Що можна брати в літак і що не можна провозити?

Якщо Ви зібралися в подорож, то Вам просто необхідно дізнатися про те, що можна брати в літак, а що не можна. У цій статті ми розглянемо всі основні вимоги авіакомпаній до перевезення власних речей в салоні літака.

Перевезення власних речей фото

Незалежно від зміни правил, частина речей заборонено розміщувати в ручній поклажі категорично:

  • холодна і вогнепальна зброя;
  • вибухонебезпечні та горючі предмети та речовини;
  • токсичні об’єкти;
  • речі, які зовні нагадують, зазначені в трьох попередніх пунктах, навіть якщо вони не є ними по факту;
  • рідини в судинах більше 100 мл і сумарним об’ємом більше 1 літра (докладніше про рідинах буде сказано нижче)
  • зріджені гази і судини під тиском (запальнички і тп).

Останній пункт може трактуватися по-різному. Деякі авіакомпанії відносять до них, в тому числі, і будь-які аерозолі, включаючи, наприклад, піну для гоління. Інші, навпаки, допускають побутові спреї. Це потрібно уточнювати в правилах конкретного перевізника.

Чи можна перевозити продукти харчування і яку їжу заборонено?

Як правило, продукти харчування, в рамках загальних вагогабаритних параметрів, дозволені. Але мова йде виключно про продукти, що мають тверду (або відносно тверду) структуру. Рідини, желеподібні або напіврідкі до розміщення в ручній поклажі в основному заборонені, або повинні бути упаковані відповідним чином (в ємностях по 100 мл. В прозорому пакеті, який застібається).

На міжнародних рейсах на правила авіакомпаній можуть додатково накладатися і митні обмеження конкретної країни. Уточнити можливості ввезення продуктів потрібно заздалегідь, але як правило, дозволені продукти повинні мати заводську упаковку або перебувати в спеціальних закритих контейнерах.

В цілому ставлення до продуктам в ручній поклажі наступне:
  1. М’ясо. У великій кількості країн м’ясо і продукти з нього заборонені до ввезення. Наприклад, країни ЄС і США категорично не допускають ввезення цього типу вантажу в свої країни. Росія і Білорусь – дозволяють м’ясну продукцію, але виключно в заводській упаковці. Ввезення сирого м’яса в ці країни заборонено! Україна диференціює м’ясо (до 2 кг), курку (1 шт.) І ковбасу (1 палиця).
  2. Сало. Як правило, регламент ввезення сала повністю збігається з м’ясним.
  3. Ковбаса. З точки зору ЄС і США – це «продукція з м’яса» і її ввезення заборонено. Україна, як уже згадувалося, допускає на свою територію до 1 палиці / батона.
  4. Сир. Європа і Америка не допускають цей продукт, в т.ч. і з частковим вмістом рослинних жирів.
  5. Яйця. З точки зору США і ЄС – продукція тваринництва заборонена. Країни СНД, в більшості своїй, номінально допускають ввезення яєць, проте на практиці все складніше: сирі яйця можуть бути визнані рідиною, а варені не мати заводський упаковки. Дивитися потрібно на правила авіаперевізника, але краще відмовитися від думки брати в ручну поклажу яйця.
  6. Риба. Живу, сиру, морожену рибу і продукти з неї в ручну поклажу не допустить ніхто. Інші продукти з риби і морепродуктів (за винятком ікри) в заводській упаковці більшістю країн світу дозволяється, в рамках встановлених законами і правилами авіакомпанії норм.
  7. Ікра. Сира ікра заборонена до ввезення більшістю країн. Солона в запечатаній заводським методом тарі і упакована по правилам провезення рідини, дозволена. У деяких країнах СНД осетрова ікра може зажадати додаткової дозвільної документації, а її сумарний обсяг не повинен перевищувати 250 грам.
  8. Горіхи. При дотриманні правил упаковки і вагогабаритних параметрів ручної поклажі, ввезення горіхів в більшість держав дозволений.
  9. Консерви. М’ясовмісну в США заборонено ввозити. В ЄС взагалі заборонені будь-які консерви, але домашні овочеві іноді за консерви не вважають. Однак більшість авіакомпаній не допускають в ручній поклажі жорсткої металевої упаковки, одночасно не дозволяючи провезення і тендітних скляних предметів. Наша порада: відмовтеся від консервів в ручній поклажі.
  10. Шоколад і цукерки. РФ і РБ допускають ввезення на загальних підставах. Україна обмежує шоколад 1 одиницею. А ось США і ЄС нерідко відносять шоколад (якщо в його складі прямо вказано на утримання молока) до «продукції тваринного походження», і, відповідно, забороняють.
  11. Мед. Безпосередньо до меду претензій немає ні у кого, але скляні банки швидше за все не допустять, а сам продукт визнають рідиною. Тобто можна, але за правилами перевезення рідини. Україна допускає до 1 банки поза заводської упаковки.
  12. Варення. Повна аналогія з попереднім пунктом.
  13. Кава чай. У США в сухому вигляді на загальних підставах. В ЄС є ліміти по вазі в 500 і 100 грам (екстракти – 200 і 40 грам), відповідно. Україна обмежує ввезення цих товарів 1 упаковкою. У Митний Союз – за загальними для ручної поклажі правилами, але є обмеження на ввезення зелених зерен кави.
  14. Фрукти та овочі. Україна – до 2 кг. ЄС – до 5 кг (крім картоплі – його до 2 кг). Але з Росією і США все складніше. Можуть деталізувати конкретні найменування, обмежені до ввезення-вивезення.
  15. Алкоголь (вино, інше спиртне). Незважаючи на збільшені норми провозу алкоголю при авіаперельоті, помістити все дозволене в ручну поклажу вдасться навряд чи. Поширюються правила перевезення рідин. Виняток – продукція з Duty Free в спеціальній упаковці.
  16. Сигарети, в т.ч. електронні. Практично всі допустимі для авіаперевезень тютюнові вироби можна розміщувати в ручній поклажі. Виняток – рідини для електронних сигарет, які повинні транспортуватися відповідно до загальних вимог по рідинах.

Виняток зроблено для дитячого харчування в заводській упаковці і при наявності дітей, яким в силу віку / здоров’я таке харчування необхідно. Також допускають продукти з Д’юті Фрі, упаковані в спеціальні пакети.

Деякі країни або аеропорти можуть вводити власні заборони на конкретні продукти. Наприклад, деякі французькі аеропорти забороняють до провезення сир, а В’єтнам – соус «ниок-мам». Можуть вводитися й одномоментні, карантинні заборони.

Чи можна брати таблетки та інші ліки?

Загальні медикаментозні препарати, а також спеціальні, при наявності відповідних довідок, взяти в салон можна. Однак бажано, щоб вони знаходилися в запечатаних заводських упаковках, а рідкі засоби провозяться на загальних для рідин підставах.

Провезення шприців заборонене, але при відповідній документації можуть бути допущені шприци з інсуліном. Трактування цього питання так само має різночитання. Тому уточнювати таку можливість необхідно до польоту.

Чи входить цифрова техніка?

У більшості випадків мобільні телефони, планшети, ноутбуки і аналогічна техніка в кількості для індивідуального користування допустимі. Також можна провозити електричну бритву і зубну електрощітку, фотоапарат і аудіоплеєр, навушники, повер банк і зарядні пристрої.

Такі речі, як плойка, фен і праска краще покласти в основний багаж, якщо ж він не передбачений – тоді краще заздалегідь уточнити чи дозволені вони для перевозу в ручній поклажі.

Треба знати, що в «авральних» ситуаціях частина техніки може бути тимчасово заборонена до розміщення в ручній поклажі.

Документи, цінні речі і прикраси

Про цю категорію речей вже згадувалося вище. На наш погляд, документи, гроші, коштовності та інші цінні речі не тільки можна, а й потрібно мати при собі.

Косметика і парфуми

Неоднозначний момент. З одного боку, все в рамках загальних правил: тверде можна, рідке і газоподібне – не можна. Але з іншого боку, до «рідин» нерідко відносять і предмети які по суті ними не є.

Олівці, тіні, пудру, тушь- провозити дозволяють. До гелів, рідких рум’ян, кремів, блиску для губ і аналогічних предметів можуть виникнути питання. Шампуні, лак для волосся, парфуми і туалетна вода, дезодоранти (спреї) – швидше за все не дозволять взяти на борт.

Предмети особистої гігієни

Зубна щітка, пластиковий гребінець без загостреної ручки, тверде мило, серветки і т.п. проблем не доставлять. А ось зубна паста, рідина для полоскання рота, рідке мило і аналогічні предмети можуть трактуватися по-різному.

Не допустять в салон речі особистого характеру, які можна використовувати не за призначенням. Манікюрні набори (і в першу чергу ножиці, пінцети), металеві гребінці, пилки для нігтів, спиці з того ж матеріалу краще здати в багаж – вони можуть бути визнані колючо-ріжучими предметами і не допущені в ручну поклажу.

Правила провозу багажу в літаку

Перевезення багажу фото

Що стосується ручної поклажі – тієї частини багажу, яку пасажир бере з собою в салон, крім уже згаданих норм, слід уточнити і ще деякі важливі особливості.

Скільки рідини можна провезти? Допустимий обсяг в мілілітрів

Провезення рідин здійснюється за особливими правилами. Перш за все, це не повинні бути заборонені речовини. Решта допускаються в загальному обсязі до 1 літра, але кожен предмет не повинен бути більше 100 мл.

Зверніть увагу, що мова йде саме про обсяг флакона, а не про  рідини в ньому. Наприклад, 100 мл речовини в літровій пляшці може фіксуватися як літр. У випадках підвищеної небезпеки провезення рідин можуть заборонити.

Як правильно упакувати косметику для ручної поклажі?

Косметичні засоби, а в деяких випадках і інші предмети, краще тримати не в косметичкі (або звичайних футлярах), а помістити в прозорі контейнери. Це можуть бути спеціальні пакети, файли з застібками, деякі типи продуктових ємностей.

В цьому випадку ідентифікація предметів перевіряючими пройде швидше, і пасажир не упустить шанс потрапити на борт.

Де розмістити ручну поклажу в салоні літака?

Для розміщення цього виду багажу є спеціальні місця. Залежно від типу транспорту, це можуть бути відсіки у верхній частині і / або ніші під сидіннями. При цьому для кожного пасажира передбачається місце під сидінням впередисидящих. Для першого в ряду – встановлюється індивідуально.

Особливості перельоту з пересадкою (в плані перевезення ручної поклажі) зводяться до того, що необхідно виконувати правила не одного авіаперевізника і аеропорту, а всіх, що беруть участь в маршруті.

Ці норми можуть значно відрізнятися один від одного, і факт допуску якоїсь речі на борт першого перевізника зовсім не означає автоматичне схвалення на її перевіз наступним. Обов’язково потрібно уточнити всі нюанси до подорожі.

Очевидно, що правила авіаперевезення ручній поклажі відрізняються. Але багато є і загальних норм для всіх випадків. Ми розповіли про основні з них, і сподіваємося, що допомогли читачам заощадити час і кошти, підказали як не зробити поширених помилок.