роботу громадян України, але зростаюча конкуренція між компаніями змусить деяких підприємців виходити на інші ринки. Спочатку поляк, потім український, потім білорус «Барометр імміграції», підготовлений службою персоналу, показує, що всього 4 відсотки роботодавців в даний час приймають на роботу білорусів.

Білоруси найчастіше працюють у великих компаніях, що працюють у сфері послуг (8 відсотків підприємств цього сектора заявили про це). В обробній промисловості ця кількість становить 4 відсотки. – В перспективі наступних кількох років немає можливості для громадян з інших країн, така можливість є для працівників з України, так як їх кількість стала домінувати на польському ринку праці. Однак можна припустити, що прибивання працівників з Білорусії буде зростати. На це буде впливати зростаюча конкуренція між компаніями в сфері найму працівників з України, у поєднанні з поглибленням нестачі персоналу, – говорить Кшиштоф Инглот.

Але, незважаючи на те, що на польський ринок праці прибивають масово білоруси, зайнятість українців серед польських роботодавців не зменшується, а, навпаки, починає зростати, такий приріст можна спостерігати на нашому сайті www.eurabota.ua кількість вакансій для працівників з України щодня збільшується.