Нострифікація диплому лікаря в Польщі

Польща пропонує безліч вакансій для українських фахівців у галузі охорони здоров’я, але потрібно нострифікація диплому лікаря в Польщі. Після проходження процедури визнання диплома з’являється можливість працювати в медичних закладах Польщі та отримувати порівнянну з польськими фахівцями оплату праці.

У статті представлена інформація про правила нострифікації українського медичного диплому в Польщі, терміни, документи, іспитах, і вартості розгляду заяв.

Нострифікація – що це таке?

Нострифікація — процедура визнання на території конкретної держави диплома про освіту виданого в іншій країні.

Украинский диплом врача фото

Нострифікація українського диплома лікаря в Польщі і складний багатоетапний процес. Вивчіть правила проходження процедури.

Міністерство охорони Здоров’я Польщі прийняв розпорядження, згідно з яким видані до 24 квітня 2008 року свідоцтва про визнання дипломів про освіту на підставі двосторонніх угод втратили чинність. Використовувані в них вимоги не відповідають прийнятим у ЄС законодавством.

Чому необхідно підтверджувати диплом про медичну освіту?

Навчальні програми для медиків різних спеціальностей мають специфічні особливості в кожній країні.

Для отримання можливості легального ведення медичної діяльності претендент повинен пройти процедуру підтвердження диплому в тій державі, де він має намір працювати. Нострифікація диплому дозволяє адаптувати отримані в країні походження базові знання до вимог, що пред’являються до медичних працівників в країні перебування.

Володар підтвердженого диплома має право клопотати про дозвіл на ведення обмеженою медичної практики для проходження річного стажування і складання підсумкового іспиту за фахом. Здача іспиту дає право на надання медичних послуг у повному обсязі та отримання порівнянної з поляками заробітної плати за аналогічні послуги.

Проходження процедури підтвердження лікарського диплома в конкретній країні ЄС не дає права автоматичної нострифікації диплому про освіту на території інших країн Євросоюзу. Для ліцензії в кожній країні доведеться проходити процедуру заново.

Пакет документів

Для нострифікації диплома лікаря знадобитися такий пакет документів:
  1. Заяву.
  2. Автобіографія.
  3. Свідоцтво (Атестат) про середню освіту (оригінал та копія).
  4. Диплом про вищу медичну освіту з конкретної спеціальності (оригінал і копію).

Документи у присяжного перекладача переводять на польську мову. У кожному Вузі свої правила, уточніть умови та список документів попередньо на сайті навчального закладу. Пакет документів можна привести особисто або надіслати рекомендованим листом.

Законодавчо встановлений максимальний термін розгляду заяв три місяці. При необхідності додаткового навчання трохи більше.

Алгоритм підтвердження диплома лікаря в Польщі

Для виконання нострифікації українського диплома лікаря в Польщі необхідно:

  1. Вибрати відповідний лікарської спеціалізації медичний ВУЗ.
  2. Подати ректора заяву з проханням про нострифікації та пакет документів (дивіться вище).
  3. Надати чек про оплату послуг.
  4. Уточнити дату проведення наукової ради факультету або профільної кафедри.

Наприклад, нострифікація диплому фармацевта в Польщі і нострифікація диплому провізора у Польщі може проводитися на Нараді Кафедри Фармації, а нострифікація диплому стоматолога в Польщі на факультеті стоматології.

  1. У призначений час здобувач запрошується на співбесіду, на засідання Наукової Ради. За результатами бесіди члени ради приймають рішення про нострифікацію його диплома. Рішення оголосять відразу або повідомлять протягом трьох місяців з дня подання заяви.

Успішне проходження нострирификации є підставою для здачі кваліфікаційного екзамену на знання польської мови та медичної термінології.

  1. Іспит на знання польської мови та медичних термінів польською мовою. Здають іспит в Головній Лікарської Палати у Варшаві. Прийом ведеться два рази на місяць. Іспит платний, оплату вносить претендент.

Главная Врачебная Палата в Варшаве

Для допуску до складання необхідно надати:

  • заяву;
  • оригінал диплома лікаря і виконаний переклад присяжним перекладачем.
  • сертифікат про проходження нострифікації.

У іспит входить диктант, перевірка володіння усною польською мовою і здатність сприймати мовлення на слух, проводитися перевірка навичок читання польських текстів, оцінюється здатність швидкого спілкування польською мовою. Використовується десятибальна система оцінок. Мінімально допустимий бал по кожному виду перевірки «7».

Якщо навчальна програма українського медичного Вузу з конкретної спеціальності відрізняється від польської програми, претендентові пропонують пройти курси та здати іспити за відсутньою дисциплін. Успішно здав іспити, здобувач отримує в Медичній Раді дозвіл на здійснення медичної практики в обмеженому обсязі на один рік. Після закінчення інтернатури здають іспит за фахом LDEK для стоматологів LEK для всіх інших. Це заключний етап підтвердження диплома лікаря.

Для проходження всіх етапів підтвердження диплому в Польщі знадобитися 18 місяців. Три місяці займе нострифікація, рік проходження інтернатури, потрібен час і для підготовки документів. Не відповідність навчальних програм Українського і Польського Вузу призведе до необхідності додаткового навчання і збільшення термінів.

Скільки коштує нострифікація?

У кожному Вузі свої ціни. Уточнюйте попередньо. Приблизна ціна спроби здачі лікарського аналізу 700 – 1100 злотих. Якщо спроба невдала гроші не повертаються. Здавати іспит можна кілька разів. Кожна спроба оплачується окремо.

Нострифікація з проходженням інтернатури обійдеться в 1700 євро і це не межа. Вартість збільшитися за рахунок необхідності перекладу на польську мову наукових публікацій здобувача.

Перевод научных публикаций фото

Підраховуючи можливі витрати варто передбачити витрати на житло та харчування у період проходження нострифікації (три місяці). Проживання в гуртожитку Вузу 400 злотих в місяць.

З 1 січня 2017 року проходять інтернатуру у Польщі лікарі після нострифікації диплома отримують зарплату.

Варіанти підтвердження диплома

Для зручності процедури підтвердження диплома лікаря в Польській Республіці пропонують претендентам кілька варіантів:

  1. Звернення з проханням про нострифікацію в профільний польський ВУЗ з відповідною для здобувача ціною послуг та строком здачі іспитів.
  2. З розробленим для конкретного претендента графіком підготовки за певним розділом медицини, на базі польського Вузу з підготовкою до іспитів.
  3. Дистанційний формат легко поєднати з лікарською практикою в Україні або роботою в якості помічника лікаря в іншій країні ЄС.

Підіб’ємо підсумки

Процедура нострифікації в Польській Республіці українського диплома лікаря непростий, але вигідний для здобувача процес. Підтвердження дає власникові масу переваг.

Після здачі заключного кваліфікаційного іспиту лікар має право оформити ліцензію, працювати і отримувати зарплату на рівних з польськими лікарями умовах.